canvas-20180515_JvK_Reportage_papiermolenlaan_41

Fietstunnel Papiermolen maand dicht voor voorbereiding tijdelijke Julianaplein

John6 juli 2020Julianaplein


Combinatie Herepoort voert van 6 juli tot en met 8 augustus werkzaamheden uit aan de zuidzijde van de Papiermolentunnel. Dat is aan de zijde van het openluchtzwembad. We gaan hier damwanden intrillen om een deel van de vleugelwand van de fietstunnel te kunnen slopen. Vervolgens brengen we zand aan (voorbelasting). Van 13 juli tot en met 8 augustus is de Papiermolentunnel afgesloten. Fietsers en voetgangers kunnen het zwembad bereiken via de Hereweg.

De werkzaamheden zijn nodig als voorbereiding op de aanleg van het tijdelijke Julianaplein. Wanneer het verkeer over dit tijdelijke plein rijdt, hebben we voldoende ruimte om daarnaast het nieuwe Julianaplein te bouwen. Het tijdelijke Julianaplein heeft de vorm van een T-splitsing.

Plattegrond tijdelijk Julianaplein bewerkt
Plattegrond van het tijdelijke Julianaplein.

De werkzaamheden bestaan uit vier onderdelen (zie de afbeelding hieronder). Eerst plaatsen we damwanden aan weerszijden van de uitgang van de fietstunnel. Daarna kunnen we de betonnen vleugelwanden van de fietstunnel slopen. Vervolgens plaatsen we een tweede set damwandplanken, ter vervanging van de vleugelwanden. Daarna kunnen we de eerste set damwanden weer verwijderen. Tot slot kunnen we het zand aanbrengen (voorbelasting) op de plek waar we de tijdelijke T-splitsing bouwen.

juistzuidelijke vleugelwanden Papiermolentunnel
De werkzaamheden bij de Papiermolentunnel in juli en augustus 2020.

Overlast voor omwonenden

Het intrillen en verwijderen van de damwandplanken duurt in totaal naar verwachting drie dagen (gepland op 13, 23 en 31 juli 2020). Het slopen van de vleugelwanden staat gepland van 14 t/m 22 juli 2020. Beide werkzaamheden zorgen voor geluid en trillingen in de omgeving. Omwonenden kunnen hiervan overlast ondervinden. Zij hebben een brief gekregen met meer informatie over de werkzaamheden.

Overlast voor verkeer

De fietstunnel bij de Papiermolen is van 13 juli tot en met 8 augustus afgesloten. We realiseren ons dat dit lastig kan zijn voor de bezoekers van het openluchtzwembad. Het zwembad is te bereiken via de Hereweg.

Titelfoto: Jeroen van Kooten (2018).


Lees ook: