De bouw van de nieuwe Julianabrug


Wat kan er in korte tijd kan veel veranderen. We kijken in dit fotoalbum terug naar de werkzaamheden aan de nieuwe Julianabrug van september tot en met nu.

In september werden de liggers gelegd over het eerste deel van de brug. Daarmee is de brug nog niet klaar. Vervolgens moet constructief nog het een en ander gebeuren. We zijn nu druk bezig met betonwerkzaamheden. Er komt een druklaag op de liggers. Hiervoor brengen we eerst een bekisting aan: dit zijn een soort houten bakken. Daar storten we vervolgens het beton in.

Als dat klaar is moeten we de brug nog afwerken. We gaan de de brug nog voorzien van de rode siersteenstrips. Aan de zijkanten van de brug brengen we nog betonnen muurtjes aan. En als laatste moet er nog asfalt en belijning op komen.

Fotoreeks: liggers leggen van nieuwe Julianaburg

230914_haitsma-kunstwerk_8_lq_089-credits-martijn-heemstra-1-

Met twee kranen zijn er in totaal 55 liggers gelegd in september.

6

26 liggers zijn 36 meter lang en 29 liggers zijn 30 meter lang. Er zit een verschil in lengte omdat ze verwaaieren. Ze lopen als het ware breder uit. De oostkant is namelijk 60 meter breed en de westkant 45 meter. Daarnaast zit er ook verschil in lengte omdat het om randliggers en tussenliggers gaat.

raymon-bos

Tussenliggers die over de Brailleweg zijn gelegd zijn tussen 64-70 ton. De tussenliggers over het kanaal zijn zelfs 77 ton. Deze zijn dan ook langer. Zware jongens dus die hier omhoog gehesen worden.

raymond-bos

Voorbereidingen worden getroffen om de liggers te kunnen leggen.

raymond-bos-2-

Bouwwerken zoals bruggen en viaducten worden in vaktaal 'kunstwerken' genoemd. Niet voor niets, want met al het maatwerk wat er aan te pas komt zijn het ware architectonische hoogstandjes.

raymond-bos-3-

Je ziet hier hoe een ligger goed en vakkundig op zijn plek wordt gelegd.

Fotoreeks: transformatie van de nieuwe Julianaburg

selectie-liggers-leggen-erik-veldhuizen-van-verreiker-verhuur-noordenveld

Dit is een inkijkje van begin september, voordat we de liggers plaatsten. Bekijk op de volgende foto's de prachtige transformatie waarin de brug steeds meer vorm krijgt.

selectie-liggers-leggen-erik-veldhuizen-van-verreiker-verhuur-noordenveld-2-
230914_haitsma-kunstwerk_8_lq_089-credits-martijn-heemstra-1-2-
selectie-liggers-leggen-erik-veldhuizen-van-verreiker-verhuur-noordenveld-3-
selectie-liggers-leggen-erik-veldhuizen-van-verreiker-verhuur-noordenveld-4-

Je ziet op de foto's al langzaamaan een mooie brug tevoorschijn komen over het Noord-Willemskanaal. Het tweede deel van de brug kan nog niet worden afgebouwd, de liggers daarvoor volgen in 2024. Daarvoor moet eerst de oranje retrobrug worden gesloopt.

luchtfoto-s-rijkswaterstaat

Een luchtfoto van de vlieginspectie van Rijkswaterstaat op 5 oktober

selectie liggers leggen Erik Veldhuizen van Verreiker Verhuur Noordenveld

Dit is de meest recente foto van oktober. We zijn nu nog druk bezig met de betonwerkzaamheden.