STRAKS: bedrijventerrein beter bereikbaar door nieuwe op- en afrit Eemspoort/Driebond

STRAKS: bedrijventerrein beter bereikbaar door nieuwe op- en afrit Eemspoort/Driebond

Judith

De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen is een gigaklus. Wist je bijvoorbeeld dat er aan de oostkant van de stad een nieuwe op- en afrit komt? Er komt een betere aansluiting van de ringweg op bedrijventerrein Eemspoort/Driebond.

Bedrijven in het oosten van de stad worden in het project Aanpak Ring Zuid beter bereikbaar. Bedrijventerrein Eemspoort/Driebond krijgt een eigen op- en afrit (bij de Kieler Bocht). Vanuit westelijke richting zijn deze bedrijventerreinen op dit moment alleen te bereiken via een omslachtige route. Dat is lastig voor klanten en leveranciers. Het verkeer moet via de afrit Europaweg en dan parallel aan de zuidelijke ringweg, via drie rotondes. In de nieuwe situatie kun je vanuit het westen langer op de ringweg blijven rijden. Pas ‘voor de deur’ ga je van de ringweg af. Ook op de terugweg kun je sneller weer op de ringweg komen, via opritten in beide richtingen.

De op- en afritten bij de Kieler Bocht
De op- en afritten bij de Kieler Bocht

Combinatie Herepoort is inmiddels al met de eerste stappen begonnen voor de nieuwe op- en afritten Eemspoort/Driebond. In december is ter voorbereiding een faunapassage aangelegd bij de Kieler Bocht. Aan de andere kant van de ringweg (Osloweg/Stettinweg) is in mei 2018 al een grondlichaam aangebracht. Momenteel werkt Combinatie Herepoort verder met het aanbrengen van grond. Dit is de eerste stap in het maken van de aansluiting. De grondlichamen vormen de basis van de op- en afrit. Nadat deze grond is ingeklonken, gaan we verder met het afbouwen van de op- en afrit Osloweg/Stettinweg.

Wat gaat er verder gebeuren in dit gebied?

1. Vernieuwen afrit Europaweg
Voor het verkeer uit het westen, schuift de afrit bij de Europaweg wat verder op. De afrit gaat straks over de Europaweg heen en loopt dan met een boog om de skivijver, tot aan de Herningweg. Daar wordt het verkeer gesplitst. Je kunt kiezen of je via de Europaweg of via de Bornholmstraat verder rijdt.

Het Europaplein, met links de oude en rechts de nieuwe situatie. Schuif de oranje balk heen en weer om de verschillen te zien.

2. Nieuwe aansluiting Bornholmstraat
Verkeer kan straks rechtstreeks vanaf de Bornholmstraat de zuidelijke ringweg op in westelijke richting. Handig voor bijvoorbeeld bezoekers van Ikea of Bauhaus die richting Drachten of Assen gaan. Dit verkeer hoeft niet meer via de oprit bij de Europaweg.

3. Uitbreiding knooppunt Westerbroek
Knooppunt Westerbroek aan de A7 wordt aangepast zodat het meer verkeer kan verwerken. Zo komen er bypasses langs de rotondes en extra rijstroken op de toeleidende wegen. Het verkeer van en naar Hoogezand stroomt zo sneller door. Combinatie Herepoort heeft de afgelopen maanden een groot deel van deze werkzaamheden al uitgevoerd. De nieuwe bypass is op dit moment nog niet open en dit heeft twee redenen. De berm moet nog aangevuld worden met zand. Vanwege PFAS-wetgeving heeft dit een lange tijd stil gelegen. Nu de wetgeving is aangepast kunnen we hier binnenkort weer mee verder. Daarnaast ligt het voorstel voor de bebording op deze plek nog ter beoordeling bij de wegbeheerders. Zonder bebording kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Denk daarbij aan landbouwverkeer dat gebruik maakt van de bypass en vervolgens op de ringweg terecht komt.

4. Nieuw fietspad langs Europaweg
Vanaf de zuidelijke ringweg kun je straks langs de Europaweg doorfietsen richting het Europapark. Het fietspad is voor verkeer in beide richtingen. Voor voetballiefhebbers bijvoorbeeld is dit een korte route van en naar het Hitachi Capital Mobility Stadion.

De fietsverbinding Europaweg. Links de oude, rechts de nieuwe situatie. Schuif de oranje balk heen en weer om de verschillen te zien.

Wanneer zijn de werkzaamheden?

De werkzaamheden vinden de komende jaren in verschillende stappen plaats. De precieze stappen en de planning ervan maken we onder andere op deze website bekend.

Reacties (5)

 1. Tineke Wever

  12 januari 2020, 09:30

  N.a.v. Vernieuwen afrit Euopaweg:
  Moet ik straks, komend vanuit het westen, via de Bornholmstraat naar mijn woning aan de Boumaboulevard? De voor onze bewoners zo handige stoplichtloze afrit naar de Jumbo en voor bewoners van het Euopapark verdwijnt!?
  Verberg de reacties
 2. Fokko Aarts

  12 januari 2020, 10:04

  Ls, ik woon in woontoren Brander. Bij voetbalwedstrijden FC Groningen moeten wij via de parkeergarage Jumbo naar onze eigen parkeergarage omdat toegang via de Gideonweg is afgesloten alsook het bruggetje Oude Stamspoor.
  Hoe komen wij straks bij wedstrijden in onze parkeergarage?
  F. Aarts
  Verberg de reacties
 3. Tineke Wever

  12 januari 2020, 10:14

  Toevoeging:
  En tijdens wedstrijden mag je uit veiligheidsoverwegingen niet vanaf de Bornhomstraat doorsteken naar de Bouwmaboulevard, alsook Gideonweg en oude stamspoor zijn afgesloten. Dan kunnen bewoners van Stoker en Brander dus niet thuiskomen.
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   14 januari 2020, 14:26

   @Tineke en Fokko: als je straks vanuit het westen naar de Boumaboulevard of de flats Stoker of de Brander gaat, neem je net als nu de afrit Europaweg. In de nieuwe situatie loopt deze afrit over de Europaweg heen en takt aan op de Herningweg. We hebben deze afrit veel langer gemaakt met het oog op de veiligheid. Zo is er een kleinere kans dat het verkeer op de afrit een rij vormt tot op de ringweg. Het verkeer kan aan het eind van de afrit linksaf richting Bornholmstraat en rechtsaf richting Europaweg. Om naar de Boumaboulevard te gaan, houd je aan het einde van de afrit rechts aan. Daarna kan het verkeer rechtsaf en linksaf de Europaweg op of rechtdoor naar de Boumaboulevard. Vanaf de Boumaboulevard kun je net als nu de parkeergarage bij de Jumbo in. Deze route is dus langer dan in de huidige situatie en je komt twee verkeerslichten tegen. De stoplichtloze afrit richting Europaweg zuid vervalt inderdaad.
   Hoe deze situatie is tijdens thuiswedstrijden van FC Groningen is nog niet precies bekend, maar de woningen aan de Boumaboulevard en de flats Stoker en Brander blijven altijd bereikbaar.
  Verberg de reacties

Reageren