20240423 toerit hereweg dicht header - foto Aanpak Ring Zuid _085717

Oprit Hereweg richting Julianaplein donderdagavond definitief dichtDe ombouw van de zuidelijke ringweg brengt veel mijlpalen met zich mee. De eerstvolgende is de definitieve afsluiting van de oprit vanaf de Hereweg naar het Julianaplein. Donderdagavond om 19.00 uur gaat deze oprit met pensioen.

De oprit moet verdwijnen doordat de zuidelijke ringweg tussen Hereweg en het Oude Winschoterdiep verdiept wordt aangelegd. Hierdoor is er geen ruimte meer voor een oprit vanaf de Hereweg naar de hoofdrijbaan van de zuidelijke ringweg.

Nieuwe verbindingsweg

De op- en afritten bij de Hereweg worden uiteindelijk vervangen door een nieuwe verbindingsweg (50 km/uur) tussen de Brailleweg en de Hereweg. Deze tweerichtingsweg loopt parallel aan de zuidelijke ringweg. Via deze nieuwe weg kun je straks vanaf de Hereweg het Julianaplein bereiken en omgekeerd.

Impressie 2b Maaslaan Hoornsediep 2022
Impressie van de eindsituatie bij de Braillewegm met rechts de nieuwe verbindingsweg tussen Brailleweg en Hereweg.

De nieuwe verbindingsweg gaat eind 2024 open. Eerder kan niet, omdat de huidige ringweg in de weg staat om deze weg verder af te bouwen. Ook moet bij de Hereweg het kruispunt waarop de nieuwe weg aansluit, nog worden omgebouwd.

Afbreken zuidelijke ringweg

De oprit vanaf de Hereweg richting Julianaplein gaat nu al dicht omdat we in fase 3 van Operatie Ring Zuid (27 april – 5 mei) beginnen met het afbreken van de huidige zuidelijke ringweg. Dat is nodig om de verdiepte ligging aan de westzijde en de oostzijde af te kunnen maken.

Alternatieven autoverkeer

Wie vanaf 26 april met de auto vanaf de Hereweg naar Assen of Drachten wil, heeft verschillende mogelijkheden. Deze veranderen wel af en toe, omdat voor Operatie Ring Zuid verschillende wegafsluitingen nodig zijn.

Van Hereweg richting Haren/Assen (A28)

De meest logische route om vanaf de Hereweg de A28 richting Haren/Assen te bereiken, is via de Verlengde Hereweg, de Van Ketwich Verschuurlaan en de A28-oprit Groningen-Zuid (zie het kaartje hieronder). Deze route blijft tijdens de gehele Operatie Ring Zuid open.

20240423 route hereweg A28 haren assen
De route vanaf de Hereweg naar de A28 richting Haren/Assen. Plattegrond: OpenStreetMap.

Van Hereweg richting Hoogkerk/Drachten (A7)

Vanaf de Hereweg kun je de A7 richting Friesland op twee manieren bereiken (zie het kaartje hieronder). De eerste route is via de Van Ketwich Verschuurlaan en de Laan Corpus den Hoorn. Deze route is mogelijk tot 26 juli. Op 26 juli sluiten we bij de rotonde Corpus den Hoorn/Stadspark de oprit naar de A7 af. Dit duurt tot 30 augustus. In deze periode kun je bij Groningen-Zuid de oprit richting Julianaplein nemen en via het nieuwe Julianaplein naar Hoogkerk/Drachten rijden.

De tweede mogelijkheid ontstaat over anderhalve week en gaat via de Van Iddekingeweg en de Vondellaan. Daar kun je vanaf 6 mei de nieuwe oprit richting Hoogkerk/Drachten nemen. Je komt dan rechtstreeks uit in de nieuwe verbindingsboog. Deze oprit is open tot 29 juli, daarna gaat hij tot 2 september weer dicht.

20240423 route hereweg drachten
De routes vanaf de Hereweg naar de A7 richting Hoogkerk/Drachten. Plattegrond: OpenStreetMap.

Lees ook: