canvas-20170413 onthulling tijdelijk persriool

Kunstwerk vrolijkt tijdelijk bovengronds riool opWethouder Paul de Rook heeft vandaag het kunstwerk op het tijdelijke riool officieel onthuld. Het kunstwerk is van Eva Stalinski.

Het tijdelijke riool is aangelegd zodat de bestaande rioolbuizen in het gebied kunnen worden verplaatst. Dit is nodig in verband met de ombouw van de zuidelijke ringweg. Het tijdelijke riool loopt boven de grond vanaf de Leonard Springerlaan tot aan de Zuiderbegraafplaats aan de Hereweg. Via zogenaamde ‘jumpers’ is het riool over de kruisende wegen geleid, zoals bij de Paterswoldseweg. De rioolbuis heeft een doorsnede van 80 cm, is in totaal 1200 meter lang en blijft naar verwachting tot eind 2017 in gebruik.

Omdat de buis zo prominent aanwezig is, is het idee ontstaan om een jonge kunstenaar te vragen de buis onder handen te nemen. Kunstenaar Eva Stalinski heeft de roestige buizen voorzien van een kunstwerk. CBK Groningen omschrijft het kunstwerk zo: “Op een vrolijke manier verbeeldt ze wat er in die buis gebeurt en hoe belangrijk riolering eigenlijk is. Ze laat ook ons dagelijks leven zien: onze huishoudelijke gebruiken en opvattingen over hygiëne in relatie tot waterzuivering. Daarnaast maakte Stalinski bij het project een illustratie die ze als zigzag gevouwen folder (leporello) in de buurt verspreidt.”

20170313 onthulling tijdelijke kunstwerk 2 20170413 onthulling tijdelijke kunstwerk 3
20170413 onthulling tijdelijke kunstwerk 4
Kunstenares Eva Stalinski en wethouder Paul de Rook

Lees ook: