Slimme vraag: is de zomerstremming wel nodig nu er een tijdelijke weg komt?

Slimme vraag: is de zomerstremming wel nodig nu er een tijdelijke weg komt?

John

In de zomervakantie gaat een deel van de zuidelijke ringweg dicht. Is dat nu echt nodig? Van verschillende mensen kregen we de vraag of het verkeer vanaf het Julianaplein naar het Europaplein niet gebruik kan maken van de nieuwe tijdelijke weg op de noordbaan.

Van 20 juli tot en met 24 augustus is de zuidbaan van de zuidelijke ringweg dicht tussen het Julianaplein en de Europaweg. In de andere richting zijn twee versmalde rijstroken beschikbaar. Combinatie Herepoort gaat in deze periode over een lengte van ruim een kilometer damwanden intrillen. Deze damwanden gaan de noordrand vormen van de bouwkuip die nodig is om de verdiepte ligging te bouwen.

Deze ‘muur’ van damwanden komt ongeveer op de plek waar nu de middenberm van de zuidelijke ringweg ligt. Voor het intrillen van de damwanden hebben we voldoende werkruimte nodig. De damwanden zijn 30 meter lang. Het is niet verantwoord om tijdens dat werk het verkeer door te laten rijden. Daarom zetten we de zuidbaan af, maar ook een groot deel van de noordbaan. Daardoor blijft er niet voldoende ruimte over voor twee rijstroken in beide richtingen. Dankzij de tijdelijke weg kunnen we nog wel twee rijstroken openstellen voor het verkeer vanaf het Europaplein richting het Julianaplein.

Samengevat: omdat tijdens de zomerstremming ook een deel van de noordbaan dicht gaat, is er op de ringweg niet voldoende ruimte voor het verkeer vanaf het Julianaplein richting Europaweg.

In het hemelvaartweekend hebben we al een begin gemaakt met het intrillen van de damwanden, namelijk op de plek waar de ringweg het spoor kruist. Bekijk hier hoe het intrillen van de damwanden in zijn werk gaat.

Reacties (3)

 1. Richard

  27 juni 2018, 11:27

  oke, begrijpelijk allemaal. Maar hoe wordt er voorkomen dat het een enorme verkeerschaos vanuit friesland? De omleidingsroute is nog steeds niet bekend.
  1. Xander

   27 juni 2018, 14:03

   Waarschijnlijk (weet het bijna wel zeker) wordt iedereen weer omgeleid via de Westelijke, Noordelijke en Oostelijke ringweg. En dan vanaf daar de stad in. of ring Zuid nemen en dan de afslag Groningen Centrum naar Europapark en Sontplein.
  Verberg de reacties
 2. Xander

  27 juni 2018, 14:05

  ^Ring Zuid vanaf Euvelgunne natuurlijk
  Verberg de reacties
 3. Sjoukje (Webredacteur)

  27 juni 2018, 15:35

  Hallo Richard en Xander, Wat Xander aangeeft klop inderdaad. Voor het doorgaande verkeer is de rest van de ringweg de belangrijkste omleidingsroute. Groningen Bereikbaar maakt in de loop van volgende week de omleidingsroutes naar bestemmingen in de stad bekend.
  1. Richard

   28 juni 2018, 10:37

   oke, De afrit en rotondes Laan corpus den Hoorn en Laan 1940-1945 kunnen deze stroom nooit aan. Daarna nog de stoplichten bij de leonard springer laan. Dat worden lange files 5 weken lang
   1. John (Webredacteur)

    28 juni 2018, 11:21

    Richard, je zorg is terecht. We hebben dit besproken in een werkgroep met daarin o.a. Rijkswaterstaat, provincie, gemeente, Groningen Bereikbaar, Combinatie Herepoort en hulpdiensten. Momenteel zijn we bezig met het bedenken van oplossingen om de doorstroming op deze punten te verbeteren.
   2. Michel

    2 juli 2018, 22:54

    Het is dan vakantie, dan valt de drukte aardig mee.
  Verberg de reacties

Reageren