20220712 Julianaplein in aanbouw header - luchtfoto Rijkswaterstaat - 0J9A2710 ARZ d,d, 12 juli 2022 (105)

Laagste punt Julianaplein bereikt

John18 juli 2022Julianaplein


Op dit moment zijn we bezig met het ontgraven van het oude Julianaplein. Vandaag, maandag 18 juli, bereiken we het laagste punt. Hier gaan we een betonnen bak plaatsen waarin straks het regenwater uit de verbindingsbogen wordt opgevangen. Vanuit deze betonnen bak loopt het water naar de waterkelder die ter hoogte van het Hoornsediep gebouwd wordt. Het water dat in de waterkelder verzameld wordt, wordt naar het Noord-Willemskanaal afgevoerd.

Het Julianaplein wordt verbouwd. Dankzij de aanleg van een tijdelijk verkeersplein hebben we de ruimte om het nieuwe Julianaplein te bouwen, terwijl het verkeer gewoon doorrijdt. Het nieuwe Julianaplein bestaat straks uit drie lagen. De betonnen bak komt nog onder de onderste laag. Dat is de verbindingsboog voor verkeer vanaf Europaplein/Hoogezand richting Haren/Assen. Daar bovenop komt de verbindingsboog voor verkeer vanaf Haren/Assen naar Hoogkerk/Drachten. Helemaal bovenop komt de weg voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten richting Europaplein/Hoogezand en omgekeerd.

In de animatie hieronder leggen we uit hoe we het nieuwe Julianaplein bouwen.

Torenkranen

Half augustus plaatsen we twee torenkranen voor de bouw van het nieuwe Julianaplein. Deze gaan de wapening naar de verbindingsbogen verplaatsen. Als voorbereiding hierop trillen we tussen 25 en 30 juli buispalen in, om een stevige ondergrond voor de torenkranen te maken.

Webcam

De werkzaamheden bij het Julianaplein zijn te volgen via onze webcam.


Lees ook: