canvas-rolkeien 20170927_152627

Duurzame bestemming voor gevonden rolkeien

John5 oktober 2017Zuiderplantsoen


Tijdens werkzaamheden voor Aanpak Ring Zuid zijn kortgeleden in totaal 12 rolkeien aangetroffen in de bodem. Ze kwamen naar boven bij het verplaatsen van leidingen en de riolering in de Papiermolenlaan en bij de Dinkelvijver. De gemeente heeft een mooie nieuwe bestemming voor de keien gevonden in Beijum.

Rolkeien zijn zwerfstenen die tijdens de een-na-laatste ijstijd zijn meegevoerd uit Scandinavië. Projectleider Harrie Aalders ging bij de gemeente op zoek naar een geschikte bestemming voor deze keien. “We wilden dit natuurlijke materiaal niet slijten aan de eerste de beste afnemer, maar liever ergens hergebruiken. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een duurzame bestemming binnen onze gemeente. Daarop heeft een bewoonster uit Beijum zich bij ons gemeld. Zij had een goed onderbouwd verhaal. Ik sta volledig achter deze nieuwe bestemming.”

Speelplek

De keien doen nu dienst als zit- en speelplek bij de vuurplaats aan de Jensemaheerd. Dit is een grasveld waar ouders en kinderen elkaar treffen en waar wel eens vuurtjes worden gestookt. De bewoners hebben samen bepaald hoe de keien gerangschikt werden. De kinderen uit de buurt namen de rolkeien meteen als speelplek in gebruik.

rolkeien bij Maaslaan Merwedestraat IMG-20170922-WA0001
De gevonden rolkeien werden eerst verzameld op de hoek Maaslaan-Merwedestraat. Foto Nancy Nonkes (Aanpak Ring Zuid).

Lees ook: