Rijbaan Winschoterdiep tweede helft juni weer open na opruimen verontreinigde grond
De werkzaamheden in de rijbaan van het Winschoterdiep duren nu al veel langer dan van tevoren gedacht. De reden hiervoor is dat er verontreinigde grond is aangetroffen. Zoals het nu lijkt, gaat de weg in week 25 (18-22 juni) weer open.
In de rijbaan van het Winschoterdiep, op het Europapark, is op een diepte van ongeveer 5 meter een demping aangetroffen. Hierin bevond zich een laag silb van ongeveer 80 cm, die zware metalen bevatte, zoals zink, lood en PAK (teer). Deze sliblaag lag in het verleden op de bodem van een zijtak van het Oude Winschoterdiep. Deze demping was niet bekend en is ook in de verkennende onderzoeken niet naar voren gekomen. Voor de start van de werkzaamheden is zoals gebruikelijk geïnventariseerd wat de bodemkwaliteit is. Ook is op basis van historisch onderzoek bepaald of er vervuilingen te verwachten waren (zoals vaak in dempingen). Het komt in binnenstedelijke gebieden vaker voor dat men bij werkzaamheden, ondanks de vooronderzoeken, verdachte grond tegenkomt.
Stilgelegd
Toen bij het Winschoterdiep de verontreinigde grond werd aangetroffen, is het werk direct stilgelegd en de locatie afgezet. Dit is nodig om de gezondheid van onze medewerkers niet in gevaar te brengen. Het aangetroffen slib is onderzocht en daarna op de plek waar we de werkzaamheden moeten verrichten, verwijderd. Inmiddels is het werk weer hervat. De planning is nu dat op 6 juni de weg kan worden geasfalteerd. Daarna zijn er nog afrondende werkzaamheden nodig.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Van vrijdag 15 november 22:00 uur tot maandag 18 november 06:00 uur werken we opnieuw dag en nacht aan het plaatsen van groenschermen langs oprit 39. Dit is de A28-toerit van de Van Ketwich Verschuurlaan richting Haren.
In de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 november (van 22.00 uur tot 06.00 uur) sluiten we twee rijstroken van de verdiepte ligging af voor het autoverkeer. We gaan hier testen uitvoeren om te ontdekken wat de oorzaak is van de vele foutmeldingen in het snelheidsdetectiesysteem.
Beeldhouwer Henk Vos maakt sculpturen van grote blokken polystyreen, beter bekend als piepschuim. Hij vertelt: “Wegenbouwers passen polystyreen vaak toe bij het verhogen van bijvoorbeeld een oprit. Van de reststukken die over zijn, maak ik dan weer kunst."