Gebruik je muis of touchscreen om te navigeren

 • Situatie 2013
 • Impressie 2030

Fietsverbindingen

Fiets- en wandelroutes door het Zuiderplantsoen
In het Zuiderplantsoen komen nieuwe fietsroutes van noord naar zuid. Door deze routes hoef je minder ver om te fietsen als je bijvoorbeeld van de Herewegbuurt naar Helpman wilt. Hoe de routes precies gaan lopen, wordt nog verder uitgewerkt. Ook kun je straks in het Zuiderplantsoen ontspannen wandelen.

Fietsen langs het het Oude Winschoterdiep veiliger
De fietsroute langs de westzijde van het Oude Winschoterdiep wordt veiliger. Doordat de op- en afritten bij de Oosterpoortbuurt vervallen, hoef je minder wegen te kruisen en kun je makkelijker doorfietsen.

Veiliger fietskruising Helperzoom-Kempkensberg
De fietsroute langs de Helperzoom wordt ter hoogte van de DUO/Belastingdienst veiliger. De weg vanaf de Kempkensberg naar de Helperzoom vervalt namelijk. Als fietser hoef je hier dus straks niet meer tussen de auto’s door over te steken.

Fietstunnel op plek spoorwegovergang Esperantostraat
De spoorwegovergang bij de Esperantostraat gaat om veiligheidsredenen dicht. Op deze plek komt een fietstunnel onder het spoor door. Deze fietstunnel verbindt de beide 'delen' van het Zuiderplantsoen met elkaar. De fietstunnel gaat deel uitmaken van een 'fietsvallei'.

Tunnel voor fietsers en voetgangers ter hoogte van de huidige Esperantokruising
De fietstunnel bij de Esperantostraat onder het spoor door, op de plek van de huidige spoorwegovergang.

Reacties (5)

 1. Filip Baas

  12 mei 2016, 14:17

  Ik lees steeds dat het Zuiderplantsoen 1 geheel wordt die ook de Herewegbuurt en Oosterpoort en de Linie verbindt. Is er dan een loopbrug voorzien over het spoor aangezien er nog geen duidelijkheid over een fietstunnel ter hoogte van de Esperantostraat is gepland. Hetgeen mij overigens 3 km extra fietsen op 1 werkdag betekend. Groningen dus toch geen fietsstad meer?
  Verberg de reacties
 2. John (Webredacteur)

  12 mei 2016, 16:23

  In de plannen voor de zuidelijke ringweg is een fietstunnel ter hoogte van de Esperantostraat als extra wens opgenomen. Vandaag is bekend geworden dat de aannemerscombinatie Herepoort het project Aanpak Ring Zuid gaat uitvoeren. Herepoort neemt daarbij ook de wens van de fietstunnel mee. Daarbij geldt wel een voorwaarde. Als het komende jaar bij de uitwerking van de plannen grote tegenvallers naar voren komen, kan deze wens alsnog worden geschrapt. De kans dat de fietstunnel doorgaat, is dus groot, maar nog niet 100%.
  Verberg de reacties
 3. Filip

  26 oktober 2016, 12:23

  Teleurstellend en weinig ambitieus dat er bij een dergelijk hoge begroting geen reservering voor verbeteringen voor fietsers zijn en zelfs in dit stadium geen toezegging krijgt. Op deze wijze zijn de tegenvallers dus niet voor de aannemer? Mooi dat het makkelijker wordt om met de auto te reizen in en rondom Groningen (hoewel dit de keuze voor de auto stimuleert) maar dit staat haaks op de klimaatdoelstellingen hetgeen internationale verplichtingen zijn. Het zou Groningen sieren daarin voorop te lopen en het ook/juist voor fietsers aantrekkelijk(er) te maken. De verhoging van de maximum snelheid naar 80 km/hr is immers ook al een consessie aan het milieu.
  1. Bart

   28 oktober 2016, 18:34

   Aanpak Ring Zuid is niet alleen plan een voor de auto. In het plan zijn ook tal van verbeteringen voor fietsers opgenomen. Kijk hier voor een volledig overzicht van wat er voor de fietser verandert. Er verdwijnen enkele fietsverbindingen, maar er komen ook nieuwe verbindingen voor terug. Op verschillende plekken wordt het voor de fietser veiliger en sociaal veiliger.
  Verberg de reacties
 4. Jacqueline

  11 mei 2017, 13:14

  Ik kan in de plannen de fietsroutes tijdens de 'bouw' van de zuidelijke ringweg niet vinden. Dus waar kunnen de fietsers van zuid naar centrum van roningen oversteken?
  1. John (Webredacteur)

   12 mei 2017, 14:05

   De fietsverbindingen blijven tijdens de werkzaamheden zo veel mogelijk in gebruik. Belangrijke fietsroutes, zoals de Hereweg, blijven zelfs altijd open. Het streven is om het aantal omleidingen voor fietsers te beperken. Wanneer een fietsverbinding tijdelijk niet gebruikt kan worden, laten we dat tijdig weten via onder meer deze website.
  Verberg de reacties
 5. Anne

  11 oktober 2017, 19:49

  Op welke manier kan ik als fietser tijdens de werkzaamheden aan de ring van de Linie in de Oosterpoort komen?
  1. John (Webredacteur)

   12 oktober 2017, 13:11

   Tussen De Linie en de Oosterpoort zijn nu drie fietsverbindingen: langs de Verlengde Lodewijkstraat (langs het spoor), door de fietstunnel H.L. Wichersstraat-Verl. Meeuwerderweg (het ‘gouden fietstunneltje’) en langs het Oude Winschoterdiep. De aannemer zorgt ervoor dat er altijd minimaal één open blijft.
  Verberg de reacties

Reageren