canvas-afbeelding 1 - spoordek v2- foto RWS - 0J9A1825_ARZ d.d. 10 maart 2021 (156)

Inrijden spoordek van verdiepte ligging in week van Hemelvaart

John16 maart 2021Zuiderplantsoen


Van zaterdag 8 mei tot maandag 17 mei gaat Combinatie Herepoort het spoordek van de verdiepte ligging op zijn plek onder het spoor inrijden. In deze periode, in de week van Hemelvaart (13 mei), is er geen treinverkeer mogelijk tussen het Hoofdstation en station Groningen Europapark. Omwonenden hebben een brief gekregen met meer informatie over de werkzaamheden en de verwachte overlast. De werkzaamheden zijn straks via een webcam te volgen.

Als de nieuwe zuidelijke ringweg helemaal klaar is, rijdt de trein over de verdiept liggende zuidelijke ringweg heen. Het dek waarop de trein straks gaat rijden, wordt nu naast het spoor gebouwd, ter hoogte van appartementencomplex De Frontier. Het spoordek is een grote betonnen deksel, die ongeveer 6 miljoen kilo weegt. Voor het inrijden van het spoordek gebruiken we speciale platte wagens met meerdere wielen, ook wel SPMT’s (Self-Propelled Modular Transporter) genoemd.

spoordek verdiepte ligging
Zo ziet het eruit als alles klaar is: de trein rijdt over de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg.

Het inrijden van het spoordek is een enorme operatie. We moeten onder andere het spoor tijdelijk weghalen, het spoordek op zijn plek rijden en daarna het spoor weer terugbouwen. De werkzaamheden beginnen op zaterdag 8 mei (01.00 uur) en duren tot en met maandag 17 mei (05.00 uur). In deze relatief korte periode moet er veel gebeuren. Daarom werken we in deze periode continu door, ook in de weekenden en ook ’s nachts. Dit betekent dat omwonenden hier dag en nacht overlast van kunnen ondervinden.

Voorbereidingen: onder andere damwandplanken intrillen

Voordat het inrijden van het spoordek van start kan gaan, staan er nog diverse voorbereidende werkzaamheden op de planning. Zo trillen we ter hoogte van het spoor damwandplanken in om ook hier de bouwkuip van de verdiepte ligging af te maken. Deze werkzaamheden staan gepland van 7 tot en met 24 april 2021.

Tijdelijke afsluitingen autoverkeer vanaf 2 april

Vanwege de werkzaamheden zijn er tijdelijke afsluitingen nodig van de Verlengde Lodewijkstraat en de Helperzoom. Voor autoverkeer is de Verlengde Lodewijkstraat ter hoogte van De Frontier afgesloten vanaf vrijdag 2 april (23.00 uur) tot zondag 23 mei (23.00 uur). Voor fietsers en voetgangers is de Verlengde Lodewijkstraat dicht vanaf maandag 19 april (07.00 uur) tot zondag 23 mei (23.00 uur). Aan de andere kant van het spoor is de Helperzoom vanaf 7 april (7.00 uur) tot 23 mei (23.00 uur) dicht voor autoverkeer. Hier kunnen fietsers en voetgangers wel passeren, behalve in twee weekenden: 9-12 april en 30 april-3 mei.

Op onze nieuwe pagina Spoordek vindt u alle informatie over het inrijden van het spoordek, de werkzaamheden, de overlast voor omwonenden en de hinder voor treinreizigers, automobilisten, fietsers en voetgangers.

Bij Groningen Bereikbaar meer informatie over de gevolgen voor het verkeer.


Lees ook: