20230615 - 20220618_JvK_Dag van de Bouw_27LOWRES header Jeroen van Kooten

Zelf een kraan besturen en meer tijdens Dag van de BouwAltijd al eens een torenkraan willen besturen? Op de Dag van de Bouw, zaterdag 17 juni, kan het op bouwplaats Verdiepte ligging, via een simulator. Bijna echt dus. Verder kun je op de Dag van de Bouw onder andere zelf een muur bouwen van eps-blokken (Vrijheidsplein) en je laten rondrijden in een golfkarretje (Julianaplein). Ook voor kinderen is er van alles te doen: van happy stones schilderen tot een springkussen. Een overzicht van de activiteiten.

dag-van-de-bouw-rgb

Op de Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni stellen we onze grootste drie bouwplaatsen open voor publiek. Dit is een unieke kans om de indrukwekkende bouwplaatsen van Aanpak Ring Zuid te bezoeken en de werkzaamheden van dichtbij te zien. Het bezoeken van de Dag van de Bouw is helemaal gratis. Aanmelden is niet nodig. De bouwplaatsen en ons informatiecentrum zijn open van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Bouwplaats Vrijheidsplein

Maak op bouwplaats Vrijheidsplein (bij de Gasunie) een wandelingetje over de nieuwe verbindingsboog voor autoverkeer van het Julianaplein naar Ring West. Hier bovenop heb je een prima overzicht. Zo zul je ongetwijfeld de eps-blokken zien, waar we hier veel mee bouwen. Eps is een soort piepschuim. De blokken zijn groot, maar verrassend licht. Je kunt er zelf een muurtje mee bouwen. Ben je technisch aangelegd, kom dan zeker even kijken bij onze vakmensen die een robotplotter demonstreren. Hou je meer van een verrassing? Lloop dan even langs de verrassingsmuur van Gastvrij Groningen. Deze zit vol cadeautjes… Voor kinderen zijn er gratis ijsjes en limonade.

20220618_JvK_Dag van de Bouw_02LOWRES
Bouwplaats Vrijheidsplein vorig jaar. Inmiddels zijn we een jaar verder en dat is wel te zien! Foto: Jeroen van Kooten.

Bouwplaats Julianaplein

Straks rijden hier 100.000 auto’s per dag, nu kun je nog in alle rust over de bouwplaats lopen. Je kunt een stukje lopen over de verbindingsboog voor verkeer van Hoogezand richting Assen, die nu in aanbouw is. Ook kun je allerlei grote machines en kranen die we bij de bouw inzetten, van dichtbij bewonderen. Of laat je door onze vakmensen informeren over de ovonde en de Julianabrug die we aan het bouwen zijn. Gaat rondlopen niet zo makkelijk, dan kun je ook plaatsnemen in een golfkarretje waarmee we je de hele bouwplaats laten zien. Kinderen mogen op de foto in een echte vrachtwagen en kunnen zich uitleven op het springkussen. Trek gekregen? Er zijn gratis poffertjes! Ook koffie, thee en limonade zin gratis. Bouwplaats Julianaplein is grotendeels toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

Bouwplaats Verdiepte ligging

Lopen door de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg, dat vergeet je nooit meer. De tunnelbak is reusachtig breed en lang. Je loopt onder andere onder de Hereweg door! Je kunt je zomaar voorstellen hoe tof het is om hier te mogen werken. Er staan allerlei machines en kranen die we voor de bouw gebruiken. Je mag zelfs even een kraan besturen... Niet echt, maar in een simulator, bijna echt dus. En je kunt op de foto in bouwkleding: met helm en oranje hesje. Informatie over de bouw kun je krijgen via video’s, impressies en informatieborden. Kinderen kunnen met lekker in het zand spelen of mooie happy stones kleuren (leuk voor Vaderdag!). Of gewoon lekker stoepkrijten. Bouwplaats Verdiepte ligging is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

LowRes_20220924_JvK_A_schilderen Happy Stones_04
Happy stones. Foto: Jeroen van Kooten.

Paviljoen Ring Zuid

Ook in ons informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid aan de Muntinglaan is van alles te zien. De maquette natuurlijk, die enkele meters lang is en heel goed laat zien hoe het uiteindelijk allemaal gaat worden. En als je dat al weet, is de maquette ook gewoon een prachtig gemaakte miniatuur van een mooi stukje stad. Kom ook even kijken bij de foto-expositie over 225 jaar Rijkswaterstaat. Leuk en leerzaam. Kinderen kunnen zich laten schminken of happy stones schilderen. Koffie, thee en limonade zijn gratis. Het informatiecentrum is rolstoeltoegankelijk.

LowRes_20220924_JvK_B_Burendag fietsroute_12
Naar de maquette kun je uren kijken. Foto: Jeroen van Kooten.

Minder goed ter been? Laat je rijden!

Wil je graag bij ons werk komen kijken, maar ben je wat minder goed ter been? Geen punt. We rijden op de bouwplaatsen rond met golfkarretjes waar meerdere mensen in kunnen. Hiervoor kun je je aanmelden via een mail naar info@aanpakringzuid.nl. Op bouwplaats Julianaplein zijn twee extra golfkarretjes beschikbaar waar één persoon in kan. Hier kun je zonder aanmelding gebruik van maken.

Fotowedstrijd

Van alle mooie plaatjes die je tijdens de Dag van de Bouw kunt schieten, kun je de allermooiste laten meedoen aan onze fotowedstrijd. Wie weet hangt jouw foto straks in ons informatiecentrum! Kijk hier voor meer informatie.

Handig om te weten voor je bezoek

Kijk voor meer informatie, zoals de toegangsplekken van de bouwplaatsen, op onze pagina Dag van de Bouw 2023.


Lees ook: