Wat gebeurt er dit najaar nog in deelgebied Oost?

Wat gebeurt er dit najaar nog in deelgebied Oost?

John

Bij de aanpak van de zuidelijke ringweg horen ook aanpassingen in het gebied aan de oostkant van de Europaweg (deelgebied Oost). Wat gebeurt hier tot eind dit jaar? Op dit moment wordt de aansluiting bij knooppunt Westerbroek uitgebreid, zodat de rotondes meer verkeer kunnen verwerken. Bij de Kieler Bocht op bedrijventerrein Eemspoort komt een duiker met daarin een faunapassage.

Uitbreiding knooppunt Westerbroek
Bij knooppunt Westerbroek aan de A7 richting Hoogezand liggen aan beide zijden van de A7 rotondes. Langs deze rotondes komen bypasses, waardoor het verkeer de rotondes makkelijker kan passeren. Ook komen er extra rijstroken op de wegen naar de rotondes toe. Het fietspad schuift door de aanpassingen een stukje op.

De werkzaamheden zijn begonnen in september en duren nog tot begin december 2019. Tijdens de werkzaamheden is de parallelweg langs de Europaweg vanaf de oostelijke rotonde tot aan de Kieler Bocht afgesloten voor alle verkeer. Ook het fietspad is in deze periode afgesloten. In november is de rotonde in twee weekenden gestremd. Kijk voor meer informatie over de stremmingen en omleidingsroutes op de website van Groningen Bereikbaar.

Aanpassingen bij knooppunt Westerbroek. Afbeelding: Combinatie Herepoort.
Aanpassingen bij knooppunt Westerbroek. Afbeelding: Combinatie Herepoort.

Faunapassage Kieler Bocht op bedrijventerrein Eemspoort

Bedrijventerrein Eemspoort krijgt een eigen afrit van de zuidelijke ringweg voor verkeer vanuit het westen. Links de huidige, rechts de nieuwe situatie. Schuif de oranje balk heen en weer voor de verschillen.

Op bedrijventerrein Eemsport brengen we langs de Kieler Bocht een duiker aan met daarin een faunapassage. Deze duiker komt op de plek waar in de toekomst de afrit naar Eemspoort/Driebond komt. Door de aanleg van deze nieuwe afrit wordt de bestaande sloot langs de Kieler Bocht doorbroken. Dankzij de duiker blijven beide delen van de sloot met elkaar verbonden. In de duiker komen brede richels waarover kleine dieren naar de overkant kunnen komen (zie afbeelding).

De werkzaamheden beginnen 21 oktober en duren tot eind december. In de periode van 21 oktober tot 27 november voeren we voorbereidende werkzaamheden uit. Het fietspad is dan ter hoogte van de werkzaamheden afgesloten. Fietsers worden over de weg geleid.

Kieler Bocht, situatie van 21 oktober tot 27 november 2019.
Kieler Bocht, situatie van 21 oktober tot 27 november 2019.

Op 31 oktober en 1 november gaan we korte palen inheien. Dit geeft geluidshinder en trillingen in de directe omgeving. De duiker wordt geplaatst van woensdag 27 tot en met vrijdag 29 november. De weg is dan afgesloten voor alle verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via de Stavangerweg.

Kieler Bocht, situatie op 27 t/m 29 november.
Kieler Bocht, situatie op 27 t/m 29 november.

In december voeren we afrondende werkzaamheden uit. Dan moeten de fietsers ter plekke van de werkzaamheden weer over de weg heen. Vanaf 23 december is het fietspad weer beschikbaar voor fietsers.

Kieler Bocht, situatie van 21 oktober tot 27 november 2019.
De situatie van 2 december tot 23 december (zelfde als fase 1).

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (2)

 1. Tim

  16 oktober 2019, 16:21

  Dus ik kan hieruit begrijpen dat de aansluitingen zelf niet dit jaar worden aangelegd? Wanneer komen die wel?
  Het lijkt zo simpel om daar ff asfalt neer te gooien namelijk. Het zou vervolgens ook een hoop verkeer schelen op het Europaplein.
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   17 oktober 2019, 14:25

   Tim, dit jaar zijn we tot eind december bezig met het aanbrengen van de duiker. Pas als deze er in zit, kunnen we verder met de aansluitingen. De aanleg van de afrit start in 2020.
  Verberg de reacties

Reageren