Leerlingen scholen Helpman/Coendersborg vieren veiliger schoolomgeving

Leerlingen scholen Helpman/Coendersborg vieren veiliger schoolomgeving

John

Onder een stralende zon hebben een kleine tweehonderd leerlingen van twee basisscholen in Helpman/ Coendersborg vandaag de afronding van de verkeersmaatregelen in hun schoolomgeving gevierd.

Wethouder Paul de Rook van Verkeer en schooldirecteuren Saskia Havinga (OBS Joseph Haydn) en Ton Wiegman (Groninger School Vereniging) reden op een kinderfiets en een step door een lint, om de nieuwe omgeving officieel te openen. Daarna maakten de leerlingen een wandeling rondom de scholen, waarbij ze uitleg kregen over de veranderingen. Onderweg konden ze de antwoorden vinden op een quiz. Om het feest compleet te maken, kregen ze na afloop een waterijsje, aangeboden door supermarkt Poiesz, en een fietszadelhoesje, aangeboden door Fietsstad Groningen. Ook was er een prijsje voor twee winnaars van de quiz.

De verkeersmaatregelen die deze zomer in de wijk zijn uitgevoerd, lopen vooruit op de aanleg van de Helperzoomtunnel. Het grootste deel van de wijk is 30 km/uur-gebied geworden. Verder is het oversteken gemakkelijker gemaakt. Ook zijn er rijrichtingen gewijzigd, zodat er minder verkeer komt rond kwetsbare plekken in de wijk, zoals de omgeving van de scholen bij de Helper Brink.

Wil je geen nieuws missen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Reacties (3)

 1. Kars Marnink

  5 oktober 2016, 14:01

  Het is natuurlijk heel fijn dat de directe omgeving van scholen veiliger wordt gemaakt. Iets verderop zal er echter fors meer verkeer gaan rijden over o.m. de Helperzoom (50km/u), de Goeman Borgesiuslaan (50km/u) en de Savornin Lomanlaan (30km/u). Tijdens de ombouw van de zuidelijke ringweg zal dat volgens verkeerskundigen gemakkelijk de 5000-10000 motorvoertuigen gaan halen. Het is te hopen dat dit tot lange files leidt, zodat de kinderen die vanuit Klein Martijn of de Villabuurt naar school moeten komen nog op een veilige manier kunnen oversteken.
  We hopen dat wethouder De Rook ook over een paar jaar tijdens de ombouw nog even met een ijsje op een stepje komt kijken in deze wijk.
  Verberg de reacties
 2. JW

  12 oktober 2016, 16:12

  Nou ja...veiliger? Dat is dan 2 meter vanaf het schoolplein vrees ik. Als je bijvoorbeeld nu vanaf de Van Iddekingeweg de verlengde Hereweg oversteekt middels het allen tegelijk groen licht principe, dan krijg ik toch echt een heel onveilig gevoel samen met mijn kinderen...drama!
  Verberg de reacties
 3. John (Aanpak Ring Zuid)

  19 oktober 2016, 09:52

  We hebben meer reacties over dit kruispunt ontvangen. ‘Alle richtingen groen voor fietsers’ wordt in de stad Groningen op ongeveer 30 kruispunten gebruikt. In het algemeen is dit een veilige oplossing, omdat het autoverkeer stilstaat. Het voorkomt ook dat fietsers die linksaf willen, twee keer bij een verkeerslicht moeten wachten. En er kunnen heel veel fietsers in één keer oversteken. In de praktijk gebeuren er zelden aanrijdingen. Wel is het zo dat voor veel mensen de voorrangsregels niet duidelijk zijn. De regel is dat niemand voorrang heeft. Het is de bedoeling dat de fietsers de situatie samen oplossen, door goed op te letten en rekening met elkaar te houden. ‘Groningen Fietsstad’ voert een campagne om dit te verduidelijken. Kijk voor meer informatie op de website van Groningen Fietsstad.

  Bij het kruispunt Verlengde Hereweg-Van Iddekingeweg passeren veel schoolkinderen. Voor hen is deze situatie nieuw. Op basis van de reacties heeft de gemeente de tijd dat het verkeerslicht voor fietsers op groen staat, verlengd. Ook duurt het nu langer voordat het overige verkeer weer mag gaan rijden. Verder verbreden we binnenkort de stroken voor fietsers op dit kruispunt. Van de OBS Joseph Haydn hebben we de vraag gekregen of we over dit kruispunt een fietsles kunnen geven. We hebben dit verzoek doorgespeeld aan Groningen Fietsstad.
  Verberg de reacties

Reageren