canvas-streetview kempkensberg

Laswerk voor glasvezelkabels bij de zuidelijke ringwegTot half november 2017 zijn er op verschillende plekken laswerkzaamheden in stoepen rond de zuidelijke ringweg. Dit is nodig in verband met de aanleg van glasvezelkabels. Verschillende telecomaanbieders gaan aan het werk, ook aan het begin van de nacht.

Op de kaart hieronder is te zien waar er gewerkt wordt. De werkzaamheden zijn vooral in de stoepen. Hier worden geulen gegraven met een diepte van zo’n 70 centimeter en een breedte van zo’n 30 centimeter. In de geul wordt een lege buis uitgerold. Op sommige plekken wordt ook een handhole ingegraven. Dat is een soort lasdoos, waar de buizen op worden aangesloten. Op andere plekken zijn de handholes al aanwezig. Vervolgens worden de glasvezels ingeblazen. Hiervoor wordt een compressor gebruikt.

Nachtwerk

Het aan elkaar lassen van de glasvezels gebeurt aan het begin van de nacht, meestal tussen 01.00 en 03.00 uur. Dat moet op dit tijdstip, omdat hiervoor het internetsignaal kort moet worden onderbroken. Zo hebben de gebruikers daar het minste last van. Als uw internetsignaal wordt onderbroken, krijgt u hier vooraf bericht van via uw provider. Voor het lassen worden de glasvezelkabels uitgerold naar een montagebus, die in de buurt wordt geparkeerd. De bus biedt een schone en droge werkomgeving. Voor de stroomvoorziening wordt een aggregaat gebruikt. Dit kan ’s nachts enige geluidshinder geven voor de omwonenden.

Woningen blijven bereikbaar

De rode stippen op de kaart geven aan waar meerdere telecomaanbieders aan de slag moeten. Op de plekken met een zwarte stip zijn minder vaak werkzaamheden. De werkzaamheden zelf duren niet zo lang, maar er kan wel veel tijd tussen de werkzaamheden zitten. Tussendoor blijven de geulen vaak open liggen. Ze worden dan afgezet met bouwhekken. Alle woningen blijven altijd bereikbaar.

Kaartje laswerkzaamheden
Overzicht van de laswerkzaamheden in de stoepen. Bij rode stippen zijn meerdere werkzaamheden achter elkaar.

Lees ook: