20230117 Amaliatunnel header - foto Aanpak Ring Zuid _141151

Afbraak Amaliatunnel vanaf 6 maart

John27 februari 2023Julianaplein


De fietstunnel tussen het Hoornsediep en het Noord-Willemskanaal, de Amaliatunnel, wordt vanaf maandag 6 maart afgebroken. Dat is nodig om plaats te maken voor de nieuwe inrichting van de kruising Hoornsediep-Brailleweg-Maaslaan. Op deze plek komt in de toekomst een gelijkvloerse oversteekplek voor fietsers en voetgangers, met verkeerslichten. Fietsers moeten de komende tijd omrijden via de Parkweg of de Van Iddekingeweg. Er wordt nog naar andere oplossingen gezocht.

UPDATE: In de eerste versie van het artikel stond dat de Amaliatunnel op 6 maart dicht gaat. Dat klopt niet. De afbraak begint op 6 maart, maar feitelijk is de tunnel vanaf donderdagochtend 2 maart al niet meer te gebruiken vanwege de werkzaamheden aan de Brailleweg. De tunnel is dan aan de zijde van de Brailleweg niet meer aangesloten op het fietspad.

20230227 plattegrond Amaliatunnel
De Amaliatunnel (rode streep) is vanaf 6 maart dicht. De Muntingbrug en het fietspad langs het Noord-Willemskanaal (beide oranje streep) zijn nu al dicht.


De Amaliatunnel is in 2007 aangelegd en vormt voor fietsers en voetgangers de verbinding tussen het Hoornsediep oostzijde en het fietspad bij het Noord-Willemskanaal.

Ovonde

De tunnel moet worden afgebroken vanwege de aanleg van een ovale rotonde (ovonde) aan de noordzijde van het Julianaplein. Via deze ovonde kan het autoverkeer straks vanaf de Brailleweg de Hereweg bereiken, en omgekeerd.

Sloop

Donderdagochtend 2 maart gaat de tunnel dicht voor fietsers en voetgangers. Vanaf 6 maart breken we de tunnel af. Voordat we de tunnel gaan slopen, gaan we eerst de grond rondom de tunnel afgraven. Ook graven we proefsleuven om te kijken welke kabels en leidingen er liggen. Twee weken later, op maandag 20 maart, beginnen we met de echte sloop van de tunnel. Omwonenden krijgen een brief met meer informatie over de te verwachten overlast. De sloop duurt twee weken, tot en met maandag 3 april.

Fietsers

Fietsers vanuit De Wijert richting het centrum, kunnen het beste omrijden via de Hereweg. We realiseren ons dat voor sommige mensen een flinke omleiding is. We zijn op zoek naar een betere oplossing hiervoor.

Kom je vanuit de Rivierenbuurt en ga je richting het westen, dan kun je het beste via de Parkweg fietsen.

Autoverkeer

Vanwege deze werkzaamheden zijn de Brailleweg en het Emmaviaduct tussen 2 en 6 maart dicht voor autoverkeer. Ook de toerit naar en afrit Groningen-Centrum vanaf de A28 is afgesloten. We zijn hier namelijk bezig de Brailleweg te verleggen. Het nieuwe deel sluiten we in deze periode aan op het Emmaviaduct. Vanaf 6 maart rijdt het verkeer niet meer op de weg bovenop de Amaliatunnel. Dan kunnen we dus met de afbraak van de tunnel beginnen.


Lees ook: