Vanaf eind mei kabels en leidingen verleggen in omgeving Vrijheidsplein

Vanaf eind mei kabels en leidingen verleggen in omgeving Vrijheidsplein

John

Rond het Vrijheidsplein gaan verschillende aannemers vanaf eind mei 2016 aan de slag met het verleggen van een groot aantal kabels en leidingen. Het is onvermijdelijk dat dit op sommige plekken leidt tot enige overlast.

Langs de zuidelijke ringweg liggen enorm veel kabels en leidingen in de grond. Bijvoorbeeld voor water, gas, elektriciteit, telefonie, televisie, internet en riolering. Dat ze op deze plek liggen, is geen toeval. Kabels en leidingen mogen namelijk niet onder gebouwen worden aangelegd. Ze moeten altijd bereikbaar zijn, zodat ze bij een storing kunnen worden benaderd. Daarom liggen kabels en leidingen vaak langs wegen en viaducten.

Ombouw
In 2017 begint de ombouw van de zuidelijke ringweg. De weg blijft weliswaar ongeveer op de huidige plek liggen, maar wordt op veel plekken breder. Ook het Vrijheidsplein wordt aangepakt. Het verkeersplein wordt ongelijkvloers, zodat het verkeer gemakkelijker en veiliger van en naar de westelijke ringweg kan. Op het begin van de westelijke ringweg, bij MartiniPlaza, verdwijnen de verkeerslichten. Het nieuwe verkeersplein neemt meer ruimte in beslag dan het huidige. Dit betekent dat veel kabels en leidingen in de omgeving van het Vrijheidsplein moeten worden verlegd. Vaak worden ze dan ook direct vervangen.

Het Vrijheidsplein. Links de huidige, rechts de toekomstige situatie. Schuif de oranje lijn naar links of rechts om het verschil te zien.

Kabels verleggen
Het verleggen en vervangen van de kabels en leidingen bij het Vrijheidsplein begint in 2016. De kabels en leidingen zijn dan ‘aan de kant’ voordat de ombouw van de zuidelijke ringweg van start gaat (in 2017). Opdrachtgever voor de verleggingen zijn de eigenaren van de kabels en leidingen. Dat zijn onder andere Enexis (energie), Waterbedrijf Groningen (water), de gemeente Groningen (riool) en telecombedrijven. Projectorganisatie Aanpak Ring Zuid coördineert de werkzaamheden.

Werkzaamheden in 2016
De afbeelding hieronder laat zien waar en wanneer in 2016 kabels en leidingen worden verlegd in de omgeving van het Vrijheidsplein.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Hinder en verkeersmaatregelen
De werkzaamheden brengen hinder met zich mee voor omwonenden. Hoe groot de hinder is, hangt vooral af van de gebruikte technieken. Lees meer over de gebruikte technieken op de pagina Bouwtechnieken bij verleggen kabels en leidingen.

De werkzaamheden kunnen gevolgen hebben voor het verkeer. Als het nodig is, stellen we in overleg met de gemeente omleidingsroutes in voor auto’s en fietsers. Parkeerplaatsen kunnen tijdelijk komen te vervallen. We vragen uw begrip hiervoor. Deze maatregelen dragen bij aan de veiligheid van de uitvoerders, de omwonenden en de verkeersdeelnemers.

Informatie
Omwonenden van het Vrijheidsplein hebben in april 2016 een nieuwsbrief (pdf) ontvangen waarin de werkzaamheden zijn aangekondigd. Ook is er in april een informatiebijeenkomst geweest met een presentatie (pdf).

Voordat de aannemer ergens aan de slag gaat, informeert hij de omwonenden per brief. In die brief staat wanneer de werkzaamheden precies starten en wat de verwachte overlast is.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (0)

Nog geen reacties

Reageren