Tijdelijk viaduct voor verkeer A28 bij Brailleweg

Tijdelijk viaduct voor verkeer A28 bij Brailleweg

John

Het verkeer op de A28 in Groningen wordt de komende maanden omgeleid via een tijdelijk viaduct aan de oostkant van de weg, ter hoogte van de Brailleweg. Dit is nodig om het huidige viaduct bij de Brailleweg te kunnen slopen en een nieuw viaduct te kunnen bouwen. Het werk wordt in verschillende fases uitgevoerd. In het weekend van 9 en 10 maart verhuist het verkeer richting Julianaplein naar de tijdelijke weg over het tijdelijke viaduct. Een maand later gaat ook het verkeer in de andere richting ‘om’. Omwonenden zijn gisteren geïnformeerd in een informatiebijeenkomst. Ook ontvangen zij een brief (pdf, 0,5 Mb) met meer informatie.

Fase 1: voorbereidende werkzaamheden (4-8 maart)
We beginnen in de eerste week van maart met voorbereidende werkzaamheden aan de oostkant van de A28. Bekijk hier de werkzaamheden in fase 1.

Fase 2: omzetweekend verkeer A28 richting Julianaplein (8, 9 en 10 maart)
Van 8 tot en met 10 maart zijn we op twee plekken bezig (zie de cirkels in de afbeelding hieronder). We maken hier het begin en het einde van de tijdelijke weg klaar voor het verkeer. Omwonenden kunnen hier geluidshinder van ondervinden, onder andere van het frezen van het asfalt en het slopen van een betonnen barrier. De oprit vanaf de Van Ketwich Verschuurlaan naar het Julianaplein is in deze fase dicht, net als de afrit vanaf de A28 richting centrum. Het verkeer krijgt het advies de gele omleidingsborden te volgen. Zondagochtend 10 maart gaan de eerste auto’s richting Julianaplein over het tijdelijke viaduct rijden. Bekijk de werkzaamheden in fase 2.

Fase 3: tussenfase (11 maart – 5 april)
Nadat het verkeer richting Julianaplein is omgezet naar de tijdelijke weg, is er een lege ruimte tussen de beide weghelften. Op dit tussenliggende werkvak gaan we aan de slag om ook het verkeer de andere kant op te kunnen omzetten. Vanwege de veiligheid van het autoverkeer en van onze wegwerkers kunnen we dit werkvak alleen ’s nachts bereiken. Omwonenden kunnen ook van deze werkzaamheden hinder ondervinden. Ook breken we alvast een deel van het oude viaduct af. Hiervoor wordt de Brailleweg afgesloten van zaterdag 23 maart 6.00 uur tot maandag 25 maart 6.00 uur. Ook van maandag 25 maart 20.00 uur tot dinsdag 26 maart 6.00 uur moeten we de Brailleweg afsluiten. Dan worden op de huidige opening in het viaduct liggers geplaatst. Deze liggers vormen straks het westelijke deel van het tijdelijke viaduct.

Fase 4: omzetweekend verkeer Julianaplein richting Assen (5 t/m 8 april)
In het weekend van 6 en 7 april gaat ook het verkeer vanaf het Julianaplein richting Assen over het tijdelijke viaduct rijden. Opnieuw zijn er dan werkzaamheden nodig in de nacht.

Fase 5: sloop oude viaduct Brailleweg (20 april t/m 6 mei)
Wanneer al het verkeer op de A28 via het tijdelijke viaduct rijdt, kan het oude viaduct bij de Brailleweg worden afgebroken. Deze werkzaamheden zijn overdag. Vanwege de veiligheid wordt de Brailleweg zelf dan afgesloten voor alle verkeer. Dit is gepland in de meivakantie, van zaterdag 20 april tot maandag 6 mei. Daarna kunnen we beginnen met de bouw van het nieuwe viaduct.

Titelfoto: Rijkswaterstaat.

Meer informatie is te vinden in de brief (pdf, 0,5 Mb) die we bij omwonenden hebben bezorgd.

Vragen over deze werkzaamheden?

Onze informatiekeet staat op de hoek van de Brailleweg en de Vondellaan (bij het basketbalveld) en is geopend op:

 • Vrijdag 8 maart van 17:30 tot 18:30 uur
 • Zaterdag 23 maart van 12:00 tot 13:00 uur

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (6)

 1. Bert

  28 februari 2019, 18:28

  Komen er ook webcams om deze werkzaamheden te volgen?
  Verberg de reacties
 2. Alex Haan

  1 maart 2019, 00:35

  Vanaf hoe laat is op vrijdag 8 maart de oprit vanaf de Van Ketwichverschuurbrug afgesloten? En rijdt lijn 5 om, of is de Paterswoldseweg op de andere lijn het enige alternatief?
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   4 maart 2019, 14:25

   Alex, de oprit Groningen-Zuid (dus vanaf de Van Ketwich Verschuurlaan) gaat vrijdag 8 maart om 19.30 uur dicht. Hij gaat op maandag 11 maart om 6.00 uur weer open. Lijn 5 rijdt inderdaad om. De halte Ketwich Verschuurbrug vervalt tijdens de werkzaamheden. Lijn 5 rijdt dus vanaf P+R Haren rechtstreeks naar het Hoofstation in Groningen. De bus rijdt vanaf vrijdag 19:30 de aangepaste route, volgens Qbuzz. Voor meer informatie over busomleidingen verwijzen we je naar de website van Qbuzz. Hier staat specifieke informatie over welke buslijnen er anders rijden, welke haltes er vervallen en welke in- en uitstaphalte Qbuzz adviseert.
  Verberg de reacties
 3. Ronald

  8 maart 2019, 10:13

  In de laatste alinea van de bewonersbrief staat een klein spelfoutje. Het is: 'meld u aan', gebiedende wijs, ;-).
  Verberg de reacties

Reageren