Toe- en afrit Oosterpoort binnenkort definitief dicht

Toe- en afrit Oosterpoort binnenkort definitief dicht

John

De toerit van de zuidelijke ringweg bij de Oosterpoort gaat op 26 juni 2017 definitief dicht. Eind juli wordt ook de afrit van de zuidelijke ringweg bij de Oosterpoort definitief afgesloten. Het verkeer kan voortaan gebruikmaken van de Europaweg. Het verkeer vanaf de Europaweg richting Julianaplein krijgt daarom langer groen licht.

De toerit van de Oosterpoort naar de zuidelijke ringweg (N7) is vanaf maandag 26 juni definitief afgesloten voor alle verkeer. Combinatie Herepoort gaat dan voorbereidingen treffen voor werkzaamheden in de treinvrije periode (van 6 augustus tot en met 14 augustus). In deze periode rijden er geen treinen tussen Groningen en Assen. De aannemer kan dan aan de slag ter hoogte van de spoorwegovergang Esperantostraat. Ter voorbereiding daarvan inventariseert de aannemer de weggebonden kabels en leidingen en plaatst barriërs met geluidschermen aan de bovenkant van de toerit. Voor en tijdens de treinvrije periode worden ook werkzaamheden verricht aan de bestaande geluidschermen. Deze worden voor een deel verwijderd.

De toerit Oosterpoort is vanaf 26 juni 2017 gesloten. Het verkeer kan voortaan gebruikmaken van de toerit Europaweg.
De toerit Oosterpoort is vanaf 26 juni 2017 gesloten. Het verkeer kan voortaan gebruikmaken van de toerit Europaweg.

Capaciteit Europaplein
Het verkeer dat gebruik maakte van de toerit Oosterpoort, kan voortaan via de Europaweg rijden. De Europaweg heeft naar verwachting voldoende capaciteit voor het extra verkeer. Het Europaplein blijft echter een druk punt in de spits. Daarom test Groningen Bereikbaar diverse maatregelen om hier te komen tot een optimale doorstroming. Onder andere door het anders afstellen van verkeerslichten. Later in de zomer worden er aanvullende maatregelen getest op de Europaweg.

Afrit Oosterpoort
De afrit van de N7 naar de Oosterpoort is vanaf maandag 31 juli definitief afgesloten voor alle verkeer. Combinatie Herepoort gaat ook hier voorbereidingen treffen voor de treinvrije periode. Ook het verkeer dat van deze afrit gebruik maakt, kan voortaan via de Europaweg rijden.

Vanaf 31 juli 2017 is ook de afrit Oosterpoort definitief dicht. Het verkeer kan voortaan gebruikmaken van afrit Europaweg.
Vanaf 31 juli 2017 is ook de afrit Oosterpoort definitief dicht. Het verkeer kan voortaan gebruikmaken van afrit Europaweg.

Esperantokruising
De Esperantokruising (spoorwegovergang) is van 4 t/m 14 augustus afgesloten. De Verlengde Lodewijkstraat en de Helperzoom zijn vanaf 31 juli t/m 14 augustus deels afgesloten. Ter hoogte van de H.L. Wichersstraat en in het Oude Winschoterdiep wordt gewerkt aan het moer- en persriool. Omleidingsroutes worden met borden aangegeven.

De spoorwegkruising bij de Esperantostraat is afgesloten van 4 t/m 14 augustus.
De spoorwegkruising bij de Esperantostraat is afgesloten van 4 t/m 14 augustus.
De Helperzoom is van 31 juli t/m 14 augustus deels afgesloten.
De Helperzoom is van 31 juli t/m 14 augustus deels afgesloten.
De Lodewijkstraat is afgelosten vanaf de Esperantostraat tot aan de parkeergarage van de Frontier.
De Lodewijkstraat is van 31 juli t/m 14 augustus deels afgesloten.

Toekomst
Op de plek waar nu de toe- en afrit Oosterpoort liggen, wordt de zuidelijke ringweg verdiept aangelegd. Over het verdiepte weggedeelte worden drie 'deksels' gelegd. Hier bovenop komt een nieuw groen gebied: het Zuiderplantsoen.

De Meeuwerderbaan nu (links) en in de toekomst (rechts).

Meer informatie over de plannen in deze omgeving:
Plan deelgebied Zuiderplantsoen
Plan fietsverbindingen deelgebied Zuiderplantsoen

Het deelgebied Zuiderplantsoen bestaat uit de wijken Herewegbuurt, Oosterpoort, De Linie, De Meeuwen & Europapark. Op de hoogte blijven van de werkzaamheden in deze omgeving? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (6)

 1. Martin

  19 juni 2017, 15:56

  " Het verkeer vanaf de Europaweg richting Julianaplein krijgt daarom langer groen licht."
  Dus moeten de fietsers en voetgangers die de Europaweg willen oversteken nóg langer wachten. Het is nu al een drama!!!!!!
  1. Geert

   20 juni 2017, 12:10

   Ja inderdaad. En wat te denken van de auto's vanaf Bauhaus? Daar staat het nu elke middag al helemaal vast tot aan de rotonde.
  2. John (Aanpak Ring Zuid)

   27 juni 2017, 09:35

   In de proef wordt o.a. bekeken wat het effect is van meer of minder groen voor bepaalde verkeersstromen. Hierdoor is het inderdaad mogelijk dat voetgangers en fietsers die de Europaweg willen oversteken, enkele seconden langer moet wachten.
  Verberg de reacties
 2. Armand

  19 juni 2017, 17:25

  Gaat er dan boven op de ringweg ook weer 1 rijstrook afgesloten worden wat in het verleden ook al eens is gebeurd. Om zo de doorstroming van de Europaweg weer te bevorderen?
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   27 juni 2017, 09:34

   Armand, in de komende periode worden diverse maatregelen getest. Het afkruisen van één rijstrook op de zuidelijke ringweg, zit hier niet tussen.
   1. Armand

    27 juni 2017, 10:45

    John, dat is wel jammer want ik kan mij herinneren dat in het verleden wel is gedaan en toen stroomde het verkeer wel beter door.
    Nu heb ik na gisteren ruim 15 minuten voor de Euroborg te hebben moeten wachten wel een andere vraag waar antwoord op gegeven kan worden.

    Gaan de verkeerslichten vanaf de Euroborg en dan de Europaweg richting het Julianaplein ook langer op groen. Nu gaan er maar steeds 3 tot 4 auto's door en dan gaat alles alweer op rood ( mede door de drukte op de toerit de ringweg op )
  Verberg de reacties

Reageren