20230629 zomerwerkzaamheden A28 header - 220804 Update 4 aug. A28 Raymond Bos-RDB Producties Beeldnummer 01033

Zomer 2023: definitief inrichten oostzijde A28

John29 juni 2023


Deze zomer werken we verder aan de oostzijde van de A28 tussen Groningen en Haren. Voordat we in het laatste weekend van augustus de nieuwe weg kunnen asfalteren, moet er nog het een en ander gebeuren. Daarom heeft het autoverkeer vanaf Haren/Assen richting de stad deze zomer slechts één rijstrook beschikbaar. De afrit naar Groningen-Zuid is afgesloten.

Vorige zomer hebben we de westzijde van de A28 definitief ingericht. Deze zomer is de oostzijde van de weg aan de beurt. Dat is dus de rijbaan voor het verkeer richting de stad. We werken hoofdzakelijk tussen afrit 39 Groningen-Zuid en afrit Centrum (Brailleweg). We richten dit stuk van de A28 definitief in. Eerst frezen we het asfalt weg en verwijderen we de tijdelijke barriers (lage tussenmuurtjes). Daarna gaan we graven, kabels en leidingen verleggen en voorbereidingen treffen voor het plaatsen van de groenschermen. We vervangen de oude lichtmasten door nieuwe en trillen buispalen in voor een nieuw portaal. Aan het einde van deze periode brengen we weer nieuw asfalt, markering en barriers aan.

A28 tussen afritten Centrum en Groningen Zuid
Impressie van de toekomstige A28, gezien vanuit het noorden.

Overlast voor omwonenden

Omwonenden kunnen overlast ondervinden van de werkzaamheden, zoals het geluid van machines en het intrillen van funderingsschermen. De meeste werkzaamheden zijn op doordeweekse dagen en tussen 7.00 uur en 19.00 uur. De direct omwonenden hebben een brief gekregen met meer informatie over de werkzaamheden en de overlast.

Afrit en oprit dicht

De af- en oprit bij Groningen-Zuid (Van Ketwich Verschuurlaan) wordt van 10 juli tot 11 augustus gebruikt als tijdelijke rijstrook voor het verkeer de stad in. Vanwege de veiligheid heeft deze tijdelijke rijstrook geen aansluiting op de Van Ketwich Verschuurlaan. Het verkeer vanuit Haren/Assen kan in deze periode dus bij de afrit niet afslaan naar de Van Ketwich Verschuurlaan, en het verkeer op de Van Ketwich Verschuurlaan kan niet de oprit richting het Julianaplein nemen.

20230629 A28 zomerwerkzaamheden
De A28 van 10 juli tot en met 11 augustus 2023.

Vanwege de tijdelijke rijstrook is op de Van Ketwich Verschuurlaan de onderdoorgang van de A28 dicht voor alle verkeer. Dit is van zondagavond 9 juli (22.00 uur) tot en met zaterdagochtend 11 augustus (6.00 uur).

Aan de westzijde van de A28 blijven bij Groningen Zuid de afrit (voor verkeer vanaf het Julianaplein) en de oprit (voor verkeer vanaf de Van Ketwich Verschuurlaan) wel open.


Lees ook: