Gebruik je muis of touchscreen om te navigeren.

 • Situatie 2013
 • Impressie 2030

Zonder verkeerslichten doorrijden op het Julianaplein

 • Sneller en veiliger doorrijden
 • Plein krijgt drie verdiepingen
 • Verkeerslichten verdwijnen

Zo is het nu

Het Julianaplein is de grootste en drukste kruising van Noord-Nederland. Hier komt het verkeer uit de richtingen Assen, Drachten, Hoogezand en de binnenstad samen. De verkeerslichten op dit plein zorgen in de spits voor files. 

Zo wordt het

Rij mee in 2030. Van Groningen-zuid richting Hoogezand.

Rij mee in 2030. Van Groningen-zuid richting Hoogezand.

Zonder verkeerslichten doorrijden
De verkeerslichten op het Julianaplein gaan verdwijnen en de wegen kruisen elkaar straks niet meer. De auto’s uit de verschillende richtingen krijgen elk hun eigen rijbaan, boven elkaar. Hierdoor kun je als automobilist gewoon doorrijden.

Binnenstad vanuit alle richtingen bereikbaar
Je kunt straks vanuit alle richtingen vanaf het Julianaplein naar de binnenstad rijden en andersom. Op dit moment kan dat niet als je vanuit Drachten komt. 

Nooit meer wachten voor brug over Noord-Willemskanaal
Aan de westkant van het Julianaplein rijd je nu nog via een beweegbare brug over het Noord-Willemskanaal. Hier komt een vaste brug waardoor je niet meer hoeft te wachten voor passerende schepen. De beweegbare brug is niet meer nodig, omdat de weg op dit punt hoger komt te liggen.

Nieuwe rotonde Brailleweg
Tussen het Emmaviaduct en het Julianaplein komt een rotonde. Vanaf deze rotonde kun je richting de binnenstad, de Hereweg, Hoogezand, Drachten en Assen rijden. Op en rond de rotonde komen verkeerslichten die op elkaar zijn afgestemd, de zogeheten groene golf.

Hereweg bereikbaar via nieuwe weg
Aan de noordkant van de zuidelijke ringweg komt een nieuwe weg tussen de Hereweg en de rotonde bij de Brailleweg. Deze weg vervangt de bestaande op- en afritten bij de Hereweg.

Het Julianaplein kijkend naar het noordwesten.

De hoogste rijbaan ligt straks op 10 meter hoogte.
Dat is even hoog als de verkeerslichten nu zijn.

Na de ombouw: de rotonde bij de Brailleweg. Vanaf hier loopt de nieuwe verbindingsweg tot aan de Hereweg. Via deze weg kan het verkeer van de Hereweg naar de zuidelijke ringweg en omgekeerd.

Wat verandert er in dit deelgebied voor de fietsers?

 • Fietsoversteek met verkeerslichten Hoornsediep – Brailleweg
 • Dubbelzijdig fietspad langs de Brailleweg
 • Voetgangersbrug of fietstunnel Papiermolen
 • Veilige fietsroute Vondellaan – Brailleweg

Lees meer…

Reacties (82)

 1. Luuk

  1 april 2015, 13:39

   
  @Lianne: De plannen voor de ombouw van de zuidelijke ringweg geven geen aanleiding om betaald parkeren in te voeren in de straten rond de Vondellaan.
  Verberg de reacties
 2. Gisela

  4 juni 2015, 09:38

  Positieve vooruitgang voor het Julianaplein. lijkt het zo ophet eerste gezicht.
  Hoe zit het met Plein 1940-1945 naast de Gasunie en het nieuwe Apollo Hotel. Ik zag vanmorgen 4-6-15, dat er weer een nieuwe afrit komt richting de wijk Corpus den Hoorn (Overwinningsplein)?
  Klopt dit en vanaf wanneer is deze afrit toegankelijk?
  Was het Plein 40-45 juist niet afgesloten richting Corpus den Hoorn om de wijk rustiger te maken. En is de de komst van het Apollo hotel de enige reden, dat hier weer een afrit aangelegd wordt?
  Verberg de reacties
 3. @Gisela: Er komt vanaf het Vrijheidsplein geen nieuwe afrit richting de wijk Corpus den Hoorn. De werkzaamheden die je hebt gezien, zijn voor het aanleggen van een tijdelijke strook voor hulpdiensten en het openbaar vervoer. Deze strook is nodig omdat er deze zomer werkzaamheden zijn rond de Boerhaaverotonde. Dat is de rotonde op de kruising Laan Corpus den Hoon en de Boerhaavelaan. Op deze rotonde is het vaak druk, waardoor het verkeer dreigt vast te lopen. Daarom komt hier een ‘bypass’ zodat het verkeer sneller richting het Martini Ziekenhuis kan. Tijdens de werkzaamheden, van 6 tot 17 juli, is deze rotonde voor het verkeer richting Martini Ziekenhuis afgesloten. Dankzij de tijdelijke strook kunnen ambulances vanaf de A7 ook in deze periode het ziekenhuis snel bereiken, via de Laan van de Vrijheid en de Paterswoldseweg. De strook is niet toegankelijk voor het overige verkeer. Het overige verkeer wordt omgeleid via het Vrijheidsplein, de Leonard Springerlaan en de Paterswoldseweg. Na 17 juli gaat de tijdelijke strook weer dicht. Er is geen relatie met de komst van het Apollo Hotel.
   
  Voor meer informatie over de aanpassingen rond de Boerhaaverotonde kun je kijken naar aflevering 9 van Komen & Gaan op OOG TV (van 0.36 tot 6.02). Je kunt er ook over lezen in editie 6 van de krant van Groningen Bereikbaar (pagina 7). Voor alle duidelijkheid: de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg voor Aanpak Ring Zuid starten pas eind 2016/2017.
  Verberg de reacties
 4. Martijn

  26 juni 2015, 18:57

  Hallo,

  Ik zag dat er ook een stopverbod is gemaakt per 1 juli aan de laan van de vrijheid. Is dit ook ten gevolge van de werkzaamheden? Is dit ook tijdelijk?

  Groet
  Verberg de reacties
 5. @Martijn: Voor de duidelijkheid: de werkzaamheden bij de Boerhaaverotonde maken geen deel uit van Aanpak Ring Zuid. We hebben navraag voor je gedaan bij de gemeente Groningen. De gemeente bevestigt dat er tijdelijk een stopverbod is op de Laan van de Vrijheid, om de route vrij te houden voor de gratis pendelbussen tussen P+R Hoogkerk en het Martini Ziekenhuis. Deze bussen rijden gedurende de werkzaamheden aan de Boerhaaverotonde. Voor meer informatie verwijzen we je naar de website van de gemeente Groningen.
  Verberg de reacties
 6. Seubers

  19 november 2015, 11:11

  Hallo

  Wanneer gaan ze dit uitvoeren.

  Groeten Menno Seubers
  Verberg de reacties
 7. Luuk

  19 november 2015, 16:07

  @Menno Seubers, de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg staan gepland in de periode 2017-2020/'21. Wanneer er tijdens deze periode aan het Julianaplein gewerkt wordt, is nog niet bekend. De toekomstige aannemer gaat hier de planning voor maken. Op dit moment loopt de aanbestedingsprocedure nog. In het voorjaar van 2016 is bekend wie de aannemer gaat worden. We verwachten spoedig daarna ook meer te kunnen zeggen over de planning van het werk aan het Julianaplein.
  Verberg de reacties
 8. Floor

  26 november 2015, 23:02

  In hoeverre heeft u rekening gehouden met alle scholen in de wijk? Ik zie nu dat er 1 verkeerslicht komt bij de bushalte. Maar kinderen zwerven de hele wijk door. Het zijn pubers, die letten niet op. Ze hebben niet 1 plek van oversteken. Als wijkbewoner weet ik dat moet opletten, anders loopt er zo een onder mijn auto, maar verkeer dat hier niet regelmatig rijdt weet dat niet. Is 1 stoplicht niet wat karig?
  Verberg de reacties
 9. Tim

  27 november 2015, 09:47

  Als mensen in de nieuwe situatie vanaf de hereweg richting drachten willen rijden moeten ze wel heel erg omrijden: Over de nieuwe verbindingsweg, via de braileweg, onder de A28 door, dan de oprit via het julianaplein. Dit lijkt ten opzichte van de huidige oprit een grote achteruitgang te zijn.

  Ook vanuit de oosterpoort (winschoterkade) kan men in de huidige situatie direct de ringweg op maar in de nieuwe situatie moet men omrijden via de europaweg, griffeweg en europaweg.

  Oftewel mensen die nu in de buurt wonen van de opritten oosterpoort en hereweg zullen in de nieuwe situatie aanzienlijk meer kilometers moeten maken.

  Klopt dat? Kan dat echt niet anders?
  Verberg de reacties
 10. Luuk

  3 december 2015, 16:12

  @Floor: De Vondellaan krijgt een nieuwe inrichting om de toename van het verkeer goed en veilig te verwerken. Voor de fietsers komen er vrijliggende fietspaden, maar we hebben ook goed nagedacht over hoe de voetgangers veilig kunnen oversteken. Samen met de scholen en bewoners hebben we een inrichtingsplan opgesteld voor de Vondellaan. Op verschillende plekken in de straat komen zebrapaden met een vluchtheuvel. Dat is volgens ons een effectieve maatregel om de veiligheid voor de voetgangers – waaronder scholieren – te waarborgen. Ter hoogte van de H. Roland Holststraat komt inderdaad als extra maatregel een verkeerslicht. Zo hebben scholieren die met de bus komen een extra veilige oversteekplek in de buurt van de bushalte.
  Verberg de reacties
 11. Joris (Verkeerskundig adviseur)

  3 december 2015, 16:16

  @Tim: Wil je in de nieuwe situatie vanaf de Hereweg naar Drachten, dan kun je inderdaad het best gebruikmaken van de route die jij schetst. Het klopt dat deze route langer is in afstand, maar het tijdverlies is beperkt. Dat komt door de betere doorstroming bij het Julianaplein, vooral in de spits.
  Ook je andere voorbeeld klopt. De op- en afrit bij de Oosterpoort verdwijnt. Mensen die hier dicht bij wonen of werken, moeten in de toekomst een langere route afleggen. Zij kunnen via de Europaweg naar de zuidelijke ringweg. Ook hier is het tijdverlies beperkt omdat je straks bij het Julianaplein niet meer hoeft te stoppen voor de verkeerslichten. Ook gaat de snelheid op de zuidelijke ringweg omhoog van 70 naar 80 km/uur.
  Kan het niet anders? Een belangrijk pluspunt is dat de nieuwe situatie veiliger is. Wil je nu bijvoorbeeld in de ochtendspits vanaf de Hereweg richting Assen, dan moet je tussen het drukke verkeer op korte afstand twee keer een baan opschuiven. Dat levert soms gevaarlijke situaties op. In de toekomst, met nog meer verkeer op de weg, is dat niet meer goed te doen.
  Wil je meer weten over de routes in de nieuwe situatie, kijk dan op de routekaart.
  Verberg de reacties
 12. Rik

  16 maart 2016, 17:40

  Wat gaat er gebeuren met het Emmaviaduct?
  1. Bart

   24 maart 2016, 15:33

   @Rik: Het Emmaviaduct zelf ligt buiten het plangebied van Aanpak Ring Zuid. Dit project verandert daar dus niets aan. In de volksmond wordt met ‘Emmaviaduct’ soms ook de weg tussen het viaduct en het Julianaplein bedoeld. Dit is officieel de Brailleweg. Op dit moment ligt deze weg op een verhoging. Vanwege de veranderingen bij het Julianaplein komt deze weg lager te liggen. Vanaf het Julianaplein gezien ligt de Brailleweg straks tot ongeveer de Rivierenhof op maaiveldhoogte. Op de bolfoto’s is dit goed te zien. Klik op Beeld, kies het deelgebied Julianaplein en klik dan op Brailleweg. Je kunt daar de huidige situatie vergelijken met de toekomstige situatie.
  Verberg de reacties
 13. Niek

  11 mei 2018, 14:17

  Als ik vanaf het centrum via emmaviaduct de A7 richting Drachten op wil kan dat nu eenvoudig en snel (1 stoplicht op julianaplein). Ik zie dat deze oprit compleet is weggehaald. In de nieuwe situatie moet ik onder het julianaplein door en vervolgens via een dive under, van de A28, de A7 oprijden. Klopt dat? Hoeveel stoplichten kom ik dan voor hetzelfde traject tegen, wat is de verwachte vertraging en wat is de reden dat hiervoor is gekozen?
  1. Niek, wat je beschrijft, klopt. Waarom hiervoor gekozen? Het grootste knelpunt op de ringweg in Groningen is het Julianaplein. Hier passeren per dag meer dan 120.000 voertuigen en het is daarmee het drukste verkeerslicht van Nederland. Omdat het verkeerslicht deze stromen niet kan verwerken en een verkeerslicht op het kruispunt van auto(snel)wegen verkeersonveilig is, wordt dit kruispunt ongelijkvloers gemaakt. Het Julianaplein gaat daardoor meer ruimte innemen, omdat wegen via verschillende bogen boven en onder elkaar door komen te liggen. Het was niet mogelijk om binnen de beschikbare ruimte én het Julianaplein ongelijkvloers te maken én het Emmaviaduct op dezelfde locatie aan te sluiten. Omdat het Emmaviaduct de meest rustige tak is van dit kruispunt, is besloten om het Emmaviaduct op een iets zuidelijkere locatie aan te sluiten op de N7/A28. Bijkomend voordeel is dat hierdoor ook ruimte is ontstaan om de richting Drachten -> Emmaviaduct te realiseren. Deze richting is in de huidige situatie niet mogelijk. Kortom: dit ontwerp leidt voor het meeste verkeer tot een betere situatie.

   Hoeveel verkeerslichten kom je straks tegen? Van Centrum naar Drachten heeft het verkeer in de huidige situatie één verkeerslicht, in de nieuwe situatie drie. Van Drachten naar het Centrum in de huidige situatie twee (via de Hereweg) of vier (via Paterswoldseweg/Parkweg), in de nieuwe situatie twee. In de nieuwe situatie krijgt verkeer vanaf het Emmaviaduct naar de A28 en N7 en vice versa een groene golf. Verkeer vanuit het Centrum naar Drachten, Assen en Hoogezand en v.v. hoeft daardoor in de praktijk maar één keer aan het begin te wachten.

   En wat betekent het voor de reistijd? We hebben in de planstudie geen reistijden berekend voor de relatie Centrum -> Drachten. We hebben wel berekend wat het project betekent voor de verliestijd (het verschil tussen de werkelijke reistijd en de situatie dat je ongehinderd kunt doorrijden). De verliestijd op de zuidelijke ringweg neemt als gevolg van het project met 92% af. De verliestijd in de stad Groningen vermindert 5% als gevolg van het project.
  Verberg de reacties
 14. Petra

  28 juni 2018, 09:35

  Is het mogelijk om de laatst geplaatste reacties bovenaan te plaatsen? Scheelt ontzettend veel scrollen...
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   28 juni 2018, 09:54

   Petra, daar hebben we het intern ook al vaak over gehad. Vooral op planpagina's als deze staan ontzettend veel reacties. Onze overweging is dat het vaak een vraag-antwoordspel is. Dat leest prettiger van boven naar beneden. We hebben al een aanpassing gedaan door oudere reacties te verbergen, onder de knop 'Toon oudere reacties'. Misschien moeten we daar nog meer reacties onder stoppen. We gaan erover nadenken, bedankt voor de tip!
  Verberg de reacties
 15. Ries

  4 juli 2018, 12:24

  Blijft er een oprit naar de A28 vanaf de Laan Corpus Den Hoorn en de Van Ketwich Verschuurbrug richting Assen bestaan?
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   4 juli 2018, 12:36

   Ja, die oprit blijft bestaan, Ries. Om de doorstroming op dit punt te verbeteren, gaan we op de Van Ketwich Verschuurlaan de opstelstroken voor het verkeer naar de A28 verlengen.
  Verberg de reacties
 16. Ger

  21 juli 2018, 15:58

  Ik ben zo nieuwsgierig of je in het nieuwe plan rechtstreeks van Assen (A28) naar het centrum kan rijden.
  Verberg de reacties
  Verberg de reacties
 17. Maurits

  20 december 2018, 20:37

  Hoe logisch is het dat je straks op de linkerbaan op de A28 richting het Julianaplein naar rechts gaat, en op de rechter twee banen naar links? Dit lijkt me verwarrend voor automobilisten. Aan de tekeningen te zien is dit ook nog eens nergens voor nodig.

  Waarom is hier voor gekozen?
  1. Sanne (Aanpak Ring Zuid)

   21 december 2018, 12:56

   @Maurits, ik heb je vraag uitgezet bij onze ontwerpers. Vanwege de vakantie kan het iets langer duren voordat ik het antwoord kan geven.
  2. Sanne (Aanpak Ring Zuid)

   7 januari 2019, 09:38

   @Maurits, je hebt nog een antwoord van mij te goed. Bij deze: ook Rijkswaterstaat heeft de voorkeur om bij splitsingen verkeer dat rechtsaf gaat rechts te laten voorsorteren en verkeer dat linksaf gaat links, maar bij knooppunten kan het soms niet anders.
   Voor het toekomstige Julianaplein hebben we voor dit ontwerp gekozen, omdat we anders de toerit vanaf de Brailleweg richting Drachten niet meer goed kunnen inpassen. Met het huidige ontwerp is er ook meer ruimte voor het weefvak voor het verkeer dat vanaf de A28 op de zuidelijke ringweg richting Drachten invoegt.
  3. Robin

   8 februari 2019, 11:45

   Dit lijkt verwarrend, maar dit is deels al zo, richting centrum vanaf het zuiden moet je rechts. Ook komt dit vaak voor in de rest van het land. (de rest van de wereld ook maar daar hebben ze zelfs onhandig snelweg afslagen dat je naar links moet midden op de snelweg)
   Dit zie je wat minder in het noorden, maar met alle aanpassingen op de wegen van tegenwoordig komt het vaker voor. Het scheelt vaak ook extra viaducten en tunnels. Deze kosten geld, maar geven ook weer extra verwarring. De strook op hetzelfde niveau met een bord erboven is eigenlijk overzichtelijker.
  Verberg de reacties
 18. Bouwmeester

  22 augustus 2019, 20:51

  In hoeverre is Groningen centrum vanuit de a28 (vanuit Assen) bereikbaar wanneer het tijdelijke Julianaplein er is of wordt aangelegd? Het lijkt alsof deze afrit verdwijnt. Indien het geval ben ik benieuwd naar het alternatief.
  1. Judith (Aanpak Ring Zuid)

   23 augustus 2019, 14:10

   Voordat we het tijdelijke Julianaplein gaan bouwen, maken we eerst de nieuwe afrit Brailleweg. Vanaf Assen ga ja dan al voor het Julianaplein van de A28 af. Deze afrit komt uit op de Brailleweg. De Brailleweg richten we in voor twee richtingen. Je rijdt dan over de Brailleweg langs het Noord-Willemskanaal richting het centrum. De bouw en omzetting naar het tijdelijke Julianaplein heeft dus geen invloed op deze route.
   1. Bouwmeester

    23 augustus 2019, 14:24

    Dank voor de heldere reactie! Wellicht zien jullie ruimte om dit mee te nemen in het verhaal van de planning of het plaatje van de tijdelijke constructie, zodat het ook voor anderen makkelijk vindbaar is? Het is maar een suggestie, deze vragen ontstaan omdat de toelichtingen in de tijdlijn in mijn optiek best summier zijn in een aantal gevallen.
  Verberg de reacties
 19. Martijn

  2 november 2019, 14:40

  Hoe zit het straks met het verkeersgeluid voor de bewoners van de Rivierenbuurt, worden hier passende, moderne maatregelen tegen getroffen? Ik ben bang dat de verhoogde weg en meer doorrijdend verkeer anders veel lawaai oplevert.
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   28 november 2019, 10:45

   Martijn, voor de start van de werkzaamheden hebben we een verplicht onderzoek laten doen naar de effecten van het project op het verkeersgeluid. Hierbij is ook onderzocht welke maatregelen we kunnen nemen om een eventuele toename van verkeersgeluid tegen te gaan. Op basis van dit onderzoek is besloten voor de Rivierenbuurt aanvullende geluidsmaatregelen te nemen, zoals de aanleg van ‘stil asfalt’ op de ringweg en op de nieuwe verbindingsweg Brailleweg-Hereweg, die langs de Rivierenbuurt loopt. Ook plaatsen we extra geluidsschermen. Dankzij deze maatregelen neemt bij de meeste woningen in de Rivierenbuurt het verkeersgeluid niet toe. Vaak neemt het verkeerslawaai zelfs af. Wil je hierover meer weten, dan kun je het onderzoek en de maatregelen terugvinden in het onderzoeksrapport. Dat rapport is te vinden op de pagina Plandocumenten in de bibliotheek op onze website, zie Tracébesluit 2014 > Bijlage D: Akoestisch onderzoek. In het rapport gaat paragraaf 5.4 (p33-44) over de geluidseffecten voor de omgeving Julianaplein. In paragraaf 6.6 (p 71-74) gaat het over de effecten van de nieuwe verbindingsweg Brailleweg-Hereweg.
  Verberg de reacties

Reageren