Smileyborden moeten autoverkeer afremmen op Waterloolaan

Smileyborden moeten autoverkeer afremmen op Waterloolaan

John

Op de Waterloolaan zijn deze week ‘smileyborden’ geplaatst om de automobilisten ertoe over te halen zich aan de maximumsnelheid van 30 km/uur te houden. Uit onderzoek is gebleken dat de meerderheid van het verkeer hier te hard rijdt. Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort zijn nog in gesprek met de gemeente en de buurt over aanvullende maatregelen om de Waterloolaan veiliger te maken.

Eind augustus is in de Waterloolaan tweerichtingsverkeer ingesteld. Zo kan het verkeer nog steeds van de Hereweg op de Helperzoom komen, nu de route langs de Kempkensberg is afgesloten. Door deze aanpassing is het veel drukker geworden op de Waterloolaan. Dit is een tijdelijke situatie. Als de spoorwegovergang bij de Esperantostraat dicht gaat, wordt het naar verwachting weer rustiger in de straat. De spoorwegovergang kan dicht zodra de Helperzoomtunnel open gaat, naar verwachting in april 2020.

De rijrichtingen in de Herewegbuurt sinds eind augustus 2019, na het afsluiten van de Kempkensberg
De rijrichtingen in de Herewegbuurt sinds eind augustus 2019, na het afsluiten van de Kempkensberg.

Gevaarlijke situaties
De drukte op de Waterloolaan en bij de Esperantokruising leidt tot gevaarlijke situaties. Samen met de buurt en de gemeente zijn we in gesprek over mogelijke oplossingen. Ook hebben we een kortdurend verkeersonderzoek gedaan. Daaruit is gebleken dat de meerderheid van de automobilisten op de Waterloolaan tussen de 30 km/uur en 50 km/uur rijdt. Dit komt mogelijk doordat hier veel ‘nieuw verkeer’ rijdt, dat niet bekend is met de limiet van 30 km/uur.

Smileyborden
Om het verkeer af te remmen, zijn nu ‘smileyborden’ geplaatst. Dit zijn ledpanelen die de snelheid vermelden waarmee de auto’s passeren. Automobilisten die zich aan de snelheid houden, krijgen een groene, lachende smiley te zien. Wie te hard rijdt, krijgt een rode, boos kijkende smiley. Uit onderzoeken blijkt dat dergelijke borden kunnen helpen om de snelheid te verlagen, vooral op 30 km/uur-wegen. Het effect is echter vaak tijdelijk. De borden helpen ook om de ‘nieuwe’ automobilisten op de Waterloolaan erop attent te maken dat ze niet harder mogen dan 30 km/uur.

De borden tonen de gemeten snelheid, gevolgd door een lachende of boze smiley. Foto: Raymond Bos.
De borden tonen de gemeten snelheid, gevolgd door een lachende of boze smiley. Foto: Raymond Bos.

Titelfoto: Raymond Bos.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (2)

 1. Annie Lommers

  10 november 2019, 11:53

  Wel jammer dat de smiley borden meestal niet werken......Misschien dat daardoor de snelheid veel te hoog blijft?
  1. Judith (Aanpak Ring Zuid)

   15 november 2019, 08:44

   Annie, bedankt voor je melding. Er was sprake van een storing in de smileyborden. Deze is inmiddels verholpen. Mocht dit weer gebeuren, dan kun je altijd hier een melding maken of ons mailen op info@aanpakringzuid.nl.
  Verberg de reacties

Reageren