Verdiepte ligging | 1 maart 2022 | Foto's: Raymond Bos


Tussen de Hereweg en het Oude Winschoterdiep gaat de zuidelijke ringweg onder de grond. Bovenop de weg komen drie ‘deksels’, met daar bovenop een nieuw park: het Zuiderplantsoen. Dit park verbindt verschillende delen van de stad weer met elkaar. Voordat het zover is graven we eerst diepe bouwkuipen. In deze kuipen storten we de vloeren en wanden van de verdiepte ligging.

Deze keer een kijkje bij de Hereweg en bij de Kempkensberg (DUO gebouw).

1

Bij Kempkensberg (DUO gebouw) werken we aan de betonnen wanden van de verdiepte ligging. Voordat we de betonnen wanden kunnen storten, brengen we eerst wapening aan. Dit zijn de stalen rasters op deze foto.

2

De brede horizontaal liggende buizen op deze foto noemen we stempels. Samen vormen ze een stempelraam. De damwanden vormen een stevige wand om de plek heen waar we werken. Het stempelraam zorgt er voor dat de damwanden tijdens het werken niet naar binnen worden gedrukt.

3

Wapening is een technische versterking die wordt aangebracht in een bouwwerk zoals beton. De wapening komt dus in het beton te zitten.

4

Bij het plaatsen van de wapening is het belangrijk dat het staal op de juiste plaats blijft liggen als we later het beton storten. Om te zorgen dat de wapening op de juiste plaats blijft liggen gebruiken we vlechtdraad.

5

De brede buizen (stempels) blijven zitten tot we beton hebben gestort. Zodra het beton is uitgehard, zijn de stempels niet meer nodig en worden ze weggehaald. Daarna kunnen we de stempels weer ergens anders gebruiken.

6

Ook bij de Hereweg graven we door. We zijn al op flinke diepte.

7

Bij de Hereweg, aan de kant van het Julianaplein, kun je al zien waar we straks doorheen zullen rijden. Er moet nog veel werk gebeuren, dus wij werken hard door!