20231207 Werkzaamheden A28 week 47 header Raymond Bos - 0056-23

Komend weekend honderd bomen en 30.000 rozenstruiken planten langs zuidelijke ringweg

John7 december 2023JulianapleinOost


Komend weekend is weer een deel van de zuidelijke ringweg dicht voor het aanplanten van groen. Alleen al dit weekend worden er in de bermen maar liefst 30.000 rozenstruiken geplant. Verder komen er dit weekend circa 100 bomen bij, deels langs de ringweg en deels op de taluds. Ook afgelopen weekenden is er volop geplant, en ook het volgende weekend is dat het geval. Daarbij zit het weer niet altijd mee. “We werken tussen de elementen door”, zegt Johan van Melsen van Combinatie Herepoort.

Het is plantseizoen en dat betekent dat de bouwers van de ringweg hun groene vingers kunnen tonen. Bij de nieuwe zuidelijke ringweg komen in totaal ongeveer 2.250 bomen, waarvan ruim 1.000 langs de autowegen. Verder komen er zo’n 252.000 rozenstruiken en ook nog schermen waar klimplanten tegenaan komen. Voor het aanplanten van al dat groen moet steeds een stukje van de ringweg worden afgezet. Komend weekend is de ringweg dicht tussen knooppunt Euvelgunne en de Europaweg. Verkeer van en naar Hoogezand kan gebruikmaken van de Europaweg, de ‘oude A7’. Het overige verkeer wordt omgeleid via de rest van de ringweg.

A28

Het aanplanten is half november gestart op de A28, vertelt Van Melsen. “Daar zouden we eerst ook bomen gaan planten, maar die planning is aangepast. We hebben daar vooral groenschermen geplaatst. De bomen volgen daar begin volgend jaar.”

Werkzaamheden A28 week 47 Raymond Bos - 0056-40
Het plaatsen van de groene schermen op de A28. Foto: Raymond Bos.

Oostelijk deel ringweg

Vorig weekend was het oostelijke deel van de zuidelijke ringweg ook al aan de beurt. “We gaan daar dit weekend mee verder en ook het weekend daarna. Vorig weekend hebben we zo’n 100 bomen aangeplant, deels langs de weg en deels op de taluds, de hellingen. Omdat we last hadden van de vorst, hebben we toen helaas geen rozenstruiken kunnen planten. De vorst zat in het bovenste deel van de grond. Het is dan niet toegestaan om struiken te planten, omdat je dan als het ware de vorst in de grond stopt. Het bomen planten kon wel doorgaan, want voor bomen heb je een veel dieper plantgat nodig. Je schuift de laag met vorst er zo vanaf.”

Komend weekend wordt er geen vorst meer voorspeld, maar wel regen. “Dat betekent dat we voor het planten van de rozenstruiken meer met elkaar moeten afstemmen. Normaal gesproken kunnen we de week van tevoren al de plantgaten maken, maar nu kan dat pas een half uur van te voren. Anders staat alles vol water. Maar we hebben alles goed voorbereid, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.”

Op stoom

Na volgend weekend is de oostzijde van de zuidelijke ringweg zo goed als klaar. “We hebben dan in dat gedeelte bijna alles in de grond. Dat zijn 300 bomen en zo’n 72.000 rozenstruiken, en verder nog wat andere struiken op de taluds en bij de faunapassages. Ja, het gaat om gigantische aantallen. En we zijn er nog lang niet. Volgend jaar gaan we ook op andere plekken nog het nodige groen aanplanten. We komen nu pas echt op stoom!”

Werkzaamheden A28 week 47 Raymond Bos - 0056-47


Lees ook: