Oprit Kempkensberg richting Hoogezand/Delfzijl vanaf 20 juli definitief dicht

Oprit Kempkensberg richting Hoogezand/Delfzijl vanaf 20 juli definitief dicht

John

*** UPDATE:  De oprit bij de Kempkensberg blijft voorlopig open. De definitieve afsluiting van de oprit Kempkensberg was gekoppeld aan de zomerstremming die vrijdag 20 juli zou starten. De zomer stremming gaat niet door. ***

Wanneer op 20 juli de zomerstremming van de zuidbaan van de zuidelijke ringweg van Groningen (N7) ingaat, valt ook definitief het doek voor de oprit vanaf Kemkensberg richting Hoogezand/Delfzijl. Deze oprit is tijdens de zomerstremming dicht en gaat daarna niet meer open. Combinatie Herepoort gaat op deze plek werken aan de bouwkuip voor de verdiepte ligging.

De N7-oprit vanaf Kempkensberg richting Hoogezand/Delfzijl is vanaf 20 juli dicht.
De N7-oprit vanaf Kempkensberg richting Hoogezand/Delfzijl is vanaf 20 juli dicht.

Tijdens de zomerstremming worden damwanden ingetrild die de noordzijde van de bouwkuip voor de verdiepte ligging gaan vormen. Na de zomerstremming gaat het verkeer vanaf het Julianaplein naar het Europaplein rijden over de andere weghelft. Daarna kan de huidige zuidbaan van de ringweg worden afgebroken, inclusief dus de oprit vanaf Kempkensberg. Vervolgens kan de zuidrand van de bouwkuip worden gemaakt.

Overigens is het nog niet zeker of de zomerstremming doorgaat. Aanpak Ring Zuid moet nog een akkoord geven op het uitvoeringsontwerp dat Combinatie Herepoort heeft gemaakt voor de bouw van de verdiepte ligging. Gaat de zomerstremming niet door, dan blijft de oprit voorlopig open.

Als de oprit op 20 juli sluit, kan het verkeer niet meer vanaf de Hereweg direct de zuidelijke ringweg nemen richting het Europaplein. De oprit naar het Julianaplein (richting Drachten) blijft wel beschikbaar. Voor verkeer richting Hoogezand en richting Delfzijl zijn omleidingsroutes ingesteld.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (19)

  Verberg de reacties
 1. DJ

  12 juli 2018, 18:16

  Klopt het dat door deze afsluiting ~25 bussen van de Flixbus lijndienst per dag over de Parkweg gaan rijden? Omdat ze niet meer via de Hereweg naar het station kunnen?

  Dat lijkt me zeer onwenselijke en gevaarlijke verkeerssituaties opleveren.
  Verberg de reacties
 2. Wendy (Aanpak Ring Zuid)

  13 juli 2018, 13:40

  Hallo DJ, deze vraag kun je het beste bij Groningen Bereikbaar stellen. Groningen Bereikbaar zorgt voor de afstemming rond de bereikbaarheid van de bedrijven, het openbaar vervoer en de hulpdiensten. Je kunt ze bereiken via info@groningenbereikbaar.nl. Groet Wendy
  Verberg de reacties
 3. DJ

  13 juli 2018, 15:32

  Best Wendy,
  Mijn vergane moeten jullie echt zelf beantwoorden, in plaats van mij door te sturen. Het hele idee van ARZ is dat degenen die voor (verkeers)veiligheid moeten zorgen tijdens de ombouw (Gemeente, Provincie en Rijk) via één aanspreekpunt te benaderen zijn. De (onvoorziene) gevolgen van de ombouw voor het verkeer in andere straten zijn echt jullie verantwoordelijkheid. Dus daar verwacht ik van jullie antwoord op.
  Verberg de reacties
 4. Fardau (Aanpak Ring Zuid)

  16 juli 2018, 13:58

  Hallo DJ, Groningen Bereikbaar bepaalt in overleg met o.a. gemeente, provincie en Rijk de omleidingsroutes voor het openbaar vervoer in en rond Groningen. Vragen hierover horen daarom bij Groningen Bereikbaar thuis. Groningen Bereikbaar stemt projecten op elkaar af om de verkeershinder te beperken; informeert over wegwerkzaamheden, reistijden en reisalternatieven; geeft reisadviezen; stimuleert anders reizen en werken; ondersteunt reizigers bij ander vervoer.
  Verberg de reacties
 5. LR

  18 juli 2018, 13:31

  Blijft de oprit open nu de zomerstremming is geschrapt?
   1. Elmer

    19 juli 2018, 22:32

    Gelukkig maar, want de hele ring rond rijden om richting Hoogezand te gaan vind ik een belachelijke omleiding. Dat is 10 kilometer om voor mij.
  Verberg de reacties
 6. Harm

  20 juli 2018, 16:40

  Wat ik nergens kan vinden is het antwoord op de vraag dat indien straks de oprit Kemkensberg op termijn wel definitief dichtgaat hoe je dan vanaf de Hereweg (komend vanuit de richting Haren) op de ringweg kunt komen om richting Hoogezand te rijden of bijvoorbeeld richting Leeuwenborg.
  1. Het antwoord

   20 juli 2018, 21:53

   Via de N860 naar Waterhuizen. Dan richting Europaweg (oude A7) en dan dan de oprit van Westerbroek naar Hoogezand/Lewenborg nemen.
  2. Sanne (Aanpak Ring Zuid)

   23 juli 2018, 09:42

   @Harm, in de toekomstige situatie kun je vanaf de Hereweg via een nieuwe verbindingsweg naar het Julianaplein rijden en vanaf daar richting Hoogezand. Zodra de Helperzoomtunnel klaar is kun je ook de Helperzoomtunnel gebruik als je uit het zuiden van de stad komt. Je kunt de toekomstige routes ook bekijken op onze routekaart. Voor de tijdelijke situatie, tot de Helperzoomtunnel klaar is, heb ik je vraag uitgezet bij een collega. Ik kom er zo snel mogelijk op terug.
   1. Dirk

    23 juli 2018, 10:45

    Beste Sanne,
    het is ons altijd beloofd dat de H'zoomtunnel alleen werd aangelgd voor de verbinding tussen de wijken Helpman en Europapark, en niet voor doorgand verkeer bedoeld was. In je antwoord aan Harm (Hoe kom je vanuit de richting Haren in Hoogezand?) zeg je dat hij via de H'zoomtunnel kan gaan rijden. Dit is precies waarvoor de buurt altijd bang is geweest: uiteindelijk wordt de H'zoom route een tweede ring.
    Zeer zorgwekkend.
    Dirk
    1. Sanne (Aanpak Ring Zuid)

     23 juli 2018, 12:07

     @Dirk, de Helperzoomtunnel is bedoeld als wijkontsluiting. Bewoners van Helpman kunnen de Helperzoomtunnel gebruiken om vanuit de wijk richting het oosten te rijden en dus ook richting Hoogezand. Voor bewoners van Europapark is de tunnel vooral interessant om naar Helpman te rijden en zullen ze richting het zuiden en westen hoogstwaarschijnlijk kiezen voor de zuidelijke ringweg. Ik ben er in de vraag van Harm vanuit gegaan dat hij niet vanuit Haren via de Hereweg naar Hoogezand gaat, maar dat hij met het benoemen van 'Haren' wilde aangeven uit welke richting hij komt. De Hereweg loopt immers ook ten noorden van de zuidelijke ringweg door. Als je vanaf de A28 (en dus ook vanuit Haren) komt is de meeste logische en de meeste snelle route via de zuidelijke ringweg zelf. We gaan er dus niet vanuit dat verkeer dan de afslag Van Ketwich Verschuurlaan neemt om via de Helperzoomtunnel richting Hoogezand te rijden. Het is dan veruit het meest logisch, snelst en makkelijkst om via de zuidelijke ringweg te rijden.
     1. Kars

      24 juli 2018, 19:07

      @Sanne, de route Hereweg->Hoogezand via de nieuwe Maaslaan (zoals op jullie routekaart) telt 5 stoplichten. Dat gaat niemand rijden. De andere route op jullie routekaart via de Vondellaan telt 2 stoplichten. Via de Helperzoomtunnel zijn er ook 2 stoplichten, afhankelijk van de verdere inrichting van het Europapark. M.a.w. vrijwel al het verkeer dat eerder via de Hereweg op- en afritten richting Hoogezand ging, kiest straks de Vondellaan of Helperzoomtunnel. Dat is verkeer uit de Wijert, Helpman, Rivierenbuurt en Herewegbuurt.
      1. Sanne (Aanpak Ring Zuid)

       26 juli 2018, 11:45

       @Kars, in de nieuwe situatie krijgt verkeer vanaf de verbindingsweg naar de A28 en N7 en vice versa een groene golf. Je hoeft daardoor in de praktijk maar één keer aan het begin te wachten.
       1. Kars

        26 juli 2018, 12:45

        @Sanne, met die groene golf blijft er i.d.d. 1 stoplicht groen. Je zult echter nog wel moeten wachten bij de afslag van Hereweg -> verbindingsweg, bij verbindingsweg -> ovonde, en bij de Brailleweg -> oprit ri Hoogezand. Zie daarvoor de simulatie @https://www.youtube.com/watch?v=tg8gIlEbrwg.

        Nu ben je vanaf de Hereweg met 1 stoplicht en 500m rijden ter hoogte van de spoorlijn, straks zijn dat 3 stoplichten en bijna 3 kilometer. Dat duurt ongeveer 5 minuten langer. Zowel mensen als navigatiesystemen gaan dat vermijden en zullen via de Helperzoomtunnel en Vondellaan gaan rijden.
   2. Sanne (Aanpak Ring Zuid)

    24 juli 2018, 14:57

    @Harm, in de tijdelijke situatie, tot de Helperzoomtunnel klaar is, is de route afhankelijk van de werkzaamheden die op dat moment worden uitgevoerd. Zodra we weten wanneer we de oprit Kempkensberg definitief afsluiten, kunnen we ook zeggen welke adviesroute dan geldt. Die informatie zetten we dan op deze website.
  Verberg de reacties
 7. Lex

  25 juli 2018, 11:16

  Nu de zomerstremming niet doorgaat en dus ook de oprit bij de Kempkensberg langer open blijft, is het misschien ook een idee om de informatie op de site hierop aan te passen. Er staat nog steeds dat de oprit vanaf 20 juli definitief dicht is.

  Ook zou ik heel graag wat nieuws lezen over de Helperzoomtunnel. Is er al een idee wanneer daar weer schot in komt?
  Verberg de reacties

Reageren