Stukje Helperzoom twee maanden dicht voor autoverkeer

Stukje Helperzoom twee maanden dicht voor autoverkeer

John

De Helperzoom tussen Groenendaal en de Händellaan is vanaf 12 maart tot 7 mei 2018 dicht voor autoverkeer. Combinatie Herepoort maakt hier de aansluiting op de Helperzoomtunnel, die in aanbouw is. Ook het uiteinde van de Helper Brink is afgesloten, vanaf de Strausslaan. Fietsers en voetgangers kunnen de werkzaamheden passeren.

Nu de bouw van de Helperzoomtunnel vordert, is het tijd om de aansluitingen te maken op de wegen waarop de tunnel uitkomt. Aan de kant van het Europapark komt de tunnel uit op de Duinkerkenstraat. Hier is deze week al een begin gemaakt met de aanleg van een tijdelijke bypass. Aan de kant van Helpman komt de tunnel in het verlengde van de Helper Brink. Overigens kan het verkeer uit de tunnel straks niet rechtstreeks de Helper Brink in rijden, omdat daar eenrichtingsverkeer geldt.

Inrichting
De gemeente heeft het definitief ontwerp voor de aansluiting vastgesteld. De gemeente gaat de Helperzoom opnieuw inrichten, als onderdeel van de FietsroutePlus Groningen-Haren. Op de kruising Helperzoom-Helperzoomtunnel krijgt het autoverkeer voorrang op het fietsverkeer. De gemeente voert later de verdere inrichting van de Helperzoom uit.

Definitief ontwerp van de Helperzoom. De werkzaamheden vanaf 12 maart betreffen alleen de aansluiting van de Helperzoom op de Helperzoomtunnel. Bron: gemeente Groningen.
Definitief ontwerp van de Helperzoom. De werkzaamheden vanaf 12 maart betreffen alleen de aansluiting van de Helperzoom op de Helperzoomtunnel. Bron: gemeente Groningen.

Aansluiting Helperzoom
Combinatie Herepoort begint met de werkzaamheden op maandag 12 maart. Om de aansluiting te maken, gaan we eerst asfalt verwijderen en grondwerkzaamheden uitvoeren. Hiervoor werken we met groot materieel, zoals een kraan. Bouwverkeer rijdt over de Helperzoom naar de zuidelijke ringweg en niet door Helpman. Het frezen van asfalt kan geluidshinder geven. We voeren de werkzaamheden uit op werkdagen tussen 07.00u en 19.00 uur. Omwonenden hebben een brief gekregen.

Routes
Wijkbewoners en –bezoekers (ook van scholen en winkels) kunnen gedurende de werkzaamheden de wijk in- en uitrijden via de gebruikelijke routes over de Goeman Borgesiuslaan, De Savornin Lohmanlaan en de Haydnlaan. De bewoners van de woningen aan de Helperzoom en de Helper Brink die binnen de afsluiting vallen, kunnen gewoon bij hun huis komen om te parkeren.

In het rood het afgesloten deel op de Helperzoom en de Helper Brink. Via de groene wegen kunnen omwonenden de wijk in en uit, o.a. via De Savornin Lohmanlaan en de Haydnlaan.
In het rood het afgesloten deel op de Helperzoom en de Helper Brink. Via de groene wegen kunnen omwonenden de wijk in en uit, o.a. via De Savornin Lohmanlaan en de Haydnlaan.

Helperzoomtunnel
De Helperzoomtunnel zorgt ervoor dat ook in de toekomst de wijken Helpman/Coendersborg en Europapark/Oosterpoortwijk/De Linie met elkaar verbonden blijven. De tunnel is een verbinding voor auto’s, fietsers en voetgangers. Vrachtverkeer is verboden. Bussen en hulpdiensten mogen er wel doorheen. De bouw is begin 2017 gestart. De planning is dat de tunnel in de zomer opengaat.

Impressie van de Helperzoomtunnel.
Impressie van de Helpwerzoomtunnel.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (10)

 1. Bert

  7 maart 2018, 12:36

  afgesloten voor auto, fietsers en voetgangers kunnen passeren...... en hoe zit dit voor scooters (met geel kenteken)???
  Moeten die ook omrijden...
  Verberg de reacties
 2. Ingrid

  8 maart 2018, 21:03

  Er stond gisteren op de borden vanaf 12 maart, vandaag stond er ineens vanaf 26 maart. Klopt deze nieuwe datum?
  Verberg de reacties
 3. Wendy (Aanpak Ring Zuid)

  9 maart 2018, 16:39

  Hallo Ingrid,
  Dat klopt! De werkzaamheden zijn twee weken uitgesteld. Reden voor deze vertraging is dat het ontwerp voor de aansluiting van de Helperzoom op de weg naar de Helperzoomtunnel is aangepast. We starten nu op maandag 26 maart met de werkzaamheden.
  Verberg de reacties
 4. DJ

  11 maart 2018, 20:40

  Het is me niet duidelijk wat er precies is veranderd in het ontwerp voor de aansluiting. Waar kan ik de documenten vinden waarin deze verandering wordt beschreven?
  1. HenkW

   12 maart 2018, 09:55

   Hier ben ik ook in geïnteresseerd
  Verberg de reacties
 5. John (Aanpak Ring Zuid)

  15 maart 2018, 12:01

  @DJ en HenkW: DJ en HenkW: de wijziging zit in het uitvoeringsontwerp. Dat is het ontwerp dat de aannemer maakt en waarin hij in tekst en tekeningen laat zien hoe hij het gevraagde ontwerp gaat uitvoeren. Daarin gaat het bijvoorbeeld over de toe te passen werkwijzen, de materiaalkeuze en de werktijden (hier meer uitleg over het begrip uitvoeringsontwerp). Het definitief ontwerp van de aansluiting op de Helperzoomtunnel, dat laat zien hoe het gaat worden, is niet aangepast.
  Verberg de reacties
 6. Kees Steen

  19 maart 2018, 12:03

  LS,
  zijn er ook tekeningen hoe het definitieve ontwerp van de landschapsomgeving rondom de tunnel?
  1. John (Aanpak Ring Zuid)

   20 maart 2018, 17:50

   Kees, wij kunnen je alleen wijzen op de tekening van het definitief ontwerp in het artikel hierboven. Als je meer wilt weten, kun je het beste met de gemeente contact opnemen.
  Verberg de reacties
 7. Ingrid

  27 maart 2018, 20:51

  Ik meende ergens gelezen te hebben dat in bepaalde straten vanwege de werkzaamheden tijdelijk tweerichtingsverkeer is toegestaan, maar kan het nu nergens meer vinden. Mn geinteresseerd in Beethovenlaan en Strausslaan. En kan je via de Handellaan wel op de Helperzoom komen? Alvast bedankt.
  Verberg de reacties

Reageren