20240426 sloop ringweg header - foto Jeroen van Kooten augustus 2020 - LR_50__20200807_JvK_kruizing_Hoorensediep_024

Zaterdag start sloop zuidelijke ringweg

John26 april 2024Zuiderplantsoen


Zaterdag begint fase 3 van Operatie Ring Zuid en dat betekent ook het begin van de sloop van de huidige zuidelijke ringweg. Het gaat om het gedeelte tussen het Julianaplein en het Europaplein. Dit deel wordt vervangen door een verdiept liggende ringweg. Op 2 september, als het verkeer door de verdiepte ligging kan rijden, is de huidige ringweg vrijwel geheel verdwenen. Het slopen van de ringweg gaat veel overlast geven voor de direct omwonenden. Denk aan geluidshinder, trillingen, stof en extra bouwverkeer. Van maandag 29 april tot en met donderdag 2 mei 2024 is er een ‘sloopspreekuur'.

De huidige ringweg nemen we de komende tijd steeds verder buiten gebruik. Vanaf zaterdag is de ringweg in westelijke richting dicht vanaf de afrit naar Driebond (Osloweg) tot het Julianaplein. Dat geldt voor het verkeer vanaf de oostelijke ringweg. Het verkeer vanaf de A7 (Hoogezand) kan de zuidelijke ringweg dan al niet meer op.

20240427 Wat is open en dicht 27 apr-3 mei

Aan de westzijde is de oprit vanaf de Hereweg donderdagavond al dicht gegaan. Vanaf zaterdag kan het verkeer vanaf de A28 (vanuit Haren/Assen) nog wel richting Hoogezand, maar via een tijdelijke route. Het verkeer wordt namelijk de afrit Centrum afgeleid, richting de Hereweg, en kan dan rechtdoor via de oprit richting Europaplein/Hoogezand. Dit verkeer maakt hierbij gebruik van de noordbaan van de ringweg. Deze tijdelijke route blijft bestaan tot en met vrijdagavond 3 mei. Daarna kan het verkeer vanaf de A28 niet meer richting Hoogezand.

Sloop

Het slopen van de ringweg gaat in fases. De ringweg is hiervoor in zeven vakken verdeeld.
20240425 sloop ringweg

Vak 1: Rivierenbuurt/Herewegbuurt
Vak 2: Hereweg
Vak 3: Herewegbuurt/Kempkensberg
Vak 4: Spoor
Vak 5: Oosterpoort/De Linie
Vak 6: Oosterpoort/Oude Winschoterdiep
Vak 7: De Meeuwen/Europapark

Bij het slopen van de ringweg beginnen we aan de uiteinden. Dus aan de kant van het Julianaplein (vak 1) en aan de kant van de Europaweg (vak 7). Deze werkzaamheden beginnen direct zaterdag al. Zodra de ringweg hier weggehaald is, kunnen we een nieuwe bouwkuip maken om de uiteinden van de verdiepte ligging te bouwen. Ook beginnen we dit weekend al bij vak 3 (bij de Waterloolaan). We halen daar een stukje van de ringweg weg om een doorsteek te maken voor het bouwverkeer.

Spoorboekje

Kijk voor de volledige planning van de sloop van de ringweg op de pagina Spoorboekje sloop zuidelijke ringweg. Deze pagina is terug te vinden via het menu bovenin deze website, onder 'Uitgelicht'.


Lees ook: