20240426 Tijdelijke-weg-over-bouwterrein-Kempkensberg-vanaf-Helperzoom-naar-Hereweg header Raymond-Bos-1

Operatie Ring Zuid: wat verandert er voor de fietsers?

John26 april 2024


In Operatie Ring Zuid verbinden we de nieuwe delen van de zuidelijke ringweg met elkaar. Dat heeft ook gevolgen voor het fietsverkeer. Op sommige plekken ontstaan nieuwe routes, op andere plekken gaan routes (tijdelijk) dicht. Wat verandert er voor de fietsers de komende week? Een overzicht.

Iedereen die op de fiets gaat, draagt bij aan een beter bereikbare stad. Bedankt daarvoor, namens Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar. Het maakt niet uit of je op een 'gewone' fiets gaat of op een elektrische, je bent sowieso goed bezig!

Tijdelijke fietspad tussen Helperzoom en Hereweg

Vandaag, vrijdag 26 april, openen we een tijdelijk fietspad tussen de Helperzoom en de Hereweg, over de Kempkensberg. Je kunt het fietspad in beide richtingen gebruiken. We hebben het fietspad aangelegd omdat de onderdoorgang van de ringweg bij de Helperzoom dicht gaat. Het fietspad loopt naast een tijdelijke eenrichtingsweg voor auto’s. Bij de Hereweg staan verkeerslichten. De eerste dagen zetten we verkeersregelaars in. Het fietspad blijft open tot 2 september.

20240426 Tijdelijke-weg-over-bouwterrein-Kempkensberg-vanaf-Helperzoom-naar-Hereweg beeldnummer11-Raymond-Bos-1
Het tijdelijke fietspad (rechts), gezien in de richting van de Hereweg. Foto: Raymond Bos.

Fietspad langs Zuiderbegraafplaats dicht

Op 3 mei sluiten we het fietspad vanaf de Hereweg richting de Rivierenbuurt af. Dit is het fietspad dat langs de Zuiderbegraafplaats loopt. De afsluiting is nodig vanwege de veiligheid. We gaan hier bezig met het afbreken van de ringweg. Je kunt omrijden via de Papiermolentunnel en de Papiermolenlaan.

20240423 fietspad hereweg zuiderbegraafplaats - foto Aanpak Ring Zuid _085843
Het fietspad langs de Zuiderbegraafplaats, gezien vanaf de Hereweg. Foto: Aanpak Ring Zuid.

Parallelweg Europaweg dicht

Vanaf vrijdag 3 mei kun je niet meer met de fiets over de parallelweg van de Europaweg. We bedoelen het stukje waarbij je langs de ringweg fietst, dus tussen het kruispunt Europaweg en het Oude Winschoterdiep. Hier gaan we bezig met voorbereidingen op de sloop van de ringweg.

Fietsverbinding MartiniPlaza – Stadspark open

Op 6 mei kun je vanaf de Leonard Springerlaan (Martiniplaza) onder de westelijke ringweg door het Stadspark in fietsen. Of in tegengestelde richting.

Ook de fietsverbinding op de Concourslaan is weer helemaal open. Je fietst hierlangs van de Paterswoldseweg richting Hoogkerk, of andersom.

Verkeerslichten oversteek Brailleweg

Fiets je vanaf de Muntingbrug naar de Rivierenbuurt, of omgekeerd, dan moet je de Brailleweg oversteken. Eerder al hadden we hier verkeerslichten bij geplaatst, maar die waren nog niet in werking. Vanaf 3 mei zijn ze in gebruik. Daarmee wordt de oversteek een stukje veiliger.

20240318 fietsoversteek brailleweg - foto aanpak ring zuid
De fietsoversteek bij de Brailleweg, gezien in de richting van het kanaal. Foto: Aanpak Ring Zuid (maart 2024).

Fietsvallei Brailleweg blijft open

Dit is niet echt een verandering, maar we melden het voor de zekerheid toch maar even. De fietsvallei bij de Brailleweg, onder de A28 door, blijft gewoon open. Voor het autoverkeer verandert hier wel het een en ander, maar fietsers hebben hier geen hinder van.

Actueel overzicht fietsverbindingen

Op de website van Groningen Bereikbaar vind je altijd een actuele kaart van de fietsverbindingen in het zuiden van de stad. Hierop kun je eenvoudig zien welke fietsverbindingen nu open en dicht zijn. Check de kaart voor je opstapt, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Hieronder de kaarten voor de komende maand.

Lees ook: