20210420 HR header - Werkzaamheden Vrijheidsplein - Beeldnummer - 110-31 - foto Raymond Bos

Komende twee jaar tijdelijke wegen bij Vrijheidsplein

John26 augustus 2021West


Om ruimte te maken voor de ombouw van het Vrijheidsplein, zijn we in mei/juni begonnen met het aanleggen van twee tijdelijke wegen. Dankzij deze tijdelijke wegen kan het autoverkeer tijdens de bouw zo goed mogelijk doorrijden. De tijdelijke wegen worden in september 2021 in gebruik genomen. Ze blijven ongeveer twee jaar liggen. In deze periode zijn twee afslagen bij de Leonard Springerlaan (MartiniPlaza) afgesloten.

Twee tijdelijke wegen (tot 2023)

tijdelijke wegen west 2021
De twee tijdelijke wegen in het oranje. De eerste loopt vanaf de westelijke ringweg langs het Vrijheidsplein richting het westen. De tweede gaat vanaf het Julianaplein naar de westelijke ringweg,

De eerste tijdelijke weg is voor autoverkeer vanaf het Vrijheidsplein naar de rotondes bij Laan Corpus den Hoorn. Deze komt aan de noordkant van de ringweg. Het verkeer rijdt hier dus wat dichter langs het gebouw van de Gasunie.

De tweede tijdelijke weg loopt vanaf het Julianaplein naar de westelijke ringweg. In vergelijking met nu, loopt deze weg dichter bij MartiniPlaza langs.

Langdurige afsluitingen (tot 2023)

Na de aanleg van deze tijdelijke weg is er minder ruimte beschikbaar bij de kruising van de Leonard Springerlaan en de westelijke ringweg. Daarom gaan twee afslagen voor langere tijd dicht voor autoverkeer.

Naar Leonard Springerlaan

De eerste afsluiting is de afslag op de westelijke ringweg voor het verkeer vanuit het noorden (bijvoorbeeld vanuit Paddepoel of Zuidhorn) linksaf naar de Leonard Springerlaan/MartiniPlaza. Dit verkeer kan de Leonard Springerlaan bereiken via de afrit Peizerweg en de Paterswoldseweg. De Leonard Springerlaan is ook niet te bereiken voor verkeer dat vanuit de richting Hoogkerk/Drachten komt. Alleen verkeer op de tijdelijke weg vanaf het Julianaplein kan rechtsaf de Leonard Springerlaan inrijden. Bekijk het kaartje hieronder voor de omleidingsroute.

Omleiding tot 2023_naar Leonard Springerlaan
Afslag naar Leonard Springerlaan (rood) dicht. Omleiding via Peizerweg en Paterswoldseweg (geel).

Vanaf Leonard Springerlaan

De tweede afsluiting is de afslag vanaf de Leonard Springerlaan naar links richting Vrijheidsplein. De afslag naar rechts blijft wel open. Automobilisten kunnen daarom het Vrijheidsplein bereiken via de afrit en de oprit bij de Peizerweg (aansluiting 16 Zeeheldenbuurt).

Omleiding tot 2023_vanaf Leonard Springerlaan
Afslag vanaf Leonard Springerlaan (rood) dicht. Omleiding via aansluiting Peizerweg (geel).

Kortdurende afsluitingen bij ingebruikname

Voordat we de twee tijdelijke wegen in gebruik kunnen nemen, moeten we de kruising van de westelijke ringweg en de Leonard Springerlaan voor de nieuwe situatie inrichten. Daarvoor zijn drie kortdurende stremmingen nodig in de periode van 3 tot 20 september. Kijk hiervoor het artikel Vanaf 3 september afsluitingen rond kruising Ring West-Leonard Springerlaan op de website van Groningen Bereikbaar.


Lees ook: