20220531 Afrit en oprit Groningen-Zuid header - RDB Producties Beeldnummer 04806

Deze zomer zeven weken werkzaamheden aan zuidelijke ringweg en bij A28Komende zomer wordt er weer hard gewerkt aan de zuidelijke ringweg. Het weggedeelte tussen de Europaweg en knooppunt Euvelgunne is hiervoor zeven weken dicht, in beide richtingen. Deze afsluiting is van maandag 11 juli tot en met vrijdag 26 augustus 2022. In dezelfde periode zijn de op- en afritten van de A28 bij Groningen-Zuid dicht. Ook elders in de stad zijn deze zomer wegen afgesloten voor autoverkeer.

20220613 Overzicht zomerstremmingen 2022_v2
De afsluitingen deze zomer aan de oostzijde van de ringweg en bij de A28. Plattegrond: Groningen Bereikbaar.

Het is niet voor het eerst dat de zuidelijke ringweg in de zomervakantie voor een deel is afgesloten. Dit is een handige periode, want het verkeersaanbod is in de zomer veel lager dan op een normale werkdag. Anders dan in andere jaren, beginnen de zomerwerkzaamheden dit jaar al een week voor de schoolvakanties.

Europaweg-Euvelgunne

Op het weggedeelte tussen de Europaweg en knooppunt Euvelgunne voert Combinatie Herepoort verschillende werkzaamheden uit. De weg krijgt stukje voor stukje de definitieve aanblik met nieuwe lichtmasten, bomen aan beide zijden van de weg en een groene middenberm.

Bij de Europaweg wordt het nieuwe viaduct van de ringweg verder uitgebouwd. Dit nieuwe gedeelte verschijnt aan de noordzijde van de ringweg. Ook wordt hier gewerkt aan de nieuwe afrit voor verkeer dat vanaf het Julianaplein naar de Europaweg rijdt.

Verderop legt de aannemer één nieuwe laag asfalt over twee losstaande rijbanen. Daardoor ontstaat een bredere weg, die straks meer verkeer kan verwerken. Op de nieuwe laag komt geluidsarm asfalt. Ook de boog die de oostelijke ringweg met de zuidelijke ringweg verbindt, krijgt nieuw asfalt.

Het autoverkeer wordt omgeleid via de Europaweg en via de overige ringwegen.

A28

In de zomer zijn er ook enkele grote afsluitingen en wegversmallingen bij de A28. Dit is nodig om de A28 te verbreden. Zowel in juli als in augustus is de A28 tussen Groningen-Zuid en het Julianaplein een weekend helemaal afgesloten. De toe- en afritten bij Groningen-Zuid zijn deze zomer zeven weken dicht, van 8 juli tot en met 26 augustus. Dat geldt ook voor de nieuwe afrit van de A28 naar het centrum.

Fietsers

Voor fietsers hebben de werkzaamheden minder effect. De enige langdurige afsluiting is de onderdoorgang van de A28 bij de Van Ketwich Verschuurlaan. Deze is dicht van 11 juli tot en met 26 augustus.

Meer afsluitingen

Op meer plaatsen in de stad wordt gebruikgemaakt van de rustige zomerperiode om werkzaamheden uit te voeren. Kijk voor een volledig overzicht van de afsluitingen en de omleidingen op www.groningenbereikbaar.nl/zomer2022. Ga je op pad? Check dan voor vertrek je route, dan kom je niet voor verrassingen te staan.