Zuidelijke ringweg weer open, eerste auto's over tijdelijke weg

Zuidelijke ringweg weer open, eerste auto's over tijdelijke weg

John

De zuidelijke ringweg is weer helemaal open. Vanochtend vroeg om 3.45 uur is de tijdelijke weg op de noordbaan in gebruik genomen. Het verkeer vanaf het Europaplein tot aan het Julianaplein rijdt de komende jaren over deze tijdelijke weg. Omdat op basis van de verkeersveiligheidsaudit nog een aantal aanpassingen nodig is, mogen de automobilisten op de tijdelijke weg voorlopig nog niet harder dan 50 km/uur.

Het afgelopen weekend was de noordbaan van de ringweg dicht vanaf het knooppunt Euvelgunne tot aan het Julianaplein. Vanaf vrijdagavond heeft Combinatie Herepoort volgens een strakke planning de afrondende werkzaamheden aan de ruim een kilometer lange tijdelijke weg uitgevoerd. De weg is geasfalteerd, er zijn barriers geplaatst, de wegmarkering is aangebracht en de geluidsschermen zijn verplaatst.

Veilig
Zondagmiddag en zondagavond is een verkeersveiligheidsaudit gedaan door twee onafhankelijke deskundigen, bij daglicht en ‘s nachts. Zij hebben vastgesteld dat een aantal aanpassingen nodig is. Zo voldoet het asfalt nog niet aan de kwaliteitseisen. Dit leidt tot een langere remweg. Daarom wordt de snelheid nu tijdelijk aangepast en is de weg opengesteld met een maximaal toegestane snelheid van 50 km/uur. De komende week gaat Combinatie Herepoort aan de slag met het uitvoeren van de noodzakelijke aanpassingen. Als alle punten zijn opgelost, kan het verkeer weer 70 km/uur gaan rijden.

Zomerstremming
De tijdelijke weg is nodig om de verdiepte ligging aan te kunnen leggen. Het is de bedoeling dat tijdens de zomerstremming van 20 juli tot en met 24 augustus wordt begonnen met het bouwen van de bouwkuip hiervoor. Na de zomerstremming schuift het verkeer dat vanaf het Julianaplein naar het Europaplein rijdt een rijbaan op. Daarna kan de zuidbaan van de ringweg worden afgebroken. Op deze plek gaat de aannemer de verdiepte ligging bouwen.

Spits
Voor het verkeer is de tijdelijke weg het begin van een langdurige periode van wegwerkzaamheden. Met name in de spits kan dit tot opstoppingen leiden. Groningen Bereikbaar roept automobilisten op de spits waar mogelijk te mijden. Bijvoorbeeld door eerder of later te reizen of meer thuis te werken.

Vanochtend reden de eerste auto's op de tijdelijke weg. Foto: Raymond Bos.
Vanochtend reden de eerste auto's op de tijdelijke weg. Foto: Raymond Bos.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (13)

 1. De Peijert

  9 juli 2018, 11:22

  Leuk project om voor te werken! We hebben de barriers en geluidsschermen geplaatst. Heel veel succes bij het realiseren van de verdiepte ligging.
  Verberg de reacties
 2. Ingrid

  9 juli 2018, 18:57

  Begrijpelijk dat de snelheid op de nieuwe weg 50km/u is voorlopig. Maar waarom al 50 vanaf Euvelgunne? Wat een ellende zeg. Kom er dagelijk minstens vier keer langs en heb het na 1 dag al helemaal gehad. Na de brug/Bornholmstraat, oke, maar waarom zo vroeg? De snelheid varieert bij drukte wel vaker van 70 naar 50 in die buurt. Tweede puntje is dat het door de ondoorzichtige geluidsschermen nu erg slecht anticiperen is (zeg maar niet) op oprijdend verkeer bij de Europaweg. Zomaar ineens duiken er allemaal auto's op, en die moeten er dan ook meteen tussen. Als je het gewend bent houd je daar standaard rekening mee, maar heb het vandaag geregeld bijna mis zien gaan. Kennelijk houdt toch niet iedereen er rekening mee. Waarom geen doorzichtige geluidsschermen?
  Verberg de reacties
  Verberg de reacties
 3. Wendy (Aanpak Ring Zuid)

  10 juli 2018, 21:41

  Hey Ingrid,
  De snelheidsbeperking komt door het verschil in asfalt, helaas tot aan Euvelgunne. De remweg van het 'oudere' asfalt is namelijk anders dan dat van het nieuwe asfalt. Voordat de snelheidsbeperking eraf kan moeten hier nog een aantal test en misschien nog een paar aanpassingen aan gedaan worden. Dit gaan we zsm doen. Wat betreft de geluidsschermen, we zijn ons er van bewust dat dit geen ideale situatie is. Vandaar ook dat we aan het kijken zijn of en hoe we dit kunnen aanpassen. Ook een doorzichtig scherm wordt in deze optie meegenomen.
  Groet Wendy
  Verberg de reacties
 4. Ingrid

  11 juli 2018, 14:38

  Bedankt voor het uitzoeken en voor de reactie, Wendy!
  Verberg de reacties
 5. Sander

  11 juli 2018, 15:18

  Het verkeer in de (avond) spits loopt nu al vast op de boumaboulevard (om via de europaweg en europaplein op de ring te komen) hierdoor kom je ook niet meer op de boumaboulevard vanaf de diverse parkeerplaatsen (euroborg, menzis, ziggo, etc). Het verlaten van het europapark in de spits is hierdoor nagenoeg onmogelijk, ook als je niet eens over de ring moet! Dit zorgt voor een heleboel frustraties, waardoor niemand je er meer tussen laat en het alleen maar erger wordt (de frustratie en de file). Ik zou graag zien dat hier zo snel mogelijk een oplossing voor komt, dit gaat alleen maar van kwaad tot erger. de verkeersregels worden massaal overtreden (rood licht, voorrang, etc) Mensen rijden de weg op bij groen licht, terwijl er geen ruimte is. etc, etc, etc,
  1. Tim

   12 juli 2018, 09:19

   Klopt, als dit zo blijft dan kunnen er wellicht beter op ieder kruispunt verkeersregelaars ingezet worden. Wellicht in overleg met de bedrijven zorgen voor directe busverbindingen vanaf P+R terreinen en parkeerplaatsen voor personeel wegnemen?
  Verberg de reacties
 6. Wendy (Aanpak Ring Zuid)

  13 juli 2018, 13:42

  Hallo Sander en Tim,
  Samen met Groningen Bereikbaar houden we de verkeerssituatie in de stad tijdens de ombouw constant in de gaten. Waar mogelijk voeren we verbeteringen door, zoals het anders afstellen van verkeerslichten. De situatie bij de Boumaboulevard is ons bekend. Rond de oprit van de Europaweg richting Julianaplein zijn al aanpassingen gedaan om het verkeer beter te laten doorstromen. Helaas is dit probleem niet op korte termijn op te lossen. De komende tijd moet het verkeer hier rekening blijven houden met hinder. Als het project Aanpak Ring Zuid eenmaal klaar is, verwachten we dat dit knelpunt verdwijnt, maar dat duurt nog wel even. De situatie wordt al wel iets beter als de nieuwe aansluiting bij Driebond gereed is. Groningen Bereikbaar roept automobilisten op de spits zo veel mogelijk te mijden, bijvoorbeeld door eerder of later te reizen of met de trein of de bus. Station Groningen Europapark is met de Q-linkbus bereikbaar vanaf de P+R-terreinen Reitdiep (lijn 2) en Kardinge (lijn 12, in de spits). Groet Wendy
  Verberg de reacties
 7. Sander

  13 juli 2018, 16:47

  Hallo Wendy,
  Bedankt voor je reactie, helaas biedt het geen oplossing.
  Je zegt:
  - Dat het probleem bekend is, dat is mooi.
  - Dat het knelpunt verdwijnt als ARZ klaar is, dat is logisch want ARZ heeft het knelpunt immers ook veroorzaakt!
  - Dat de aansluiting bij driebond iets oplost....ik denk het niet want het probleem is het verkeer wat het Europapark af moet niet wat er vanaf driebond komt.
  - Dat wij de spits moeten mijden, is helaas geen optie ivm kinderen en werk.
  - Dat wij met de bus kunnen, ik hoop toch niet dat je de bus bedoelt die hier ook vast staat op de Boumaboulevard.......

  Ik begrijp dat de hele ARZ enige overlast en vertraging met zich mee brengt, maar het is nu al niet leuk meer en dan zijn jullie nog niet eens begonnen met het verdiepte deel van de ringweg.
  Verberg de reacties
 8. anja

  17 juli 2018, 00:34

  Kunnen die hekken nou eens weg uit de Meeuwerderbaan en zo nee, waarom eigenlijk niet? Er gebeurt al een hele poos niks meer in het ravijn.
  1. Nancy (Aanpak Ring Zuid)

   19 juli 2018, 16:12

   Hallo Anja, momenteel voert Combinatie Herepoort (CHP) nog een aantal werkzaamheden uit aan de Meeuwerderbaan. De weg dient begaanbaar gemaakt te worden en daarnaast wordt er nog een doek voor de 'muur' met gewapende grond gespannen. Zodra deze werkzaamheden zijn afgerond, verplaatst CHP de hekken naar de berm en gaat de weg weer open voor verkeer.
  Verberg de reacties
 9. Wendy (Aanpak Ring Zuid)

  17 juli 2018, 13:38

  Hallo Sander,
  het probleem bij de Boumaboulevard wordt vooral veroorzaakt door het te grote aanbod van verkeer rond de Europaweg en het Europaplein. Alle maatregelen die we noemen, kunnen een bijdrage leveren aan het terugdringen van het aantal auto's in de spits. De nieuwe aansluiting bij Driebond zorgt ervoor dat het verkeer vanaf Eemspoort en Driebond niet meer via de oprit Europaweg hoeft. Daardoor is er meer ruimte voor het overige verkeer. Het advies om de spits te mijden, is niet zozeer op jou persoonlijk gericht, maar op alle automobilisten. Als een deel daarvan niet per se in de spits hoeft te rijden, neemt het aantal auto's op de drukste momenten af. Ook als meer mensen voor hun woon-werkverkeer de trein pakken of hun auto parkeren op een P+R terrein en de bus nemen, neemt het verkeer in de spits af.

  Je zegt verder dat je verwacht dat de overlast erger wordt als de bouw van de verdiepte ligging start. Voor het verkeer op de ringweg in westelijke richting, waar het hier om gaat, is die verkeerssituatie al zoals die tijdens die bouwperiode zal zijn. Afgelopen weekend (7/8 juli) is de tijdelijke weg op de noordbaan in gebruik genomen. Voor het ringwegverkeer in westelijke richting verandert die situatie de komende jaren niet, totdat de verdiepte ligging wordt opengesteld.
  Verberg de reacties

Reageren