De wijzigingen op een rij

De belangrijkste aanpassingen van west naar oost:

Deelgebied West

Betere aansluiting op Ring West
Als je vanuit Drachten naar de westelijke ringweg rijdt (of omgekeerd), hoef je niet meer via de minirotondes bij Laan Corpus den Hoorn. 
Lees meer ...

Vrijheidsplein sneller te passeren
Op het Vrijheidsplein, bij de Gasunie, kun je straks altijd doorrijden. Vanuit welke richting je ook komt. Elke verkeersstroom krijgt zijn eigen rijbaan. De verkeerslichten bij de Gasunie en Martiniplaza verdwijnen.
Lees meer ...

Deelgebied Julianaplein

3. Zonder verkeerslichten doorrijden op Julianaplein
De verkeerslichten op het Julianaplein gaan verdwijnen en de wegen kruisen elkaar straks niet meer. De auto’s uit de verschillende richtingen krijgen elk hun eigen rijbaan, boven elkaar. Hierdoor kun je als automobilist gewoon doorrijden.
Lees meer ...

4. Nieuwe op- en afrit Vondellaan
Vanaf de Vondellaan kun je straks direct naar de zuidelijke ringweg rijden, richting Drachten of Hoogezand. En ook andersom. Dat is vooral handig voor wie uit De Wijert komt of daar naartoe gaat. Door deze aanpassing wordt de Vondellaan wel een stuk drukker. Daarom wordt de weg opnieuw ingericht. Vanaf de Vondellaan kun je niet direct in de richting van Assen (A28). En omgekeerd ook niet. Daarvoor moet je via de bestaande aansluiting Groningen-Zuid.
Lees meer ...

5. Verbindingsweg tussen Hereweg en Julianaplein
Er komt een nieuwe weg die de Hereweg verbindt met de Brailleweg en daarmee het Julianaplein. Het verkeer rijdt hier in beide richtingen. De weg vervangt de directe op- en afritten bij de Hereweg die verdwijnen.
Lees meer ...

Deelgebied Zuiderplantsoen

6. Zuiderplantsoen
Tussen de Hereweg en het Oude Winschoterdiep wordt de weg verdiept aangelegd. De weg verdwijnt hier dus uit het zicht. Over de weg komen drie ‘deksels’ (brede viaducten). Daar bovenop komt een nieuw park: het Zuiderplantsoen.
Lees meer ...

7. Helperzoomtunnel
Tussen de Helperzoom en de Duinkerkenstraat komt de Helperzoomtunnel. Deze tunnel gaat onder het spoor door. Auto’s, fietsers en bussen kunnen door de Helperzoomtunnel van Helpman naar het Europapark en omgekeerd. Vrachtwagens mogen er niet doorheen. De tunnel is nodig omdat de spoorwegovergang bij de Esperantostraat dicht moet.
Lees meer ...

Deelgebied Oost

8. Vanaf Europaplein sneller naar Sontweg
Bij het Europaplein kun je straks direct naar de Bornholmstraat. Dat is een snelle route als je op weg bent naar de Sontweg (bijvoorbeeld de Ikea), het Sontplein of de Sontbrug. Ga je naar het UMCG of de binnenstad-oost, dan kun je gewoon via de Europaweg.
Lees meer ...

9. Eigen op- en afritten voor Eemspoort/Driebond
Bedrijventerreinen Eemspoort en Driebond zijn straks sneller en eenvoudiger te bereiken. Ze krijgen eigen op- en afritten van de zuidelijke ringweg. Nu moeten klanten en leveranciers uit westelijke richting nog via afrit Europaplein en de lage bruggen over het Winschoterdiep. Die omslachtige route is straks verleden tijd.
Lees meer ...