20220720 Plaatsen Graphic concrete Raymond Bos-RDB Producties Beeldnummer 09745 header

Historische skyline Stad afgebeeld onder viaduct Brailleweg

John27 juli 2022Julianaplein


Op de noordwand van het A28-viaduct aan de Brailleweg hebben we vorige week een historische afbeelding geplaatst. Het gaat om een aangezicht van de stad uit circa 1570. De afbeelding is afgedrukt op dertig betonnen panelen en is in totaal maar liefst 45 meter lang. Ook op enkele andere viaducten gaan we afbeeldingen aanbrengen. Zo geven we de nieuwe viaducten een eigen, lokaal gezicht.

De afbeelding aan de Brailleweg toont de historische aanblik van de stad Groningen vanuit het zuiden. Het is van origine een kopergravure die opgenomen was in de Civitates orbis terrarum, het eerste deel van de beroemde stedenatlas van Georg Braun en Frans Hogenberg. De eerste druk hiervan verscheen in 1572.

20220727 grahic concrete Brailleweg - stedenatlas braun en hogenberg - afbeelding Groninger Archieven 0817_02460_0001
De afbeelding zoals opgenomen in de stedenatlas uit 1572. Afbeelding: Groninger Archieven.

Skyline

In de stedenatlas werd de stad nog Groeninga of Groninga genoemd. Bij de skyline heeft de kunstenaar behulpzaam de namen van de belangrijkste bouwwerken vermeld, al is dat niet erg secuur gedaan. Zo ligt in de ets de Oosterpoort aan de westzijde en Hoogkerk aan de oostzijde. Ook ontbreekt er een naam bij de grootste kerk in de afbeelding, de Martinikerk. De Martinitoren lijkt bovendien wel erg hoog. Op de afbeelding is de torenspits te zien die meer dan honderd meter hoog was en bij de vreugdevuren om het vertrek van de Spanjaarden in 1577 verloren ging. Een ander leuk detail is dat op de afbeelding ook de Herepoort te zien is. Dat is de stadspoort aan de zuidzijde, waarnaar de aannemer zich heeft vernoemd.

Ook aan de zuidwand van het viaduct komt een afbeelding. Hier is gekozen voor een fragment van een plattegrond van de stad en het gebied aan de zuidzijde hiervan. Deze wordt later aangebracht.

Andere afbeeldingen

De komende tijd plaatsen we ook afbeeldingen onder de nieuwe viaducten bij (van west naar oost) de Concourslaan, de Paterswoldseweg, het Noord-Willemskanaal (Julianabrug) en de Europaweg. De afbeeldingen hebben steeds een relatie met de plek.

Plaatsen van de betonnen panelen

Onze fotograaf Raymond Bos maakte vorige week foto's van het plaatsen van de betonnen panelen met de afbeelding.

220711 Brailleweg - Plaatsen Graphic concrete Raymond Bos-RDB Producties Beeldnummer 08970
De betonnen panelen met de afbeelding zijn ongeveer 5 meter hoog en 1,5 meter breed.
220711 Brailleweg - Plaatsen Graphic concrete Raymond Bos-RDB Producties Beeldnummer 08962
De panelen worden met een kraan naar hun plek getakeld.
220720 Plaatsen Graphic concret Raymond Bos-RDB Producties Beeldnummer 09737
De panelen op de noordwand tonen de historische afbeelding van de stad.