20240429 Tijdelijke-weg-over-bouwterrein-Kempkensberg-vanaf-Helperzoom-naar-Hereweg-beeldnummer11 header-Raymond-Bos

Automobilisten moeten nog flink wennen aan nieuwe verkeerssituatie in HelpmanOp zaterdag 27 april is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan. Op het Julianaplein is nu de westzijde in één richting open. De afsluitingen zijn verplaatst naar de oostzijde van het Julianaplein en de zuidelijke ringweg. Het verkeer wordt omgeleid via de rest van de ringweg. Om extra verkeer door de wijken Helpman en Oosterpoort te voorkomen, hebben we hier enkele verkeersmaatregelen genomen. Vandaag bleek dat de automobilisten hier nog flink aan moeten wennen.

Ondanks dat de omleidingsroute via de ringweg loopt, verwachten we extra verkeersdrukte in de zuidelijke wijken in de stad. Voor Helpman/Oosterpoort nemen we daarom drie verkeersmaatregelen.

  1. Verkeer uit de Helperzoomtunnel gaat op de Helperzoom nu verplicht rechtsaf.
  2. Verkeer vanaf de Helperzoom richting de Hereweg gaat via een tijdelijke weg over het bouwterrein bij de Kempkensberg.
  3. Op 4 mei gaat een tijdelijke oprit bij de Meeuwerderweg naar de Hereweg open.

Helperzoomtunnel (tot 2 september)

Autoverkeer dat vanuit het oosten (Europapark) door de Helperzoomtunnel rijdt, gaat verplicht rechtsaf. Zo voorkomen we te veel verkeer in het zuiden van Helpman.

20240429 Situatie Helpman - kaart GB
Verkeer dat vanaf Helperpark uit de Helperzoomtunnel komt, moet tot 2 september rechtsaf, richting station. Via de tijdelijke weg over de Kempkensberg (bij DUO) is de Hereweg te bereiken. Kaart: Groningen Bereikbaar.

Vandaag bleek dat veel automobilisten verrast waren door deze maatregel. We raden iedereen aan de borden te volgen en deze verplichte route naar rechts te nemen. Wie deze route volgt, komt uiteindelijk via de tijdelijke weg over de Kempkensberg uit op de Hereweg. Voor bewoners van Helpman is dit weliswaar een flink stuk omrijden, maar het zorgt er wel voor dat de wijk minder druk wordt.

Tijdelijke weg over de Kempkensberg (tot 2 september)

Het verkeer dat vanaf de Helperzoom richting Hereweg wil, kan gebruikmaken van de tijdelijke weg over de Kempkensberg. Dit is een eenrichtingsweg voor het gebouw van DUO/Belastingdienst langs. Bij de aansluiting op de Hereweg staan verkeerslichten.

Maandag bleek dat niet alle navigatiesystemen direct actueel zijn. De tijdelijke weg wordt niet altijd als route gegeven. Daardoor gingen veel automobilisten een route door de wijk zoeken. We raden het autoverkeer aan om de borden ‘doorgaand verkeer’ te volgen.

In de video hieronder zie je hoe de route eruit ziet vanaf de Helperzoomtunnel tot de Hereweg.

Tijdelijke oprit Meeuwerderweg (van 4 mei tot 19 juli)

Zaterdag 4 mei openen we een tijdelijke oprit vanaf de Meeuwerderweg (Oosterpoortwijk) naar de ringweg. Deze oprit gaat door naar de oude afrit Helpman die uitkomt op de Hereweg. Zo hebben de bewoners van de Oosterpoortwijk tot half juli een extra mogelijkheid om ‘over het spoor’ te komen. Eind juli verdwijnt deze oprit weer, omdat we kort daarna het viaduct boven het spoor gaan afbreken.

240415-Oprit-Meeuwerderweg-Raymond-Bos-Beeldnummer-00188
De tijdelijke oprit bij de Meeuwerderweg in aanbouw. Foto: Raymond Bos (15 april)

Lees ook: