Rondje verdiepte ligging | 25 april 2024 | Foto's: Raymond Bos


De verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg krijgt steeds meer vorm. Dit deel van de ringweg ligt een meter of acht lager dan maaiveld en is ruim een kilometer lang. De verdiepte ligging gaat onder de Hereweg, het spoor en het Oude Winschoterdiep door. Over de weg liggen drie overkappingen ('deksels'). Daar tussenin zijn twee openingen. Op 2 september gaat dit deel van de zuidelijke ringweg open voor verkeer. Onze fotograaf Raymond Bos maakte een rondje.

Oostelijke opening

Ronde-vdl-april-2024-beeldnummer3-Raymond-Bos

De verdiepte ligging ter hoogte van de oostelijke opening bij appartementencomplex De Frontier. de fotograaf staat hier op de zuidbaan, voor verkeer richting Julianaplein. Op de achtergrond het karakteristieke gebouw van DUO/Belastingdienst. De weg lijkt hier al behoorlijk af. Links ontbreekt nog een deel van de geluidswerende bekleding. Aan de stalen pijlers links gaan we glazen schermen bevestigen. Zo ontstaat een 'kijkgat'.

Kies je route

Ronde-vdl-april-2024-beeldnummer4-Raymond-Bos

Rijd je straks richting Julianaplein, dan kun je rechtsaf naar het centrum of via de tunnelboog naar de A28, richting Haren/Assen. Ga je rechtdoor, dan kom je uit op de A7 richting Hoogkerk/Drachten.

Calamiteiten

Ronde-vdl-april-2024-beeldnummer7-Raymond-Bos

Voor de veiligheid zijn er aan beide zijden nooddeuren aangebracht. Via deze deuren kun je de verdiepte ligging verlaten bij een calamiteit.

Aansluiting

Ronde-vdl-april-2024-beeldnummer15-Raymond-Bos

De fotograaf staat hier ter hoogte van openluchtzwembad De Papiermolen en kijkt in de richting van de Hereweg. Aan deze westzijde van de verdiepte ligging moeten we nog een aansluiting maken op het Julianaplein. Dat gebeurt in fase 3 en 4 van Operatie Ring Zuid. Rechts langs de weg zijn de bomen al geplant.

Huidige ringweg

Ronde-vdl-april-2024-beeldnummer16-Raymond-Bos

Links van de verdiepte ligging zie je nog de huidige ringweg. Deze wordt binnenkort gesloopt. Als de verdiepte ligging opengaat op 2 september is de huidige ringweg vrijwel geheel verdwenen.

In de weg

Ronde-vdl-april-2024-beeldnummer19-Raymond-Bos

Hier zien we dat de bouwput aan de westzijde stopt op de plek waar de huidige ringweg ligt. Deze ligt in de weg om de aansluiting op het Julianaplein te kunnen maken. Inmiddels zijn we begonnen de ringweg hier af te breken.