Drie gegadigden hebben een bieding gedaan voor de opdracht om de zuidelijke ringweg om te bouwen. Rijkswaterstaat, de officiële opdrachtgever van de aanbesteding, gaat de drie biedingen nu bestuderen en vergelijken. In april 2016 bespreekt de Stuurgroep Aanpak Ring Zuid de gunning. De directeur-generaal van Rijkswaterstaat besluit daar vervolgens over.
Voor het project Aanpak Ring Zuid wordt een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd. Rijkswaterstaat treedt daarbij op als opdrachtgever. Gemeente en provincie Groningen zijn bestuurlijk betrokken via de stuurgroep Aanpak Ring Zuid, waarin ook de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Noord-Nederland zit. Het gaat in deze opdracht niet alleen om het realiseren van het Tracébesluit, maar ook om de inrichtingsplannen voor vier buurten en wijken nabij de ringweg en om de aanleg van de Helperzoomtunnel.
Gegadigden
De aanbestedingsprocedure is eind 2014 gestart. Drie gegadigden zijn tot de procedure toegelaten. Alle drie partijen hebben nu een bieding gedaan. Het gaat om:
• Combinatie BAVO, bestaande uit KWS Infra BV, Van Hattum en Blankevoort BV en BAM Infra BV
• Combinatie Strukton - Mobilis VOF i.o., bestaande uit Strukton Civiel Project BV en Mobilis BV
• Combinatie Herepoort i.o., bestaande uit Max Bögl Nederland BV, Züblin Nederland BV, Oosterhof Holman Infra BV, Koninklijke Sjouke Dijkstra BV, Roelofs Wegenbouw BV en Jansma Drachten BV
Gunning
Wanneer de Stuurgroep het project definitief gunt, is nog niet zeker. Op dit moment loopt er nog een beroepsprocedure tegen het Tracébesluit. Belanghebbenden kunnen tot en met 30 maart 2016 beroep instellen tegen de wijzigingen hierin. Naar verwachting doet de Raad van State hierover rond de zomer uitspraak. De Stuurgroep Aanpak Ring Zuid kan in april besluiten de opdracht voorwaardelijk te gunnen, in afwachting van de uitspraak van Raad van State. De winnende opdrachtnemer kan dan al aan de slag met voorbereidende en niet-onomkeerbare werkzaamheden, zoals het uitwerken van het definitieve ontwerp. Dat voorkomt onnodige vertraging en daarmee gepaard gaande extra kosten.
Planning
De planning is dat de opdrachtnemer in 2017 start met de ombouw van de zuidelijke ringweg. De werkzaamheden gaan zo’n vijf jaar duren. De vernieuwde weg kan volgens plan in 2020 in gebruik worden genomen. De definitieve oplevering is voorzien in 2021 of 2022.
Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Van dinsdagavond 29 april tot en met vrijdagochtend 2 mei voeren we op meerdere plekken onderhoudswerkzaamheden uit aan het asfalt. Om het verkeer overdag zo min mogelijk te hinderen, werken we alleen 's nachts: van 22.00 uur tot 06.00 uur. Omwonenden kunnen hinder ondervinden.
Bij het A28-viaduct over de Brailleweg gaan we de steenstrips vervangen. Uit testen is gebleken dat op sommige locaties de steenstrips niet voldoende vast zitten. Daarom gaan we uit voorzorg alle steenstrips van het viaduct vervangen. Het fietspad (fietsvallei Brauilleweg) is hiervoor dicht van zondagochtend 27 april (07.00 uur) tot vrijdagmiddag 2 mei (17.00 uur). Voor het autoverkeer wordt één rijstrook afgesloten.

Donderdagmiddag 24 april gaat ook het laatste deel van het nieuwe fietspad langs het Noord-Willemskanaal open. Het gaat om het stuk tussen de Parkbrug en de fietsoversteek bij de Brailleweg.