20230323 om-en-omregeling Brailleweg header - foto Aanpak Ring Zuid _123801

Autoverkeer vanaf zondagavond niet meer via Emmaviaduct en Brailleweg de stad uit

John23 maart 2023Julianaplein


Vanaf zondagavond 26 maart (18.00 uur) verandert de situatie bij het Emmaviaduct en de Brailleweg voor autoverkeer. Auto´s kunnen dan niet meer via deze route naar het zuiden rijden, de stad uit. Voor bussen blijft dit wel mogelijk. Deze aanpassing is nodig om de vele vertragingen voor de bussen van en naar het station weg te nemen. Deze situatie blijft bestaan tot begin juni.

Eerder deze maand is een deel van de Brailleweg opgeschoven richting het kanaal. Dit stukje weg bestaat uit twee rijstroken. Eén van deze twee rijstroken is ingericht als fietspad. Dit is een tijdelijke oplossing, omdat de fietsbrug over het kanaal (de Muntingbrug) nog niet in gebruik kan worden genomen. Zo behouden fietsers een verbinding in noord-zuidrichting langs het kanaal. De andere rijstrook is bedoeld voor auto’s en bussen, zowel de stad in als de stad uit.

In de praktijk blijkt dat het delen van deze ene rijstrook ervoor zorgt dat de bussen vanaf en naar het station vertraging oplopen. Vooral in de spits lopen de vertragingen zo fors op dat ze de dienstregeling in de war schoppen. Daarom is besloten deze situatie aan te passen.

Autoverkeer

Vanaf komende zondag 18.00 uur kan het autoverkeer vanuit het centrum en het station niet meer via het Emmaviaduct en de Brailleweg richting de A28 en De Wijert rijden. Het verkeer dat naar de A28 wil, wordt omgeleid via de Paterswoldseweg en de Laan Corpus den Hoorn. Het autoverkeer dat vanaf het station en het Emmaplein toch het Emmaviaduct oprijdt, wordt meteen via de afrit naar de Parkweg geleid.

20230327 Afsluiting Brailleweg autoverkeer stad uit
In het rood de afsluiting voor autoverkeer op de Brailleweg in zuidelijke richting. Dit verkeer wordt omgeleid via de Paterswoldseweg en de Laan Corpus den Hoorn (groen). Afbeelding: Groningen Bereikbaar.

De Brailleweg en het Emmaviaduct blijven wel open voor auto’s in noordelijke richting. Vanaf de A28 of vanuit De Wijert kun je nog gewoon richting het station en de binnenstad. Het verkeerslicht op de Brailleweg blijft staan, want bussen mogen hier nog wel in beide richtingen rijden.

Deze oplossing moet ervoor zorgen dat het verkeerslicht op de Brailleweg meer en vaker groen licht geeft aan het auto- en busverkeer de stad in. Hierdoor lopen de wachttijden terug.

Fietsers

Voor fietsers verandert de situatie niet. Zij kunnen nog steeds in beide richtingen langs het kanaal fietsen. Deze situatie blijft bestaan totdat de fietsbrug over het kanaal (de Muntingbrug) weer open gaat. Dat is waarschijnlijk begin juni.

20221028 Sloop Julianabrug Raymond Bos-RDB Producties Beeldnummer 07990
De Muntingbrug over het kanaal is nog niet in gebruik. Foto: Raymond Bos.

Lees ook: