Sloop ringweg ook zichtbaar vanuit de lucht | 31 mei 2024 | Foto's: Rijkswaterstaat


Tussen de Europaweg en het Julianaplein zijn we bezig met het slopen van de oude ringweg. Straks rijdt het verkeer hier door de verdiepte ligging. Hoe snel de sloop gaat, is misschien wel het beste te zien vanuit de lucht. Rijkswaterstaat maakte op vrijdag 31 mei een mooie reportage tijdens de gebruikelijke inspectievlucht. We vliegen mee, van Europaweg tot Julianaplein.

Europaweg

CG3A6724 RWSNN_Ring zuid ARZ (11)

De zuidelijke ringweg gezien vanuit het oosten. De ringweg houdt op bij de kruising met de Europaweg. Verderop is het uiteinde van de verdiepte ligging al te zien. Op het deel ertussen moeten we de ringweg nog verder afbouwen. Dit was tot voor kort nog niet mogelijk, want de oude ringweg lag in de weg.

Parallelweg Europaweg

CG3A6724 RWSNN_Ring zuid ARZ (12)

De oprit vanaf de Europaweg richting het Julianaplein is al verdwenen. Dat geldt ook voor het gedeelte van de ringweg langs de parallelweg van de Europaweg. Het oude asfalt is weggebroken, de geleiderails en de lichtmasten zijn weg en de ondergrond is afgegraven.

Oostelijke in- en uitgang verdiepte ligging

CG3A6724 RWSNN_Ring zuid ARZ (13)

Hier rijdt het verkeer straks de verdiepte ligging in en uit aan de oostzijde. Tot aan het Oude Winschoterdiep is van de oude ringweg niets meer te zien. Op de plek van de ringweg zijn inmiddels damwanden ingetrild. Hier bouwen we verder aan de verdiepte ligging.

Oude Winschoterdiep

CG3A6724 RWSNN_Ring zuid ARZ (14)

Boven het Oude Winschoterdiep zijn de liggers van het viaduct verdwenen. Direct daarnaast zien we dat de liggers worden uitgehesen. Dat is op de hoek van het Oude Winschoterdiep en de Meeuwerderweg.

Spoor

CG3A6724 RWSNN_Ring zuid ARZ (15)

Vlak voor het spoor is de opening in de verdiepte ligging goed te zien. Hierin ligt het asfalt al, compleet met belijning. Van de oude ringweg, rechts daarvan, is alleen nog de ondergrond zichtbaar. Het asfalt is al weggebroken, tot vlak voor het spoor. Het stuk daarachter is nog in gebruik. Bij de Meeuwerderweg is een tijdelijke oprit gebouwd zodat bewoners van de Oosterpoort op de oude ringweg kunnen komen en dan via de afrit naar de Hereweg kunnen gaan. Deze oprit vanaf de Meeuwerderweg is de slinger van donker asfalt.

Cruiseship

CG3A6724 RWSNN_Ring zuid ARZ (16)

Het bekende gebouw van DUO/Belastingdienst, ook wel het 'cruiseship' genoemd. Voor het gebouw loopt de tijdelijke weg voor verkeer vanaf de Helperzoom naar de Hereweg. Op het deksel van de verdiepte ligging is een zandspoor te zien. Dat is de route voor het bouwverkeer. In de damwand hebben we een opening aangebracht voor het bouwverkeer. De oude ringweg, rechts van de verdiepte ligging, is deels gesloopt. Op de plek waar het verkeer vanaf het Julianaplein richting Europaweg reed, is het asfalt al weggehaald. De andere rijbaan ligt er nog. Daar rijdt het verkeer vanaf de Oosterpoort naar de afrit Hereweg.

Hereweg

CG3A6724 RWSNN_Ring zuid ARZ (17)

Ook tussen het 'cruiseship' en de Hereweg is het asfalt weggehaald, op de oude afrit na. Op de tijdelijke weg over de Kempkensberg staan auto's te wachten voor het verkeerslicht bij de Hereweg. Ook op het viaduct van de Hereweg is het asfalt al weg.

Westelijke in- en uitgang

CG3A6724 RWSNN_Ring zuid ARZ (18)

De westelijke in- en uitgang van de verdiepte ligging. Onderaan ligt de Hereweg, onder andere te herkennen aan het rode uitkijkpunt, het Geheugenbalkon. We zien dat de ondergrond van de oude ringweg wordt afgegraven.

De Papiermolen

CG3A6724 RWSNN_Ring zuid ARZ (19)

Links het openluchtzwembad De Papiermolen. De verdiepte ligging sluit hier nog niet aan op het Julianaplein. Nu ook hier de oude ringweg verdwenen is, kunnen we die aansluiting gaan maken.

Julianaplein

CG3A6724 RWSNN_Ring zuid ARZ (20)

Het Julianaplein. Vanuit de lucht is het duidelijk waarom dit verkeersplein grotendeels dicht is. De aansluiting op de zuidelijke ringweg is nog een zandpad. Alleen het verkeer van Drachten naar Assen en andersom is mogelijk. Op 2 september gaan het Julianaplein en de verdiepte ligging open. Dan zijn alle nieuwe delen van de ringweg op elkaar aangesloten: het Vrijheidsplein, het Julianaplein, de verdiepte ligging en het Europaplein.