Vervangen vleermuisschermen fietspad Zuiderbegraafplaats
Icon

Vervangen vleermuisschermen fietspad Zuiderbegraafplaats

Van 1 oktober 2018 t/m 26 oktober 2018

Julianaplein

Waar?

Bij het fietspad langs de Zuiderbegraafplaats, aan de noordzijde van de ringweg. Het fietspad loopt vanaf de Hereweg naar de Maaslaan (Rivierenbuurt).

Wat?

Combinatie Herepoort vervangt de vleermuisschermen langs het fietspad. Deze schermen maken deel uit van de maatregelen die de aannemer moet nemen om het leef- en voedselgebied van de vleermuizen in de buurt van de ringweg te beschermen. Het huidige vleermuisscherm wordt vervangen door een betere constructie die meerdere jaren kan blijven staan. Tegelijkertijd worden UV-doeken geplaatst.

Wanneer?

Vanaf maandag 1 oktober tot vrijdag 26 oktober 2018.

Hinder?

Voor de benodigde werkruimte en in verband met veiligheid is het fietspad Zuiderbegraafplaats tussen Maaslaan en Hereweg vanaf 1 oktober tot 26 oktober in zijn geheel dag en nacht afgesloten. Fietsers en voetgangers worden omgeleid via het fiets- en voetpad aan de zuidkant van de ringweg.

De werkzaamheden worden uitgevoerd op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur.


Reacties (25)

 1. Hans

  28 september 2018, 10:18

  Het fietspad is net enkele weken open nadat het dik een jaar afgesloten is geweest en nu gaat het weer dicht. Persoonlijk vind ik dat niet heel erg sterk overkomen. Maar goed, bedankt in elk geval voor het communiceren dat de werkzaamheden er aan komen.
  1. Robert

   28 september 2018, 13:25

   Ik sluit me helemaal bij Hans aan. Pro-actief werken is wat sterker en professioneler.
  2. Joris

   28 september 2018, 17:14

   Ik sluit me aan bij Hans, behalve dat het dichter in de buurt van twee jaar was dan één. Waarvan een lange periode geen enkele actie zichtbaar was. Men zou denken dat in die tijd het toch mogelijk geweest moet zijn om een inventaris op te maken van elke vleermuis die daar langs vliegt, elke avond, met naam en toenaam.
  Verberg de reacties
 2. Maarten

  28 september 2018, 21:21

  Ook ik sluit me aan maar dan met twee opmerkingen:
  - Ik heb het idee dat het fietspad misschien wel meer dan twee jaar afgesloten is geweest.
  - Staan er nu al vleermuisschermen aan deze zijde? Ik zie vooral een hoge wal en geluidswering.
  Verberg de reacties
 3. Fardau (Aanpak Ring Zuid)

  1 oktober 2018, 10:03

  Hoi Maarten, vanaf de Maaslaan zijn de groene vleermuisschermen goed zichtbaar, deze worden vervangen door een betere constructie die meerdere jaren kan blijven staan.
  Verberg de reacties
 4. Henk

  7 oktober 2018, 19:50

  Fardau, Maarten heeft gelijk. Er stonden na de opening van het pad geen vleermuisschermen.
  Ook zijn ze vanaf de Maaslaan niet duidelijk zichtbaar, alleen vanaf het fietspad. Aan de Maaslaan staan geen schermen.
  De afgelopen weken heb ik een amateuristische constructie zien verschijnen met palen en een daartussen gespannen netje .. En dat heet een betere constructie? En die moet nu dus net na plaatsing weer vervangen begrijp ik ...
  Verberg de reacties
 5. Fardau (Aanpak Ring Zuid)

  8 oktober 2018, 13:38

  Ah sorry even verkeerd begrepen. Jullie hebben gelijk Henk en Maarten, de schermen zijn alleen te zien vanaf het fietspad Maaslaan.

  Het fietspad is inderdaad ruim twee jaar dicht geweest. Begin juni dit jaar zijn de vleermuisschermen geplaatst met een tijdelijke constructie van stalen buizen die bevestigd zijn aan het talud. Nu maken we een op zich zelf staande constructie met behulp van lange, hardhouten palen.
  Verberg de reacties
 6. Nick

  8 oktober 2018, 14:09

  Het fietspad was ruim twee jaar dicht, vanaf juni 2016 tot half augustus 2018. Dat was 8 maanden langer dan aangekondigd, en gedurende het merendeel van die periode waren er geen waarneembare werkzaamheden. Toen het pad weer open ging, was vergeten de verlichting te herstellen. En er was vergeten het zanderige talud te stabiliseren, zodat bij de eerste regenbui in augustus het pad meteen weer gesloten was. En nu blijkt er weer iets anders vergeten te zijn, waardoor het fietspad opnieuw een maand dicht is. Mooipraat over 'betere constructie' verandert daar weinig aan . . .
  Wanneer er bij zo'n deelprojectje als dit fietspad al zoveel uit de hand loopt, belooft dat weinig goeds voor het hoofdproject. Dat ligt dan ook stil . . .
  Verberg de reacties
 7. Yvonne

  8 oktober 2018, 23:14

  Dat het fietspad weer afgesloten is, is helaas niet anders. Vanaf de Maaslaan fiets ik door de tunnel bij de papiermolen langs. Waar ik me dagelijks aan stoor is het feit dat de verkeerslichten bij de Hereweg voor fietsers zo ontzettend lang op rood staan en niet op elkaar zijn afgesteld. Heb 8 minuten voor 2 fietslichten staan wachten.
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   9 oktober 2018, 13:43

   Yvonne, dat is inderdaad ergerlijk. Als Aanpak Ring Zuid gaan wij niet over het afstellen van de verkeerslichten. We hebben je klacht daarom doorgegeven aan Loket Verkeer en Werkzaamheden. Het loket zorgt ervoor dat je klacht op de juiste plek terecht komt en dat je een reactie krijgt.
   1. Dirk

    9 oktober 2018, 17:44

    Beste John,
    Wat misschien nog wel ergerlijker is: Jullie doen alsof ARZ het aanspreekpunt is voor alle zaken gerelateerd aan de ombouw van de ringweg aan te kaarten ("super communicatie", want jullie vertegenwoordigen de GEMEENTE, PROVINCIE en het RIJK). De problemen voor de fietsers bij de stoplichten zijn overduidelijk aan de ombouw te wijten; fietsers kunnen immers niet de gebruikelijke route met slechts 1 stoplicht gebruiken. Toch sturen jullie de burgers weg bij jullie aanspreekpunt (van de ene gemeentelijke instelling (ARZ) naar de andere (loket)). Veel onvriendelijker en burocratischer kun je het niet maken. Het zou wel zo netjes zijn, als jullie ZELF (als organisatie waarin de gemeente Groningen vertegenwoordigd is) de probelemen aankaarten bij diezelfde gemeete Groningen. Bovendien heeft het waarschijnlijk veel sneller effect als jullie dit doen, maar misschien interessert jullie dat niet. Ergerlijk.
    Dirk
    1. John (Aanpak Ring Zuid)

     16 oktober 2018, 11:09

     Beste Dirk, graag wil ik je toelichten waarom we vragenstellers in sommige gevallen doorverwijzen naar het Loket Verkeer en Werkzaamheden. Gemeente, provincie en Rijkswaterstaat hebben samen besloten dit loket in te stellen voor alle vragen van bewoners over de gevolgen voor het verkeer van de ombouwoperatie en van andere infrastructurele projecten in de stad. Het is één centraal loket en aanspreekpunt, om te voorkomen dat inwoners van de stad zelf moeten uitzoeken bij welk project ze moeten aankloppen. Als wij bij Aanpak Ring Zuid een vraag krijgen die wij niet zelf kunnen beantwoorden, dan zorgen we er via het loket voor dat die op de juiste plek terechtkomt.
    2. John (Aanpak Ring Zuid)

     16 oktober 2018, 15:42

     Dirk, helaas zat ik bij de klacht van Yvonne fout. Ik verwees door naar het Loket, terwijl het antwoord te halen was bij Combinatie Herepoort. Ik heb dit recht gezet in het nieuwe antwoord dat ik net bij haar reactie heb geplaatst.
  2. John (Aanpak Ring Zuid)

   16 oktober 2018, 15:40

   Yvonne, we komen nog even terug op je klacht. Ik heb gezegd dat wij niet over het afstellen van deze verkeerslichten gaan. Dat is niet juist. Combinatie Herepoort heeft tijdelijk het beheer over deze verkeerslichten gekregen, vanwege het weghalen van de ‘ambtenarenlus’. Die gaf het verkeer vanuit het oosten richting Kempkensberg vrij baan. Nu deze ambtenarenlus is vervallen, bestaat het gevaar dat er te lange rijen auto’s voor de verkeerslichten staan, tot op de ringweg toe. Dat leidt tot gevaarlijke situaties. Daarom is de afstelling van de verkeerslichten aangepast. Het autoverkeer vanaf de ringweg krijgt vaker groen. Dit betekent inderdaad dat fietsers langer moeten wachten. Een wachttijd van twee keer vier minuten is echter te veel, want ook dat kan gevaar opleveren, als ongeduldige fietsers door rood licht gaan rijden. Daarom gaan we in overleg met de gemeente de situatie opnieuw bekijken. Bedankt voor je oplettendheid en voor het doorgeven van de klacht. We houden je op de hoogte.
   1. Hans

    17 oktober 2018, 10:11

    Dat is erg fijn John om te horen dat jullie het opnieuw gaan bekijken. Tip van mijn kant zou zijn om de haalbaarheid te onderzoeken van sensoren die meten of er verkeer wacht voor een stoplicht. Vooral buiten de spits gaan er stoplichten op groen, terwijl er helemaal geen (auto-) verkeer is. Gevolg is dat de fietsers vervolgens wel extra minuten moeten wachten voor niets. Ik zeg niet dat het goed is, maar ik begrijp wel dat een enkeling dan maar doorfietst (het onnodig wachten jeukt mij ook behoorlijk).
  Verberg de reacties
 8. Jaap

  9 oktober 2018, 09:44

  De constructie die nu gebouwd wordt maakt het er allemaal , zo lijkt het tot nu toe in ieder geval, allemaal niet fraaier op voor de omgeving. Het hele kleine taludje waar eindelijk wat gras op aan het groeien was verdwijnt nu ook nog wens uit beeld achter al het houtwerk. En dus ook geen ruimte meer voor begroeiing...

  @Ferdau: waarom wordt de constructie die oorspronkelijk ontworpen was (met houten en metalen steunen die aan de tijdelijke weg bevestigd zouden worden) niet gebouwd?
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   12 oktober 2018, 12:48

   Jaap, onze afdeling veiligheid heeft geconstateerd dat bij het oorspronkelijke ontwerp, waarbij het scherm bevestigd werd aan de tijdelijke weg, de constructieve veiligheid van de tijdelijke weg in het geding was. Het ontwerp is aangepast om de veiligheid van het verkeer op de tijdelijke weg en de gebruikers van het fietspad te borgen.
  Verberg de reacties
 9. Hans

  9 oktober 2018, 12:59

  @Yvonne, helemaal mee eens. Als fietser verlies je helaas erg veel tijd door de stoplichten. Een en ander is volgens mij ook verergerd doordat de ambtenaren lus is verdwenen, waardoor de wachttijd gevoelsmatig is verdubbeld. Het valt mij ook op dat autoverkeer soms 2x groen krijgt en dat pas daarna de fietsers aan de beurt zijn. Ik weet niet of Groningen nog steeds iets wil doen met het zijn van een fietsstad, maar er is nog wel werk aan de winkel.
  Verberg de reacties
 10. Jaap

  11 oktober 2018, 19:41

  Hallo Ferdau,

  Staat het geven van een reactie op mijn vraag nog op de agenda? Alvast bedankt.

  Jaap
  Verberg de reacties
 11. Jan

  12 oktober 2018, 16:46

  Vraagje; wat zijn UV-doeken en waarom worden deze geplaatst?
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   12 oktober 2018, 16:57

   Jan, een UV-doek is een wit, stevig doek. Het doek beschermt de tijdelijke weg tegen UV-straling. Daarnaast helpt het mee om vandalisme te voorkomen.
  Verberg de reacties
 12. Jaap

  14 oktober 2018, 23:23

  John, dank voor je uitleg. Om even bij je laatste antwoord aan te haken, kan het UV doek niet in een groene variant worden uitgevoerd? Lijkt mij persoonlijk minder ontsierend dan wit. En op de artists impressions op jullie website ziet het er nog weer heel anders uit.. wat voor een houvast bieden die eigenlijk? Wordt de uiteindelijke weg ook heel anders?
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   17 oktober 2018, 11:10

   Jaap, wit is de standaardkleur voor UV-doek. Nadat de doeken zijn geplaatst, gaan we in overleg met omwonenden bekijken of we iets aan de aanblik moeten doen. Op de artist's impression ziet het er inderdaad anders uit. Zoals je weet, geeft een artist's impressie een indruk van de nieuwe situatie, gebaseerd op de dan bekende gegevens. De werkelijkheid kan er anders uitzien.
  Verberg de reacties
 13. Jaap

  17 oktober 2018, 15:49

  John, ik denk dat, naast mij, alle omwonenden graag willen dat er nog iets aan gaat gebeuren aan het aangezicht. Wellicht zoiets als het aanbrengen van snelgroeiende beplanting. Ik zie de uitnodiging gaarne tegemoet. De werkzaamheden worden binnenkort afgerond heb ik begrepen dus zou allemaal snel moeten kunnen gaan gebeuren.
  Verberg de reacties

Reageren