Verkeerssituatie stad vanuit de lucht gevolgd en bijgestuurd

Verkeerssituatie stad vanuit de lucht gevolgd en bijgestuurd

John

Verkeerskundigen van Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar hebben de verkeerssituatie donderdag vanuit een vliegtuig boven de stad gemonitord. Zo kregen ze een goed totaalbeeld van het verkeer en konden ze direct ingrijpen, bijvoorbeeld door de tekst op de informatiepanelen langs de snelwegen aan te laten passen. “Ons advies: zet je navigatie uit en volg de borden.”

Donderdag, vrijdag en dit weekend is een groot deel van de noordbaan van de zuidelijke ringweg dicht vanwege onderhoudswerkzaamheden. Dat betekent dat het verkeer uit de richting Hoogezand niet via de zuidelijke ringweg richting het centrum, richting Assen of richting Drachten kan rijden. Omleidingsborden roepen de automobilisten op zo veel mogelijk de overige delen van de ringweg te volgen.

Griffeweg
Namens Aanpak Ring Zuid ging verkeerskundige Joris Hoogenboom donderdag mee de lucht in om de verkeerssituatie te bekijken . “We zagen vooral problemen rond de Griffeweg en de Sontweg, die als sluiproute werden gebruikt voor doorgaand verkeer vanuit de richting Hoogezand. Dat verkeer had beter de ringweg kunnen volgen. We konden zien dat heel veel auto’s dat ook netjes deden. Op de oostelijke ringweg was het drukker dan normaal, maar het verkeer reed daar prima door.”

De drukte op de Griffeweg vandaag, die ook vanuit de lucht goed te zien was.
De drukte op de Griffeweg vandaag, die ook vanuit de lucht goed te zien was.

Navigatie
Hoogenboom vermoedt dat veel automobilisten blind hun navigatiesysteem in de auto volgen. “Veel van die systemen houden tegenwoordig rekening met de actuele verkeersinformatie. Als het ergens vaststaat, krijgen de automobilisten een andere route aangereikt. Je kon het echt zien bij de Verlengde Lodewijkstraat. Daar was het op een bepaald moment heel erg druk, maar even later was er haast geen auto meer te bekennen.”

Informatiepanelen
Vanuit de lucht zijn enkele aanpassingen aan de informatiepanelen langs de snelwegen gedaan. Zo is besloten de tekst aan te passen op het informatiepaneel langs de Europaweg (de ‘oude A7’), nog voor het voetbalstadion. “We hebben erop laten zetten dat er flievorming was op de Europaweg de stad in en dat het verkeer richting Assen het beste rechtsaf kon gaan, via de oostelijke, noordelijke en westelijke ringweg. Nadat die aanpassing was doorgevoerd, zag je inderdaad meer auto’s rechtsaf gaan.”

'Ons advies: zet je navigatie uit en volg de borden'

Druk
Vrijdag wordt nog meer verkeer in de stad verwacht. Voor winkels als IKEA is de vrijdag na Hemelvaart altijd een van de drukste dagen van het jaar. “Ons advies: zet je navigatie uit en volg de borden. Op de ringweg reed het verkeer de hele dag supergoed door. Kom je vanuit het oosten en wil je naar de binnenstad, rij dan naar een parkeergarage aan de oostkant van de stad, zoals Damsterdiep of Boterdiep. Kom je uit het westen, zoek dan een parkeergarage aan de westzijde, zoals Westerhaven. Of parkeer op een van de P+R-terreinen rond de stad, die waren erg leeg donderdag. Vanaf P+R Kardinge, P+R Hoogkerk en P+R Haren rijden veel bussen naar het centrum.”

Verkeerskundigen Egbert Schouwstra (Groningen Bereikbaar) en Joris Hoogenboom (Aanpak Ring Zuid) vlak voor vertrek. Foto: Joachim de Ruijter.
Verkeerskundigen Egbert Schouwstra (Groningen Bereikbaar) en Joris Hoogenboom (Aanpak Ring Zuid) vlak voor vertrek. Foto: Joachim de Ruijter.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (5)

 1. Xander van der Meulen

  11 mei 2018, 22:50

  Hallo daar, ik wil even zeggen dat de omleiding die is aangegeven ook goed werkt vanuit Winschoten. Je wordt tussen tankstation Esso en Knooppunt Zuidbroek via een elektronisch bord al geattendeerd op de werkzaamheden in Groningen. ''N7 DICHT bij Groningen A7 Drachten via N33/N34.
  Dit heb ik gevonden op mxbord.nl. Om de elektrische borden te zien scrolt u bij de wegennummerlijst naar beneden naar het woord ''DRIPS''.
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   12 mei 2018, 10:01

   Hallo Xander, fijn om te horen dat het werkt! De verkeerskundigen van Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar hebben die tekst op de DRIP (dynamisch routeinformatiepaneel) gezet, naar aanleiding van een suggestie van een attente weggebruiker.
  Verberg de reacties
 2. Daan

  13 mei 2018, 19:41

  Hallo. Ik vraag mij af, wordt het verkeer vanaf de Duitse grens komend richting.. bijvoorbeeld Amsterdam, ook via Veendam-Assen gestuurd? en is dit misschien een optie om Groningen tijdens de werkzaamheden permanent van een deel van het verkeer te ontzien? Misschien gebeurt het zelfs al... Gr, Daan
  Verberg de reacties
  Verberg de reacties
 3. Wendy (Aanpak Ring Zuid)

  14 mei 2018, 11:44

  Hallo Daan,
  Zojuist terugkoppeling gekregen van mijn collega. Deze informatie stond afgelopen weekend bij Knooppunt Zuidbroek op een zogenaamde DRIP (Dynamisch Route Informatie Paneel). Het verkeer werd richting Drachten via de N33/N34 gestuurd.
  Groet Wendy
  Verberg de reacties

Reageren