20240522 - Werkzaamheden A28 week 47 Raymond Bos - 0056-23 header

Komend weekend afbouw A28 van Julianaplein tot Groningen-Zuid

John22 mei 2024Julianaplein


Komend weekeinde gaan we de A28 afbouwen vanaf het Julianaplein in zuidelijke richting, tot aan afrit Groningen-Zuid. We gaan onder andere het asfalt vervangen en een faunapassage aanleggen. Vanwege de werkzaamheden is er vanaf vrijdagavond (22.00 uur) tot maandagochtend (06.00 uur) geen verkeer mogelijk vanaf het Julianaplein richting Groningen-Zuid.

De werkzaamheden starten vrijdagavond om 22.00 uur met het frezen (wegslijpen) van het oude asfalt op de A28. Zaterdag voeren we voorbereidingen uit voor het aanleggen van het nieuwe asfalt.

Bij het A28-viaduct over de Van Iddekingeweg brengen we een faunapassage aan. Dat is een oversteekplaats voor kleine dieren. Zo kunnen zij veilig van het ene in het andere groene gebied komen. In de berm brengen we kabels aan voor de verlichting.

Zaterdagnacht slijpen we sleuven in het asfalt voor vier setjes detectielussen. Deze lussen meten straks de hoeveelheid verkeer en de snelheid ervan. De gegevens die uit deze lussen komen, worden gebruikt om het verkeer via borden boven de weg te waarschuwen als er een file ontstaat.

Op zondag brengen we nieuwe asfalt op de A28 aan, waarop de markering aanbrengen.

Autoverkeer

De A28 is vanaf vrijdagavond 24 mei (22.00 uur) tot maandagochtend 27 mei (06.00 uur) dicht vanaf het Julianaplein tot aan Groningen-Zuid, voor het verkeer richting Assen. Dat betekent ook dat verkeer vanuit Drachten (A7) en vanaf Ring West (N370) niet richting het Julianaplein kan rijden.

20240524 A28 dicht richting Gron-Zuid v2
In het rood de afsluitingen rond het Julianaplein komend weekend. Kaart: Groningen Bereikbaar.

De A28 in de andere richting blijft open. Dat houdt in dat verkeer uit de richting Assen gewoon over de A28 richting Groningen (centrum) kan rijden. Ook de verbinding via het Julianaplein richting Drachten of Ring West blijft open.

Kom je uit de richting Drachten en wil je naar Assen, dan kun je het beste omrijden via de N372 (via Peize en Vries). Lokaal verkeer wordt omgeleid via de Laan Corpus den Hoorn.

20240522 Verkeer via N372
Verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten (A7) richting Assen kan rijden via Peize en Vries. Kaart: Groningen Bereikbaar.

Verkeer vanuit het centrum van de stad dat richting de A28 wil, kan niet gebruikmaken van de toerit bij de Brailleweg. De omleiding loopt via de Vondellaan en de Van Ketwich Verschuurlaan. Vanaf daar kun je de toerit naar de A28 nemen.

Operatie Ring Zuid: laat de auto staan als dat kan

Met Operatie Ring Zuid geven we de ringweg terug aan Groningen. Vanaf 22 maart tot 2 september verbinden we het Vrijheidsplein, het Julianaplein, de verdiepte ringweg en het Europaplein aan elkaar. Dit brengt veel wegafsluitingen met zich mee. Om te voorkomen dat het verkeer in de stad stil komt te staan, vragen we iedereen in Groningen zijn reisgedrag aan te passen.

  • Laat de auto staan als het kan.
  • Pak de fiets of neem bus of trein.
  • Moet je echt met de auto, blijf dan uit de spits.
  • Check je route voor vertrek en houd rekening met extra reistijd.

Keyvisual_kernboodschap_Liggend_16-9


Lees ook: