canvas-202002 Oost - Lubeckweg, Europaplein (2) ingezoomd - foto RWS

Ondergrond voor nieuwe op- en afritten Europaplein

John18 augustus 2020Oost


Combinatie Herepoort is op maandag 17 augustus begonnen met het opbouwen van een grondwal aan de zuidkant van de ringweg ter hoogte van de Europaweg (‘het Europaplein’). Op deze grondwal komen later nieuwe op- en afritten. De werkzaamheden duren ongeveer acht weken en vinden vooral ’s nachts plaats. Het verkeer op de ringweg ondervindt weinig hinder van de werkzaamheden. Omwonenden hebben een brief ontvangen.

Noordzijde: tijdelijk opschuiven ringweg

Sinds 16 juni werken we al aan de noordkant van de ringweg. De oude afrit bij de Lübeckweg is hiervoor afgesloten en ontmanteld. Ook hier bouwen we een grondwal op. Dit is nodig om de rijbanen van de zuidelijke ringweg tijdelijk iets naar het noorden op te schuiven. Zo ontstaat voldoende ruimte voor de werkzaamheden die we aan de zuidkant van de ringweg gaan uitvoeren. Dankzij het opschuiven van de ringweg kan het verkeer tijdens de werkzaamheden aan het Europaplein zo veel mogelijk doorrijden.

20200808 Europaweg Lubeckweg - foto Jeroen van Kooten - LR_72_20200808_JvK_Europaweg_Lubeckweg_A7_011
De werkzaamheden aan de noordzijde van de ringweg, bij de afgesloten afrit Lübeckweg (8 augustus 2020). Foto: Jeroen van Kooten.

Zuidzijde

De grondwal die we aan de zuidkant aanleggen, wordt dus de ondergrond voor de nieuwe op- en afritten. We brengen hier de komende weken meer zand aan dan voor de ondergrond nodig is. Door het gewicht van dit extra zand (‘voorbelasting’), kan de grond eronder sneller inklinken. Wanneer de ondergrond stevig genoeg is, halen we de bovenlaag er weer af om op de juiste hoogte te komen.

De komende weken gaan we aan de zuidkant van de ringweg ook bezig met het verwijderen van asbest en het verplaatsen van een verkeerscamera.

kaart-europaplein-werkzaamheden-aug-sept-2020
De werkzaamheden bij het Europaplein in augustus en september 2020.

Om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen, zullen we de meeste werkzaamheden ’s nachts uitvoeren. Overdag voeren we, waar mogelijk, enkele voorbereidende werkzaamheden uit en werken we verder aan de kant van de Lübeckweg.

Verkeershinder

Zowel overdag als ’s nachts kan het verkeer op de ringweg ter hoogte van het Europaplein gewoon doorrijden. Bij de afrit Europaplein (voor verkeer vanaf het Julianaplein) kan ’s nachts voor linksafslaand verkeer één van de twee rijstroken afgesloten zijn. Ook zijn er enkele nachten waarop één van de twee rijstroken op de ringweg (voor verkeer in de richting van Hoogezand) is afgesloten.

Zo gaat het worden
afrit europaweg skivijver nieuwe situatie
afrit europaweg skivijver bestaande situatie

Zo gaat het worden. Links de oude situatie (2013), rechts de toekomstige situatie. Verschuif de oranje balk om de verschillen te zien.


Lees ook: