canvas-JvK_20130626_Zuidelijke_Ringweg_6.jpg-aviary-20160203-131254

Gemeente en provincie gaan luchtkwaliteit meten na ombouw zuidelijke ringweg

John Brouwer3 februari 2016


Om er zeker van te zijn dat de luchtkwaliteit na de ombouw van de zuidelijke ringweg aan de normen voldoet, gaan de gemeente en de provincie in 2021/2022 luchtmetingen uitvoeren. Ook omwonenden kunnen hieraan meedoen. De resultaten worden gebruikt als aanvulling op de wettelijk voorgeschreven modelberekeningen.

Vanaf 2017 gaat de zuidelijke ringweg op de schop. Uit onderzoeken blijkt dat de luchtkwaliteit rond de zuidelijke ringweg nu en ook na de ombouw aan alle normen voldoet. In die onderzoeken is uitsluitend gebruik gemaakt van modelberekeningen. Omdat deze een betrouwbaar beeld geven van de luchtkwaliteit, is er niet direct een reden om de luchtkwaliteit ook te meten. Toch kunnen metingen een belangrijke meerwaarde hebben omdat deze transparanter zijn dan modelberekeningen. Daarom willen de gemeente en de provincie Groningen na de ombouw metingen gaan doen om de luchtkwaliteit vast te stellen. De metingen worden gedaan in de periode 2021/2022, als de ombouw gereed is. De meetresultaten worden gebruikt bij het beoordelen van de opleveringstoets van het Rijk in 2022.

Meetstrategie

Hoe het meetonderzoek precies zal worden uitgevoerd, wordt de komende tijd bepaald. De meetstrategie wordt voorbereid met een deskundig en onafhankelijk bureau én in nauw overleg met buurtbewoners. Het is de bedoeling dat ook omwonenden mee gaan doen aan het meetonderzoek. Hiervoor zijn verschillende (relatief goedkope) meetmethoden beschikbaar. Nu is het bijvoorbeeld al mogelijk om de luchtkwaliteit te meten met de iPhone, met een opzetstukje (iSPEX) en een app. Deelname van burgers maakt het onderzoek transparanter en ook betrouwbaarder, want hoe meer metingen, hoe beter. Gemeente en provincie nemen elk de helft van de kosten van het meetonderzoek voor hun rekening.

Zie ook de brief (pdf, 173 kB) van de gemeente over dit onderwerp.


Lees ook: