20211122 header europaplein - foto Raymond Bos - LR - Europaplein 4-0 systeem zuidkant - Beeldnummer - 325-8

Komende twee weekenden ook noordelijke rijstroken naar nieuwe deel viaduct Europaweg

John25 november 2021Oost


Net als vorig weekend, zijn we dit weekend volop bezig bij het viaduct van de zuidelijke ringweg over de Europaweg. Hier is het zuidelijke deel van het nieuwe viaduct klaar. De afgelopen twee weekenden hebben we de twee zuidelijke rijstroken hier naartoe verplaatst. De komende twee weekenden verplaatsen we ook de twee noordelijke rijstroken naar het nieuwe viaduct. Vanwege deze en andere werkzaamheden is de zuidelijke ringweg komend weekend dicht vanaf knooppunt Euvelgunne tot aan de afrit Hereweg. De afsluiting is vanaf vrijdagavond 26 november (22.00 uur) tot maandagochtend 29 november (06.00 uur).

De nieuwe zuidzijde van het viaduct over de Europaweg biedt in de toekomst ruimte voor vier rijstroken voor verkeer richting het oosten. Twee rijstroken zijn voor doorgaand verkeer richting oostelijke ringweg en Hoogezand. De andere twee rijstroken zijn voor verkeer richting de Europaweg en de Bornholmstraat.

Europaplein
Zo gaat het nieuwe viaduct over de Europaweg er uiteindelijk uitzien. Het zuidelijke deel van het nieuwe viaduct is klaar.

Tijdelijke situatie

Tijdelijk leggen we op de nieuwe zuidzijde van het viaduct de vier bestaande rijstroken van de zuidelijke ringweg. Dat zijn de twee rijstroken richting het westen (Julianaplein/Hoogkerk) en de twee rijstroken richting het oosten (oostelijke ringweg/Hoogezand). Deze rijstroken zijn iets smaller dan tot nu toe.

Vanaf maandag 6 december rijdt er geen verkeer meer over het oude, noordelijke deel van het viaduct. Dit viaduct gaan we slopen. Daarna bouwen we op dezelfde plek een nieuw noordelijke deel van het viaduct. De planning is dat dit gedeelte in augustus 2022 klaar is. Tot die tijd rijdt het verkeer op de ringweg over de vier versmalde rijstroken aan de zuidkant.

Verkeershinder

Vanaf vrijdagavond 26 november (22.00 uur) tot aan maandagochtend 29 november (06.00 uur) is de noordelijke rijbaan van de ringweg dicht vanaf knooppunt Euvelgunne tot aan de oprit Hereweg. Het verkeer op de ringweg vanuit Hoogezand richting Drachten wordt omgeleid via de oostelijke, noordelijke en westelijke ringweg.

Ook de oprit op de oostelijke ringweg vanaf Meerstad naar de zuidelijke ringweg is dan afgesloten. Dat heeft te maken met de verkeersveiligheid. Er blijft namelijk te weinig ruimte over voor het verkeer vanaf die oprit om in te voegen op de linker rijstrook richting knooppunt Westerbroek. De oprit wordt in het weekend gebruikt als bouwinrit voor werkverkeer richting Europaplein.

In de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 november (van 22.00 uur tot 05.00 uur) is de ringweg ook dicht in de andere richting. Dat betreft het deel vanaf de afrit Groningen Zuidoost (Europaweg) tot aan de afrit Kieler Bocht (Eemspoort). In deze nacht vervangen we ter hoogte van de Gotenburgweg het portaal waaraan de verkeersborden hangen.

Het weekend daarna, begin december, is de ringweg opnieuw afgesloten vanaf knooppunt Euvelgunne richting het Julianaplein. Dan loopt de afsluiting tot aan de Europaweg. De oprit vanaf Meerstad is dan ook weer dicht.


Lees ook: