20230212 brand eps-opslag van swietenlaan header - fotograaf onbekend

Brand eps-opslag Van Swietenlaan snel onder controle

John13 februari 2023


Zondagmiddag werd de stad Groningen opgeschrikt door een korte, maar felle brand in onze eps-opslag aan de Van Swietenlaan. Zwarte wolken verspreidden zich snel over de stad. Dankzij het zeer adequate optreden van de brandweer is een groot deel van de voorraad gered en is de schade relatief beperkt gebleven. Inmiddels is een begin gemaakt met het opruimen van de resten.

Op het terrein aan de Van Swietenlaan bewaren we de eps-blokken (‘piepschuimblokken’) die we gebruiken als licht ondergrondmateriaal bij de bouw van wegen en viaducten. De brand is vermoedelijk ontstaan door brandstichting. Bij de brand kwamen zwarte rookwolken vrij. Om te voorkomen dat deze rookwolken de omliggende woningen zouden binnendringen, kregen omwonenden via een NL-Alert de oproep ramen en deuren gesloten te houden.

Schuim

De brandweer was snel ter plaatse. Door een dikke laag schuim over de brandende blokken te spuiten, werd het zuurstof van het vuur weggehaald. Zo werd het vuur snel gedoofd. Ook heeft de brandweer eps-blokken die nog niet in brand stonden, weg kunnen schuiven. Zo ontstond een gang waardoor het vuur niet kon overslaan naar de rest van de opslag.

Opruimen

Gisteravond is direct begonnen met het opruimen van het terrein. Het schuim waarmee is geblust, bevat PFAS. Dat is een schadelijke stof. Het schuim is afgegraven en afgevoerd naar een afvalwerkingsbedrijf. Het bluswater is in de nabij gelegen vijver terechtgekomen. Dat water wordt opgepompt en ook op speciale wijze afgevoerd.

Geen gevolgen voor planning

Het verlies van de eps-blokken is een financiële strop voor de aannemer, maar heeft geen gevolgen voor de planning van het project. De voorraad eps-blokken was genoeg voor meerdere jaren. Er zijn nog voldoende eps-blokken over voor de werkzaamheden in de komende maanden, met name aan de westelijke ringweg. De aannemer gaat de eps-blokken die zijn vergaan, onmiddellijk opnieuw bestellen.

20230213 opslag eps Van Swietenlaan - foto Aanpak Ring Zuid v2- IMG_4880
De eps-opslag aan de Van Swietenlaan maandagochtend. Foto: Aanpak Ring Zuid.
20230213 eps-opslag epsterrein Van Swietenlaan - foto Aanpak Ring Zuid - db6897b8-9951-46ff-8024-eba61510dfb5
Het opruimen van het terrein maandag. Foto: Combinatie Herepoort.

Lees ook: