Verkeer richting Hoogezand in januari naar tijdelijke weg

Verkeer richting Hoogezand in januari naar tijdelijke weg

Niels

Vanaf vrijdagavond 25 januari 22:00 uur tot en met zaterdagochtend 26 januari 07:00 uur is de zuidelijke ringweg in de richting Hoogezand gestremd tussen het Julianaplein en het knooppunt Europaweg. In deze nacht schuift Combinatie Herepoort de zuidelijke rijbanen in de richting van Hoogezand op naar het noorden. Ook gaat de oprit vanaf de Kempkensberg richting Hoogezand definitief dicht. Vanaf zaterdag 26 januari rijdt het verkeer tussen het Julianaplein en de Europaweg dan in beide richtingen op de tijdelijke weg. Deze verkeerssituatie blijft de komende jaren gelijk.

Oprit Kempkensberg richting Hoogezand definitief dicht
Combinatie Herepoort start vrijdagavond 25 januari om 20:00 uur met de voorbereidende werkzaamheden en worden alvast enkele rijstroken afgesloten. Vervolgens gaat Combinatie Herepoort de laatste delen van de tijdelijke weg richting Hoogezand asfalteren om daarna de belijning aan te brengen en schermen en verkeersborden te plaatsen. Omdat het verkeer dan op de andere weghelft rijdt, wordt de oprit vanaf de Kempkensberg richting Delfzijl en Hoogezand definitief afgesloten. Bij onvoorziene omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden verplaatst naar de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 januari.

Voorbereiding sloop zuidbaan
Zodra het verkeer op de tijdelijke weg rijdt, kunnen de zuidbaan van de zuidelijke ringweg en de oprit vanaf de Kempkensberg op termijn worden afgebroken voor de bouw van de verdiepte ligging. Tijdens de treinvrijeperiode in februari 2019 wil Combinatie Herepoort hiermee een begin maken door het viaduct over het spoor bij de Esperantostraat deels te slopen. De documenten die nodig zijn om toestemming te verlenen voor het deels slopen van het viaduct liggen nog ter beoordeling voor.

Verkeer van en naar onder andere Helpman en de Herewegbuurt kan ook via de volgende routes op de ringweg komen richting Hoogezand en Delfzijl:
- Via oprit Van Ketwich Verschuurlaan - Julianaplein
- Via Esperantokruising - Verlengde Lodewijkstraat - Boumaboulevard
- Via oprit Hereweg richting Julianaplein en dan via de botrotonde bij Laan Corpus den Hoorn weer terug richting het Julianaplein
- Via Vondellaan - Hoornsediep - Parkweg - Emmaviaduct - Julianaplein
- Via Parkweg - Emmaviaducht - Julianaplein
- Via Trompsingel - Griffeweg - Europaweg
- Via Stationsweg - Emmaviaduct - Julianaplein

Onderzoek
Voordat het verkeer over de tijdelijke weg mag rijden beoordeelt een team van onafhankelijke auditoren of de weg aan alle eisen op het gebied van veiligheid voldoet. Dat gebeurt zowel bij daglicht als in het donker. Zij kijken bijvoorbeeld of de belijning duidelijk is en of alle borden goed zichtbaar zijn. Keuren de auditoren de weg goed, dan rijdt het verkeer vanaf zaterdag 26 januari over de tijdelijke weg.

Onderzoek
De tijdelijke weg tussen het Julianaplein en de Europaweg zorgt voor een stabiele en veilige verkeerssituatie en geeft Combinatie Herepoort de benodigde ruimte om veilig aan de weg te werken. Voor automobilisten heeft dit als voordeel dat de verkeerssituatie de komende jaren stabiel is. Dat is veiliger dan een situatie die vaak verandert.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (9)

 1. Geert

  20 december 2018, 17:19

  Het blijft een raadsel dat de Hereweg in de toekomst geen verbinding meer heeft met de ringweg. Het was een snelle verbinding om direct de stad uit te komen. Alle omwonenden en woon-werk verkeer wordt door de Oosterpoort gejaagd of langs het Hoofdstation met alle overlast van dien....... wellicht wordt het tijd om ons historisch pand te verlaten en iets buiten de stad of provincie voor ons bedrijf te zoeken. De reden? Haren en Groningen weer visueel verbonden? Jammer bestuurders, ik had meer visie verwacht!
  1. Sanne (Aanpak Ring Zuid)

   20 december 2018, 20:36

   @Geert, de op- en afritten Hereweg worden in de toekomstige situatie vervangen door een verbindingsweg tussen de Hereweg en het Julianaplein. Vanaf daar kun je zowel naar de richting Hoogezand, als richting Drachten, Assen of het station. Meer over deze oprit kun je lezen op deze pagina: 'op-en-afritten
   1. Geert

    21 december 2018, 09:54

    Dat is goed nieuws en was mij niet bekend! Bedankt voor de reactie!
  2. pietjepuck

   15 januari 2019, 10:44

   Beste Geert, deze reactie had je ten tijde van inspraak voor de besluitvorming moeten plaatsen in een zienswijze! Nu het het echt misplaatst en mosterd na de maaltijd!
  Verberg de reacties
 2. JJ

  3 januari 2019, 14:09

  Dag, een aantal van de alternatieve 'aanvliegroutes' snap ik wel (en die zijn inderdaad wat creatiever dan 'de ring west/noord/oost pakken').
  Van een aantal ontbreken er m.i. wat tussenstappen of zijn er bij mij nog wat onduidelijkheden.
  - De route via de Parklaan en Vondellaan; om bij het Julianaplein te komen moet je dan volgens mij Hoornsediep, Emmaviaduct, Emmaplein om, Emmaviaduct terug. En bij het Julianaplein dan weer vervolgen met botrotonde LCdH en retour Julianaplein?
  - De route via Stationsstraat ; wordt hier niet de Stationsweg bedoeld? (En vervolgens, Jul.plein - rotonde LCdH - Jul.plein)
  1. Sanne (Aanpak Ring Zuid)

   7 januari 2019, 10:27

   @JJ, voor de route via de Parkweg en de Vondellaan geldt dat je bij de Parkweg onder het Emmaviaduct door kunt rijden. Daar sla je meteen linksaf om het Emmaviaduct op te rijden. Vanaf daar kun je dan op het Julianaplein richting Hoogezand. Je hoeft dan niet eerst naar de botrotonde bij Laan Corpus den Hoorn te rijden.

   De route via de botrotonde bij Laan Corpus den Hoorn neem je als je via de oprit Hereweg (richting het Julianaplein) wilt om uiteindelijk richting Hoogezand te gaan.

   Waar we Stationsstraat schrijven bedoelen we inderdaad Stationsweg. Dat zal ik aanpassen in de tekst. Vanaf de Stationsweg kun je linksaf slaan naar het Emmaviaduct en vanaf het Emmaviaduct linksaf om vanaf het Julianaplein richting Hoogezand te rijden.
   1. JJ

    7 januari 2019, 13:49

    Oh, natuurlijk... er stond me iets van bij dat je op het Julianaplein niet linksaf kon, maar je kunt er niet recht oversteken op de kruising zelf (leert mij ook nog overleg met een collega).
    Bedankt voor de verdere toelichting.
  Verberg de reacties
 3. Tegelzetter

  17 januari 2019, 10:48

  Keer op keer nieuwe verassingen. en gaat de weg helemaal dicht. nu wordt er weer gesproken over een nieuwe zomerstremming van 5 weken. Dat betekend dat de stad letterlijk op slot gaat 5 weken lang. Het UMCG is dan vanuit de friesland kant niet te bereikbaar. Onvoorstelbaar! Ik ben dit project nu al meer dan zat.
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   17 januari 2019, 13:17

   De ombouw van de zuidelijke ringweg brengt onvermijdelijk hinder met zich mee. Of de zuidelijke ringweg deze zomer deels wordt gestremd, is nog niet zeker. Mocht dat gebeuren, dan blijft het UMCG goed bereikbaar. Wel ben je dan vanuit de richting Drachten langer onderweg dan je gewend bent.
  Verberg de reacties

Reageren