canvas-202003 aanbrengen voorbelasting LcdH - foto CHP bijgesneden2

Zand storten voor op- en afritten bij Laan Corpus den Hoorn begonnen

John1 april 2020West


Rond de rotondes bij Laan Corpus den Hoorn is aannemer Combinatie Herepoort sinds half maart bezig met het aanbrengen van grote hoeveelheden zand. Het zand vormt de ondergrond voor de nieuwe op- en afritten bij Groningen-West.

Het zand wordt gestort op de hellingen van de weg (taluds) vanaf Laan Corpus den Hoorn in beide richtingen en in beide zijden van de weg (zie het oranje vlak op de afbeelding hieronder). Dit duurt tot ongeveer eind augustus. De zandbult loopt straks ongeveer vanaf de atletiekbaan tot aan het Vrijheidsplein. We brengen het zand aan in lagen. Het zand wordt een stuk hoger dan uiteindelijk nodig is. Door het gewicht van deze ‘voorbelasting’ zal de grond sneller inklinken (‘zetten’). De voorbelasting kan wel tot vier meter boven de ringweg uitkomen.

West voorbelasting taluds rotonde tot vrijheidsplein
Het zand wordt aangebracht bij de zuidelijke ringweg (N7) ter hoogte van de Laan Corpus den Hoorn. Afbeelding: Combinatie Herepoort.

In het zand brengen we vanaf deze maand ook verticale drainage aan. Dit zijn grote stukken plastic die ervoor zorgen dat het grondwater kan wegstromen. Hierdoor kan de ondergrond sneller inklinken.

Als al het zand is aangebracht, dekken we alles af met een dun laagje grond of klei. Dit voorkomt dat het zand in droge periodes gaat verstuiven. Als het nodig is zetten we er big bags (grote zandzakken) op om de stabiliteit te verbeteren.

Dwarsdoorsnede Voorbelasting West rotonde tot vrijheidsplein
Dwarsdoorsnede van de weg en de zandbult. Afbeelding: Combinatie Herepoort.

Vervolgens moet de tijd zijn werk doen. We laten het zand enige tijd inklinken. Als het zand voldoende is ingeklonken, halen we de overhoogte weg, zodat het zand precies de goede hoogte heeft.

Oprit richting Drachten

Aan de kant van het Stadspark zijn we al wat verder. Langs de voetbalvelden van Velocitas 1897 is het zand voor de nieuwe oprit richting Drachten al enige tijd geleden aangebracht. Dit is nu voldoende ingeklonken. We zijn begonnen de overhoogte van het zand te verwijderen. In juni gaan we hier verder met het aanleggen en afbouwen van de nieuwe oprit.

Zo gaat het worden

De aansluiting bij de Laan Corpus den Hoorn ziet er straks anders uit dan nu. Op de afbeelding hieronder zijn de verschillen goed te zien. Het autoverkeer richting de westelijke ringweg en MartiniPlaza hoeft niet meer via deze rotondes en wordt straks om het Vrijheidsplein geleid. Ook kan het autoverkeer straks vanaf de Laan Corpus den Hoorn direct op de ringweg richting Julianaplein invoegen. Nu moet dit verkeer nog via het Vrijheidsplein. De oversteek voor fietsers wordt veiliger. De fietsoversteek aan de westkant van de rotondes vervalt.
Botrotonde-2030
Botrotonde-2013

De aansluiting bij de Laan Corpus den Hoorn op de zuidelijke ringweg (N7). Links de oude, rechts de nieuwe situatie. Schuif de oranje balk heen en weer om de verschillen te zien.


Lees ook: