Verkeer zuidbaan ringweg (richting Hoogezand) succesvol omgezet

Verkeer zuidbaan ringweg (richting Hoogezand) succesvol omgezet

John

Vanochtend rond 8.00 uur is op de zuidelijke ringweg de tijdelijke zuidbaan (voor het verkeer richting Hoogezand) in gebruik genomen. De werkzaamheden voor het omzetten van de rijbaan deze nacht zijn succesvol verlopen. De oprit Hereweg-Kempkensberg is nu vervallen.

De tijdelijke zuidbaan op de ringweg ligt op de plek van de voormalige noordbaan. Hij begint ter hoogte van de Hereweg en loopt door tot vlak voor de afrit naar de Europaweg. De rijbaan bestaat uit twee versmalde rijstroken. De maximumsnelheid is 70 km per uur. Deze situatie blijft de komende jaren bestaan. Vanaf het Julianaplein is de afrit Hereweg nog bereikbaar. Ook kan het verkeer vanaf de Hereweg nog de oprit Julianaplein nemen. Via de webcam kun je de nieuwe situatie zien.

De oprit Kempkensberg ging gisteravond rond 22.00 uur definitief dicht. Het verkeer vanaf de Hereweg kan nu niet meer via de Kempkensberg de zuidelijke ringweg oprijden richting Hoogezand en Delfzijl. De kaart hieronder laat zien wat de alternatieven zijn.

Werkzaamheden
De werkzaamheden vannacht verliepen volgens planning. Combinatie Herepoort heeft onder andere asfalt aangebracht en de markering aangepast. Verder hebben we tijdelijke bebording geplaatst, hectometerbordjes omgezet en reflectoren op de middenbarrière aangebracht. Tot slot hebben we zout over de tijdelijke zuidbaan gestrooid omdat het nog licht vroor.

Werkzaamheden afgelopen nacht op de zuidelijke ringweg voor de tijdelijke zuidbaan. Foto: Combinatie Herepoort.
Werkzaamheden afgelopen nacht op de zuidelijke ringweg voor de tijdelijke zuidbaan. Foto: Combinatie Herepoort.

Ombouw
Met het omzetten van het verkeer is een volgende stap gezet in de ombouw van de zuidelijke ringweg. Het deel van de zuidbaan waar nu geen verkeer meer rijdt, kan de komende tijd worden afgebroken. Op deze plek wordt de nieuwe ringweg gebouwd. Dit deel van de weg wordt verdiept aangelegd. Daaroverheen komen drie ‘deksels’, met daar bovenop een nieuw park: het Zuiderplantsoen.

Headerfoto: Raymond Bos.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (19)

 1. Hans

  2 februari 2019, 13:46

  Veel werk verzet dus. Prima! Ik zou toch van de gelegenheid graag gebruik maken voor het stellen van de volgende 3 vragen:
  - heeft het afsluiten van de Verlengde Lodewijkstraat (11-2) te maken met de sloopwerkzaamheden?
  - is het al bekend hoe de omleidingsroute voor de fietsers en auto's die van de genoemde straat gebruik willen maken eruit komt te zien? Ik lees namelijk dat door het sluiten van de oprit er een grotere toename van de verkeersstroom wordt verwacht en wat straks mogelijk de drukste omleidingsroute gaat worden ligt er voor een week uit.
  - Waarom wordt het fietspad richting de verlengde hereweg (begraafplaats) vanaf komende week voor een week gesloten? Nog niet heel lang geleden is dat fietspad al een maand afgesloten geweest vanwege het plaatsen van een of ander vleermuisdoek. Volgens mij is de reden nog niet gecommuniceerd en ik ben daar toch wel benieuwd naar.
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   6 februari 2019, 14:26

   Hans, bedankt voor het compliment!

   Van 11 tot 20 februari zijn de onderdoorgangen van de Verlengde Lodewijkstraat en de Helperzoom afgesloten. Fietsers passeren door een fietstunnel naast de Verlengde Willemstraat. Van 20 tot en met 27 februari zijn de Verlengde Willemstraat en de Helperzoom afgesloten. De Verlengde Lodewijkstraat is dan geopend en toegankelijk voor al het verkeer. De doorgaande routes Helperzoom-Kempkensberg en Esperantostraat-Waterloolaan blijven tijdens de werkzaamheden voor al het verkeer te gebruiken. Binnenkort hierover meer informatie op deze website.

   Voor het verkeer vanuit het zuiden van de stad blijven er verschillende mogelijkheden over om richting het oosten te rijden.

   Het fietspad langs de Zuiderbegraafplaats zou worden afgesloten voor werkzaamheden bij de vijvers. Deze werkzaamheden zijn voorlopig uitgesteld.
  Verberg de reacties
 2. r dijk

  4 februari 2019, 16:54

  1e dag en kom parkeergarage duo al niet meer uit. kwartier lang al aan t wachten. Dat wordt wat de komende tijd....
  1. r dijk

   4 februari 2019, 17:06

   zou mogelijk een verkeersregelaar kunnen staan bij oarkeeegarage om wat ruimte te creeeren
   1. John (Aanpak Ring Zuid)

    6 februari 2019, 14:27

    Vervelend dat je zo lang hebt moeten wachten. Zoals je al hebt gemerkt, hebben we dinsdag na de ochtendspits de verkeerslichten bij de kruising Kempkensberg-Hereweg aangepast. Dat moet de doorstroming verbeteren, waardoor het gemakkelijker moet worden de parkeergarage uit te komen.
  Verberg de reacties
 3. Hans

  4 februari 2019, 17:27

  Wat mij opvalt is dat het verkeer wat vanaf DUO komt en rechtsaf wil slaan t.h.v. de Hereweg hopeloos vastloopt omdat de verkeerslichten 5 seconden op groen staan. Vijf seconden is genoeg voor net 3 a 4 auto's, maar in de praktijk heb ik het aantal van 6 al gehaald zien worden (inderdaad, dan rijden ze door rood). Daarnaast heb je verkeer wat naar links wil (kant haren), maar die kunnen pas op een laat moment naar links vanwege de stenen wegmarkering. Het weghalen van de genoemde markering verlicht de situatie al een beetje.

  Oja, wekenlang hebben er borden gestaan dat het fietspad deze week gesloten zou worden. Vanochtend waren de borden ineens foetsie en is het fietspad nog gewoon open. Bijzonder.
  1. r dijk

   4 februari 2019, 19:37

   wat betreft de sorteerstrook naar links richting Hereweg: exact! Zat toen ik eindelijk de Hereweg haalde hetzelfde te denken. En verkeerslicht naar rechts ook, er rujdt een tijd langs niets over het kruispunt, alsof iedereen rood licht heeft, lijkt me zaak de verkeerslichten opnieuw in te regelen gezien de gewijzigde situatie.
   1. John (Aanpak Ring Zuid)

    6 februari 2019, 14:31

    Voor de volledigheid: voor het linksafslaande verkeer is voorlopig niets veranderd. We willen eerst bekijken wat de effecten van de aanpassing zijn voor het rechtsafslaande verkeer.
  2. John (Aanpak Ring Zuid)

   6 februari 2019, 14:28

   Hans, dinsdag na de ochtendspits hebben we de verkeerslichten bij de kruising Kempkensberg-Hereweg aangepast. Het rechtsafslaande verkeer krijgt nu langer groen. Dat moet de doorstroming verbeteren. Op dit punt zullen verkeersopstoppingen blijven voorkomen.

   Het fietspad langs de Zuiderbegraafplaats zou worden afgesloten voor werkzaamheden bij de vijvers. Deze werkzaamheden zijn voorlopig uitgesteld.
  Verberg de reacties
 4. Ingrid

  4 februari 2019, 19:05

  Rechtsaf vanaf de Kempkensberg Helpman in is ook leuk nu. Eindeloos in de rij van links afslaande auto's, die niet verder kunnen omdat de Helperzoom richting Esperantokruising vol staat vanwege een passerende trein. Het ergste is dat ik het in 1 dag al twee keer bijna heb zien misgaan met fietsers... let ook even wat extra op mensen, automobilisten belanden in een onbekende situatie en dan gebeurt er weleens iets onverwachts. Nu even niet op z'n snelst doorjakkeren, voor je eigen gezondheid...
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   6 februari 2019, 14:35

   Mee eens, Ingrid! Inderdaad is het ook hier voor iedereen van belang goed op te letten. Er is helaas geen ruimte voor een strook voor het verkeer dat rechtsaf slaat.
   1. Ingrid

    7 februari 2019, 20:53

    John, jammer, dat was mooi geweest! Maar als de weg daar straks tijdelijk dicht is nemen we het er even van met rechts afslaan. ;)
  Verberg de reacties
 5. Erwin

  4 februari 2019, 19:37

  Het stoplicht van de Kempkensberg naar de Hereweg moet langer op groen. Het was altijd al een drama, maar nu helemaal. Ik snap niet waarom er maar drie of vier auto's per keer door mogen.
  1. Tim

   5 februari 2019, 09:14

   Dat was inderdaad al erg karig, meestal 3 auto'. Dan moet je nog het geluk hebben dat de voorste auto een beetje op wil trekken. Zeker als je het stoplicht richting het Julianaplein nog wil halen.
   1. John (Aanpak Ring Zuid)

    6 februari 2019, 14:36

    Erwin en Tim: Edwin, dinsdag na de ochtendspits hebben we de verkeerslichten bij de kruising Kempkensberg-Hereweg aangepast. Het rechtsafslaande verkeer krijgt nu langer groen. Dat moet de doorstroming verbeteren.
  Verberg de reacties
 6. Frank

  5 februari 2019, 14:19

  Het toenemende aantal auto's op o.a. de Van iddekingeweg zorgt voor veel gevaarlijke situaties. In paar weken tijd is het al een aantal keer mis gegaan met fietsers, helaas één keer met dodelijke afloop op de rontonde met de van lenneplaan.

  Veel fietser gaan vanaf de Van iddekingeweg de wijken in en moeten hierbij de weg kruizen. Niet elke kruizing heeft in het midden ruimte om te wachten. Fietsers staan dan of midden op de weg, of te wachten op het fietspad naast de weg.

  Beide gevallen zijn niet optimaal. Bij keuze 1 worden fietsers rechts en links ingehaald door auto's. Bij keuze 2 moeten achteropkomende fietsers uitwijken. Hierbij kunnen ze alleen de weg op fietsen.
  Verberg de reacties
 7. C. Stevens

  7 februari 2019, 08:47

  Waarom is de rechter uitvoeg strook op de zuidelijkere ringweg die naar het Euriborg station gaat ingekort? Nu moet het rechtsgaand verkeer wachten op het verkeer wat rechtdoor en linksaf gaat op de euroweg. Vroeg kon je er langs rijden omdat de uitvoegstrook tot het begin liep. Nu is deze veel korter. Hierdoor wordt de file op de zuidelijker ringweg alleen maar groter. Kortom heeft weer iemand bedacht die nooit in de file er rijdt.
  1. C. Stevens

   8 februari 2019, 08:35

   Vanmorgen weer lekker in de file gestaan doordat de afslag ingekort is! Betreft afrit naar Europaweg. Met name dan het naar rechts gaand verkeer kan niet doorrijden doordat deze afrit is ingekort. Dit terwijl er genoeg asfalt er nog naast ligt wat nu ongebruikt is.
  2. Sanne (Aanpak Ring Zuid)

   8 februari 2019, 11:55

   @C. Stevens, de uitvoegstrook kan helaas niet langer worden gemaakt. Het deel van de ringweg tussen de Kempkensberg en de uitvoegstrook richting de Europaweg gaan we de komende weken slopen. Dit doen we om ruimte te maken, zodat we op die plek de verdiepte ligging te kunnen bouwen.
  Verberg de reacties

Reageren