20220614 luchtfoto LCdH-Hoogkerk header- foto Rijkswaterstaat 0J9A1377 ARZ d.d. 14 juni 2022 (66)

Bermwerkzaamheden tussen Corpus den Hoorn en Hoogkerk

John22 juni 2022West


Ook aan de westkant van de stad werken we hard aan de nieuwe ringweg. De komende weken zijn er verschillende werkzaamheden op het gedeelte tussen Corpus den Hoorn en Hoogkerk. We halen hier aan de noordzijde tijdelijk een deel van de geluidsschermen weg. Het verkeer kan bijna twee weken geen gebruik maken van de oprit vanaf de rotondes bij Corpus den Hoorn/Stadspark richting Drachten en de afrit naar Hoogkerk.

Werkzaamheden Corpus den Hoorn-Hoogkerk

Tussen Hoogkerk en Corpus den Hoorn werken we aan de noordzijde van de zuidelijke ringweg (dus de kant waarop het verkeer de stad uitrijdt). We verwijderen hier tijdelijk de geluidsschermen van hout en glas ter hoogte van de rotondes bij Hoogkerk en een deel van deze geluidsschermen langs de Rozenburglaan. Dit is nodig vanwege onderhoud en werkzaamheden in de bermen. Kijk voor de locaties de blauwe lijnen in de afbeelding hieronder. We verwachten deze geluidsschermen in oktober terug te plaatsen.

20220627 heipalen LcdH-Hoogkerk
De ringweg tussen Hoogkerk (links) en Corpus den Hoorn (rechts). Op de plek van de blauwe lijnen halen we tijdelijk geluidsschermen weg. Bij de oranje stippen plaatsen we nieuwe portalen. Plattegrond: Combinatie Herepoort.

Vanaf 27 en 28 juni zijn we bezig met het aanbrengen van heipalen voor nieuwe portalen. Dat zijn de constructies over de weg heen waaraan verkeersborden hangen. Zie voor de locaties hiervan de drie oranje stippen op het kaartje hierboven. Ook brengen we kabels en leidingen aan onder de noordzijde van de weg.

Na de zomervakantie gaan we een nieuw riool aanleggen, de weg verbreden, de bermen inrichten en kabels aanleggen.

Nieuwe afrit naar Vrijheidsplein

De komende weken voltooien we de nieuwe afrit van Drachten richting de westelijke ringweg (via het Vrijheidsplein). Deze nieuwe afrit gaat donderdagochtend 7 juli (6.00 uur) open voor verkeer. Op de impressie hieronder is de afrit te zien bij de rode pijl.

afrit naar ring west voor verkeer vanaf Drachten Hoogkerk met pijl
Impressie van de A7, gezien in de richting van Hoogkerk/Drachten. Bij de rode pijl de nieuwe afrit naar de westelijke ringweg. Deze loopt over de oprit heen voor verkeer vanaf Laan Corpus den Hoorn richting Julianaplein. Die oprit is in het voorjaar al geopend.

Voordat we de nieuwe afrit kunnen openstellen voor verkeer, moeten we de afrit aansluiten op de bestaande weg. Dat doen we in de nacht ervoor, dus in de nacht van woensdag 6 juli (22.00 uur) op donderdag 7 juli (6.00 uur). We brengen asfalt, markeringen en barriers (lage afscheidingsmuurtjes) aan en maken het nieuwe viaduct schoon.

Overlast omwonenden

Direct omwonenden hebben een brief gekregen met meer informatie over de verwachte overlast. Bij de werkzaamheden tussen Corpus den Hoorn en Hoogkerk moeten zij overdag rekening houden met geluid van metaal op metaal.

In de nacht waarin we werken aan het openstellen van de nieuwe afrit, kan het gebruik van machines geluidsoverlast geven.

Verkeershinder

Vanaf zondagavond 26 juni (22.00 uur) tot en met vrijdagavond 8 juli (22.00 uur) is oprit 36 vanaf de rotondes Corpus den Hoorn/Stadspark richting Drachten dicht. Dat geldt ook voor afrit 35 naar Hoogkerk, voor verkeer komende vanuit Groningen. Kijk voor de omleidingsroutes op de website van Groningen Bereikbaar.

Bovendien is in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 juli (van 22.00 uur tot 6.00 uur) de zuidelijke ringweg afgesloten vanaf afrit 36 tot aan Hoogkerk. Ook de afslag vanaf de Laan Corpus den Hoorn richting het Vrijheidsplein is dan dicht. De oprit naar de ringweg en het Julianaplein is dan wel open.


Lees ook: