logo_nieuwsbrief

Nieuwsbrief voorlichters

Week 4

Feitje van de week

Het verkeer op de zuidelijke ringweg bestaat uit 20% doorgaand verkeer en 80% bestemmingsverkeer. Dit wordt vaak aangedragen als argument dat de oplossing op het bestaande tracé niet goed is, maar er beter gekozen kan worden voor een zuidelijke variant om de stad heen. Juist de verdeling 80-20% is echter de aanleiding voor de keuze om de ringweg op het bestaande tracé aan te passen. Alternatieven buiten het bestaande tracé lost de problematiek op het gebied van doorstroming, bereikbaarheid en veiligheid niet op. De afstand tot winkels en horeca, evenementen en woonwijken is dan te groot. Doordat het verkeer blijft groeien, zouden de stadswijken het verkeer dan moeten verwerken. Dat is onwenselijk. Ombouw van het bestaande tracé maakt de ringweg sneller en daarmee aantrekkelijker, ook voor lokaal verkeer. Zo verleiden we ook het lokale verkeer tot een snellere route over de ringweg (80 km/u) ten opzichte van de langzamere route door de stadswijken met verkeerslichten (30-50 km/u).

Werkzaamhedenoverzicht deelgebieden

Schermafbeelding 2023-01-17 om 14.34.53

West

 • t/m 3 februari 19.00 uur - Sloop en funderingswerkzaamheden viaduct Stadspark (onderdoorgang Concourslaan dicht + tijdelijk 1 rijbaan beschikbaar over viaduct Concourslaan van en naar ring west)
 • t/m 30 maart 22.00 uur - Rioolwerkzaamheden tussen Laan Corpus den Hoorn en Vrijheidsplein (Oprit van dubbele rotonde Corpus den Hoorn/Stadspark richting Vrijheidsplein dicht)
 • t/m 31 maart 6.00 uur - Rioolwerkzaamheden tussen Laan Corpus den Hoorn en Vrijheidsplein (Fietspad langs de oprit van rotonde Corpus den Hoorn richting Vrijheidsplein dicht)

 • Op de N370 bij de Gasunie staat een verkeerslicht. Dit is een doseerlicht, daarom staat deze vaker op rood dan we gewend zijn in Groningen.

Door al deze werkzaamheden gaat er meer verkeer over het onderliggend wegennet.
Dit betekent drukte op de Laan Corpus den Hoorn en de Paterswoldseweg.

Julianaplein

 • t/m 31 jan - Sloop waterpijler en basculekelder Julianabrug
 • t/m 6 maart 19.00 uur - Herinrichting Hoornsediep (afsluiting tussen de Maaslaan en de Amaliatunnel (fietstunnel))
 • t/m 28 jan - Verwijderen oude tunnel van de Brailleweg
 • t/m 15 maart 22.00 uur - verplaatsen Brailleweg (afsluiting fietspad langs het Noord-Willemskanaal tussen de Parkweg en de Amaliatunnel (fietstunnel).
 • t/m 5 juni 2023 (6.00 uur) - sloop en bouw Julianabrug (Afsluiting fietspad tussen de Muntinglaan en de Laan van de Vrede ('Gyas-tunneltje').

Zuiderplantsoen

 • 27 januari - betonstort een van de laatste vloeren oostkant VDL (verdiepte ligging)
 • Heel februari kleine storten voor wandjes
 • Als we klaar zijn met het ruwe betonwerk van de VDL, gaan we de techniek aanbrengen en uitgebreid testen

Oost

 • We bouwen door aan de oprit bij de Bornholmstraat richting het Julianaplein  (bij de Bauhaus) en afrit van de N7 naar de Europaweg (bij het Dagblad van het Noorden). We sluiten deze oprit tijdens zomerstremming van 2023 aan.
 • In februari voeren we veel zand af van deelgebied Oost naar de VDL (verdiepte ligging). Ongeveer 10.000 kuub verplaatsen we naar de VDL t.h.v. de Frontier en ongeveer 5.000 kuub verplaatsen we naar de VDL t.h.v. het Sterrebos.

Overzicht stremmingen fietsers en voetgangers

Via deze link vinden jullie het meest actuele stremmingenoverzicht voor fietsers en voetgangers

20230116_Overzicht stremmingen ARZ - FIETS (pdf, 1.5 MB)

Overzicht stremmingen gemotoriseerd verkeer

Via deze link vinden jullie het meest actuele stremmingenoverzicht voor gemotoriseerd verkeer

20230116_Overzicht stremmingen ARZ - WEGEN (pdf, 4.8 MB)

Deze week nachtelijke afsluiting tussen afrit Groningen-West en Hoogkerk en afrit Westpoort en Groningen-West

3

Deze week zijn er tijdens meerdere nachten werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg (N7/A7). De zuidelijke ringweg is hierdoor meerdere nachten afgesloten tussen de afrit Groningen-West en Hoogkerk (de stad uit) en tussen afrit Westpoort en Groningen-West (naar de stad toe).

Verschillende routes tijdens tijdelijke situatie tussen Hoogkerk en Groningen-West

2

Automobilisten rijden vanaf zondag 22 januari langs een veranderde situatie op de A7 tussen Hoogkerk en Groningen-West. Tot half april heeft het autoverkeer vanaf Hoogkerk tot afrit 36 Groningen-West nog ‘gewoon’ twee rijstroken, maar de rijstroken zijn wel smaller dan normaal. Ook loopt één van de twee rijstroken met een slinger over de noordbaan van de weg. In dit artikel leggen we de verschillende routes uit.

‘Expertmiddag’ over werkzaamheden aan Julianabrug

4

Het slopen van de oude Julianabrug en de bouw van de nieuwe brug levert bij omwonenden overlast op en ook de nodige vragen. Daarom houden we op woensdag 1 februari een informatiemiddag in ons informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid. Tussen 15.00 uur en 18.00 uur kun je binnenlopen om je vragen te stellen aan onze experts op het gebied van geluid, trillingen, werkzaamheden en de eindsituatie.

Denk mee over onze website en social media

1

Wil jij graag meedenken over onze website en social media kanalen? Meld je dan aan om mee te praten over deze onderwerpen! Op donderdag 9 februari willen we tussen 15.00 en 17.00 uur in Paviljoen Ring Zuid met jou in gesprek over de online communicatie van Aanpak Ring Zuid.

Hulp bij nood

hulpbijnood

In gesprek met een geïnteresseerde en weet je even geen antwoord op een vraag? Bel gerust een van je collega's uit het communicatieteam. Vragen op zaterdag? Stuur de vraag in de PRZ-app.

Vragen over werkzaamheden/gevaarlijke situatie melden

Joyce Veenstra - deelgebied West & Julianaplein (06 23 43 50 77)

Sjoukje Huitema - deelgebied Zuiderplantsoen & Oost (06 43 03 51 36)

Vragen over eindsituatie/website/webcams

John Brouwer  (06 52 46 81 72)

Kim Wolthuis (06 55 100 229)

Tips, ideeën of opmerkingen? Laat het ons weten, daar leren wij ook van!

Meld je aan voor het SMS-alert

Wil je direct op de hoogte worden gehouden als werkzaamheden uitlopen? Meld je dan aan voor onze SMS-service. Je ontvangt vervolgens een SMS-bericht op je mobiele telefoon met alle informatie.